2002. aastal sai skandaalne räppar Eminem 50cent`i esindaja käest albumi “Guess Who`s Back”. „Theo, mu esindaja ja Em`i manager Paul Rosenberg töötasid koos,” räägib 50cent kontaktidest. „Eminem tegi parajasti albumit The Eminem Show ja tal ei olnud aega mu plaati kuulata. Pärast oma üllitise valmimist ta siiski kuulas seda ja ütles, et pean kohe L. A.-sse minema. Järgmisel päeval lendasin kohale ning kohtusin Eminemi ja Drega. Nii need asjad läksid,” meenutab staar karjääri alguspäevi. „Enne seda tegin muusikat vahelduva eduga, kuid alati nautisin.”

Amatöörlik ümisemine

Eminem oli plaadist vaimustuses ja Curtis sai miljoni dollari lepingu ning lasi välja mixtapei „No Mercy, No Fear”, millega sai tuntuks lugu „Wanksta” ja mis pandi ka Eminemi „8Mile`i” soundtrack`ile. Lisaks sai 50cent lepingu ka plaadifirmaga Interscope Records. Eminemi ja Dre abiga saigi temast maailma üks müüvamaid räppartiste. „Nad on perfektsionistid,” kiidab Jackson. Samas arvab staar, et ka tema töö kallal ei saa nuriseda.

2003. aastal ilmus 50cent`i ametlik debüütalbum „Get Rich or Die Tryin`”, mida kutsuti ka üheks enim meediakära tekitanud räppalbumiks. Edetabelis Billboard 200 jõudis sama teos esimesele kohale, müües juba esimese nelja päevaga 872 000 koopiat. Singel „In Da Club” murdis Billboardi tabelisse kui nädala mängituim hitt raadios.

Seejärel andis Interscope Records Curtisele võimaluse teha enda plaadifirma. Loodi G Unit Records, mis võttis enda tiiva alla sellised räppartistid nagu The Game, Lloyd Banks, Tony Yayo ja Young Buck. The Game liideti hiljem Dr Dre Aftermath Entertainment`iga.

2005. aastal ilmus 50centi teine ülemaailmne album „The Massacre”, mida müüdi esimese nelja päevaga üle miljoni koopia. Ka see album jõudis Billboard 200s esimesele kohale ja püsis seal kuus nädalat. Curtis Jacksonist sai esimene artist, kel Billboard top5s korraga kolm lugu: „Candy Shop”, „Disco Inferno” ja „How We Do”. Ajakiri Rolling Stone pakkus välja, et 50cent`i edu taga on tema hääl, mis on amatöörlikult kõlav tenorlik ümisemine, mida mees paneb pea iga laulu refrääni.

Kui räppar The Game lahkus, sõlmis Curtis lepingu laulja Oliviga ja räppveteran Mobb Deep`ga. Hiljem lisandusid ka Spider Loc, M.O.P ja Young Hot Rod. Veel enam, Curtis ilmutas huvi töötada räpparitega väljaspool G Unit`it. Nendeks olid Lil` Scrappy, LL Cool J, Mase ja Freeway. Kui 90ndate alguses olid räpimeeste elustiili juures olulisel kohal ka mõnuained, siis nüüd on see muutunud. „Hip-hop areneb ja avaneb. Nähakse võimalusi. Inimesed räpivad, et väljendada oma tundeid. Vaadatakse, et mõni on sellega edu saavutanud ja järgitakse teda kui eeskuju. Nii peabki tegema.”

Gangsta-muusik

Curtis Jackson on avatud inimene, ta on valmis osalema ka projektides, mis ei ole seotud räpiga. „See sõltub plaadist. Kui tunneksin, et sellest tuleb hitt, teeksin kaasa ka popmuusikas,” kinnitab räppar. „Tahan teha head muusikat. Ma ei ole nii loll, et ütleksin, et ma ei tee seda, sest tahan street edasi olla. Kui plaat on hitt, olen kambas.” Oma praegust stiili nimetatavat staari sõnul gangsta-muusikaks. 50cent on ka näitlejana ilma teinud. Nimelt osales mees 2005. aastal filmis „Get Rich or Die Tryin`”, mängides Marcust ja 2006. aastal teoses „Home of the Brave”, kehastades Jamal Aikenit.

• Curtis James Jackson III sündis 6. juulil 1975 New Yorgis.
• Tegu on Ameerika räppariga, kelle lavanimi on 50cent.
• Kuulsus tuli albumitega “Get Rich or Die Tryin`” ja “The Massacre”.
• 2008. aasta veebruaris plaanib staar välja lasta tervelt kaks sooloalbumit.
• Staar müüs oma kaht albumit üle 20 miljoni koopia.
• „Ma ei räpi selleks, et mul ei ole valikut, räpin, et elada!” ütleb ta.

50cent ja G Unit esinevad 30. juulil Tallinna lauluväljakul!