Õnneks ei ole kõigi teismeliste näonahk nii tundlik hormoonidele, kuiva nahka akne eriti ei kimbuta (kui just pole pindkuiv nahk koos vistrikega, sellisel juhul tuleks nahaarstiga koostada raviplaan). Vaatamata sellele on päris paljud teismelised punnidega kokku puutunud. Lisaks jätavad suured vistrikud järele armi. Vistrikud võivad tekkida ka seljale, rinnaesisele ja kaelale.

Mida teha? Kas panna paks meigikiht peale või see lihtsalt välja kannatada? Kellelgi pole võimalik punnidest kohe lahti saada, aga õige elustiiliga saab muuta vistrikud peaaegu nähtamatuks ja nende kadumist kiirendada. Siin on 6 lihtsat ja igapä evast meeldetuletust, kuidas probleemse näonahaga toime tulla.
 
1. Vistrike pigistamine tuleks jätta kosmeetiku hooleks

Pigistatud vistrikust jääb järele punane arm, mis võib tekitada põletiku. Valesti pigistatud vistriku kohale võib tekkida arm. Lisaks levivad vistrikust pigistatud bakterid ka mujale näonahale, kuhu nad tekitavad kiiresti uued põletikukolded. Kui väga on vaja punni pigistada, tuleks nahk koheselt puhastada, et takistada vähemalt bakterite levikut. Siiski tuleks lasta see protseduur teha ära kosmeetikul professionaalsete vahenditega ning ise mitte näonaha kallale kippuda.
 
2. Nägu tuleks pesta kaks korda päevas

Kasulik on pesta nägu igal hommikul ja õhtul leige veega, mis on probleemsele näonahale rahustav. Vältida tuleks alkoholiga näovett, kuna see võib nahka ärritada ja rikub niiskustasakaalu. Head on näiteks salitsüülhapet sisaldavad tooted (Granieril on valik salitsüülhapet sisaldavaid tooteid), mis eemaldavad põletikke põhjustavaid baktereid ning eemaldavad mustuse. Seebiga ei maksa pesta, sest see vaid kuivatab nahka pindmiselt ning suurendab seetõttu rasueritust. Meeles tuleks pidada seda, et mõni toode võib olla ühele inimesele väga tõhus, kuid teisele ei toimi nii hästi. Hea oleks leida endale sobiv toode.

Apteegist võib leida laia valiku puh astavaid aineid nahale. Tooted, mis reguleerivad rasueritust, on kasulikud siis, kui nahk on liigselt rasune ja liigne rasu tekitab palju komedoone. Kuivatavad tooted, näiteks teepuuõli sisaldavad vahendid, on kasulikud siis, kui nahal on mõni vistrik ning teepuuõli kuivatab vistrikku ja pärsib bakterite elutegevust ja paljunemist.
 
3. Kasuta vaid valitud kosmeetikat

Väga palju tooteid on loodud spetsiaalselt probleemsele näonahale: puudrid, puuderkreemid, peitepulgad jne. Puuder imab ka mingil määral rasu ja on hea väga rasuse naha puhul. Puuderkreemiga kaetakse terve nägu; lihtsam on nägu katta meigisvammiga, pealegi takistab see bakterite levikut sõrmedelt näole. Pei tepulgaga on võimalik varjata üksikuid punaseid laike. Manhattanil on spetsiaalne sari meigitooteid probleemsele nahale.
Mõned kosmeetikatooted muudavad olukorra nii kehvaks, et nende kasutamine ei tasu ennast ära. Tekib nõiaring: kosmeetika küll varjab punne, kuid tegelikkuses on näonaha olukord veelgi hullem kui varem. Selle vältimiseks tuleks kasutada just probleemsele näonahale mõeldud puuderkreeme või spetsiaalset kosmeetikat, mis võib nahka isegi ravida ja imada rasu. Sobivate puudrite leidmiseks on mõistlik konsulteerida müüjaga, kes annab infot ja aitab leida sobivas toonis puudrit. Tasuks arvestada, et vales toonis puuderkreem, eriti kui kasutada vaid peitepulka, jätab isegi halvema efekti kui puudrita ringikäimine.

Kosmeetika kasutamisel tuleks meeles pidada tähtsaid põhireegleid. Esiteks, enne puuderkreemi pealekandmist tuleb kanda näole kreemi või mingit muud meigialus t, sest see takistab puudri imbumist pooridesse ja nende ummistumist. Apteegis on saadaval Essexi kreeme, mis ei sisalda lõhnaaineid ja on seetõttu nahale kasulikud. Teiseks on igal õhtul kohustuslik eemaldada näolt kogu meik, muidu ummistab see poore ja tekitab mustust täis komedoone.
 
4. Kasuta savimaski

Kord nädalas on soovitatav teha savimaski. Tänu tugevale mürke väljutavale toimele on savi üks parimaid näopuhas tajaid, mis ravib põletikke ja imab mustust. Ka teised maskid võivad olla kasulikud, valida tuleks endale sobiv.

5. Väldi stressi ja hoia tervislikku eluviisi

Tugev ja pidev stress on ka muude haiguste põhjustaja. Kasulik on magada ööpäevas umbes 9 tundi või vastavalt vajadusele. Iga päev (ka nädalavahetusel) tuleks minna samal kellajal magama, kuna nii tekib õige unerežiim ja stressitase alaneb. Hea oleks tegeleda regulaarselt meeldiva trennialaga ja toituda tervislikult, sest see aitab hoida organismi energiakulusid tasakaalus. Trenn muidugi alandab stressitaset ja tõstab tuju. Hea oleks vältida krõpse, hamburgereid ja rasvaseid toite, kuna rasvased toidud võivad suurendada rasueritust. Selge on, et tervislik ja vitamiinirikas toit aitab nahal kiiremini uueneda ning nii on organismil lihtsam parandada vistrike kahjustusi.
 
6. Suvel naudi päikest

Tegelikult päike vistrikuid kuidagi ei eemalda, aga see koorib ja kuivatab nahka ning muudab näonaha tõmmuks, nii et vistrikud on vähem märgatavad. Liigset kõrbemist tasuks vältida, sest liigses koguses UV-kiirgus on heleda nahaga inimestele kahjulik.
 
Kindlasti tahan siia juurde lisada, et hea oleks käia iga kuu kosmeetiku juu res, mis isegi ei ole väga kallis, sest noortele tehakse soodustusi ning on spetsiaalseid aknet ravivaid hooldusi. Pealegi on kosmeetilised protseduurid väga tõhusad. On olemas ka erinevaid nahka sügavpuhastavaid protseduure, näiteks happekoorimist, mis eemaldab tõhusalt ka aknearmid. Kosmeetilistest sügavpuhastavatest protseduuridest saab rääkida kosmeetikuga, kes vastavalt näonaha tüübile oskab soovitada midagi tõhusat.

Kahjuks mõne näotüübi puhul ei piisa vaid kosmeetiku juures käimisest, savimaski tegemisest ja regulaarsest puhastamisest, mis kõik tulevad küll kasuks. Ägeda akne korral on vajalik pöörduda nahaarsti poole, kes kirjutab välja retseptiravimid, mida peab ettenähtud kogustes tarbima või nahale kandma täpselt arsti juhiste kohaselt.

Paari vistrikku on kerge varjata ja ravida siintoodud meeldetuletuste abil, kuid halva olukorra puhul ei tasuks kindlasti oodata ning hoolitseda oma naha eest parimal moel