Nõuanded lapsevanematele

1. Ole piltidega pigem tagasihoidlik

Kõik teavad kindlasti vähemalt ühte rõõmsat emmet, kellel Facebookis pilte lapsest rohkem kui endast. Muidugi on armas hetki jagada ja oma nunnut last teistele näidata, kuid paarist pildist piisab täiesti ning terve albumitäis pilte lapsest istumas, seismas, söömas ja magamas on liiast.

2. Vali pilte

Iga klõps ei pea Internetti jõudma, eriti kui pilt ise pole suurem asi või lapsest on juba kümme sarnast pilti inimestele vaatamiseks üleval. Soovitaksime jätta ka paljad pildid pere- ja sõpraderingi, sest ehkki alasti beebi kedagi ei häiri, pole teda tarvis ka võõrastele eksponeerida.

3. Hoia laps profiilipildist eemale

See on sinu profiil ja sina oled otsustanud selles suhtlusvõrgustikus viibida, mitte sinu väike laps. Seega jäta ka profiilipildile vaid enda nägu. Kui nunnu see pilt ka poleks — keegi ei mõtle “oi, kui armas”, kui oled profiilipildile enda koos lapse näoga surunud.

Ära eksponeeri oma suhet Facebookis

1. Milleks postitada, kui saab ka rääkida?

Me kõik oleme kindlasti kokku puutunud millegi taolisega:

Liis: Muska, millal sa juba koju jõuad?
Marko: Juba varsti liigun, paar aruannet veel teha. Siis kaisutame!
Liis: Ootan!

Teil on mobiiltelefonid ja meiliaadressid ning kindlasti ka MSN või Skype, kuid te otsustate omavahelisi jutuajamisi ajada teineteise Facebooki seinal kõigi silme all? Päriselt!?

2. Aitab musipiltidest!

Isegi su ema ei taha vaadata reisialbumit, kus te musitate künka otsas, mäe peal, maja kõrval, sillal, aasal, autos, laevas ja lennukis. Püüa reisi- või mesinädalate fotoalbumisse jätta vaid parimad pildid ning nende seas võiks olla ka mõni, kus pildi nurgast reisi sihtkoht paistab. Üleüldse võiks musipildid jääda miinimumi.

3. Ei mingeid avalikke armastusavaldusi

Kui te olete juba pikemat aega koos olnud ja profiilidel on seda ka näha, siis on õhkõrn võimalus, et teie sõbrad-tuttavad juba teavad, et te teineteist armastate ning te ei pea seda iga päev avalikult kinnitama.

4. Hoia tundeid tagasi

Mõnikord on inimestel kombeks kurvas või ärritunud tujus end Facebooki profiilil välja elada ja üsna tüüpiline on seda teha sobivate laulusõnade kaudu. „Hing on haige ja puru, hulluks valust kui loom, mitte keegi ei usu, et nii on minuga lood“ — tuleb tuttav ette? Sina võid arvata, et oled kavalalt ja ümber nurga oma tunnetest mõista andnud, sõbrad mõtlevad "ahhaa, jälle tülitsevad elukaaslasega.”

5. Ära vii oma suheteajalugu Facebooki

Oled suhtes, ei ole suhtes, oled avatud suhtes, oled jälle vaba, taas suhtes, kihlatud ning uuesti vaba ning kogu su tutvusringkond peab seda karusselli jälgima. Esiteks ei jää sinust nii väga püsiva ja usaldusväärse partneri mulje — kedagi ei huvita, kes kelle maha jättis, selline suhtesse ja suhtest välja rutiin jääb silma ja käib närvidele.

Ole ettevaatlik!

1. Ära avalda reisiplaane

Kui plaanid pikemaks ajaks puhkusele sõita, siis ära sellest Internetis avalikult kirjuta. Sa võid ju oma sõpru usaldada, kuid iial ei tea, kui kellelgi on tuttav, kes mõtleb automaatselt tühjast valveta korterist, kuhu vargile minna.

2. Hoia kodu privaatsena

Ära kunagi postita pilte oma kodust nii seest kui väljast. Nii teavad kõik täpselt, kuidas maja üles leida ning milline on selle sisustus. Ei, see, kui su album on ligipääsetav vaid valitud inimestele ei tähenda, et suvalised neid kuidagi näha ei võiks.

3. Hoidu liigsest infost

Ehkki profiili luues on olemas ka kastike, kuhu oma telefoninumber kirjutada, ei peaks sa seda tegema. Kas sa tõesti tahad, et su telefoninumber oleks kõigile kättesaadav? Sama lugu on meiliaadressiga. Isiklik meiliaadress võiks jääda perele ja lähedasematele sõpradele.

4. Logi alati välja!

Logi alati Facebookist välja ning ära salvesta oma paroole automaatselt. Nii võib soovimatu isik su kontole ligi pääseda või hoopis mõni tuttav sõbraliku frape’iga maha saada (frape ehk Facebook rape — see, kui keegi postitab su profiilile sinu nime alt mõne nalja või rumaluse, jättes mulje, et tegid seda ise).

Veel sõbralikke soovitusi

1. Ära aktsepteeri võõraid enda sõpradeks.

Esiteks tagab see neile ligipääsu su isiklikule infole, teiseks — sa ju ei teagi neid!? Kui vinge suur "sõprade” hulk ka ei näiks, püüa olla Facebookis sõber vaid nendega, keda sa ka kohanud oled.

2. Jälgi, milliseid pilte sa endast postitad.

Meie soovitaksime alkoholiklaasiga või purjus pildid välja jätta — sa oled ju eelkõige iseenda mainekujundaja. Sama lugu on bikiinipiltidega — sul võib ju ideaalne keha olla, aga kui sa just bikiinimodelliks ei kandideeri, siis jäta need pildid Facebookist välja.

3. Jälgi grammatikat!

Kui otsustad oma profiilile midagi vaimukat või inspireerivat kirjutada, siis jälgi, et su keelekasutus oleks korrektne. Nii ei valmista sa endale piinlikkust ja tosin ninatarka ei lippa sind parandama. Selles pole midagi rasket — loe lihtsalt enne avaldamist tekst korralikult üle.

4. Mõtle enne kui teed — IGA KORD!

Ükskõik, mida sa oma seinale ei riputa või sõbra pildi alla ei kirjuta — mõtle enne! Kas teadsid, et suurem osa inimesi uurib uue inimese vastu huvi tundes esimese asjana tema Facebooki profiili? Kui seal on palju rumalusi või roppusi, siis jääb inimene suure tõenäosusega teise huviorbiidist edaspidi välja.

5. Hoia madalat profiili

Sul võib ju olla suur maja, uhke auto, kolm teenijat ja eralennuk, kuid sa ei pea neid teistele eksponeerima. Kõik ei pruugi nii heal järjel olla ning sa jätad endast nõnda väga üleoleva mulje. Kas siis ema ei õpetanud, et uhkustamine pole kena?

6. Kasuta õiget nime

Kui su nimi on Mariliis Kuusk, siis olegi Mariliis Kuusk, mitte Mannu K. Veel hullem, kui profiilinimel pole su päris nimega absoluutselt pistmist ja selleks on näiteks Poiss Põrgust. Ära siis imesta, kui keegi sind ära ei tunne, üles ei leia või sõbraks ei võta.

7. Ole aus

Ära postita profiilipilti võõrast inimesest või kuulsusest — kui sa enda nägu näidata ei taha, jäta pilt üldse lisamata. Kui sa ei taha oma vanust avaldada, siis jäta see lihtsalt avaldamata, mitte ära tee end kümme aastat nooremaks.

8. Hoidu mängudest

Tõenäoliselt oled sa juba täiskasvanud inimene, kellel on midagi targemat teha, kui virtuaalseid peenraid rohida ja veebipõhiseid sigu nuumata või äkki hoopis lapsikut maffiasõda pidada. Olgu, kui see just peab sinu salahobi olema, siis säästa oma sõpru sellest! Ära saada neile kutseid, palveid või kingitusi… Kui nad just ise samasugused mängusõltlased pole.

Allikad: redbookmag.com, techradar.com