Vahetu võimalus tutvuda huvipakkuva töö- või õppekohaga

Töö- või tudengivarjuks olemine on kõige ligilähedasem kogemus selles ametis päriselt töötamisele või tudengiks olemisele. Varjutatavaga kaasas käies näed tema argipäeva tegevusi, töö- ja/või õppekeskkonda ning saad varjutatavale ise otse küsimusi esitada. Pea aga meeles, et ühe ameti või tudengi varjutamise kogemust ei saa automaatselt üldistavalt laiendada kõigile. Erinevates ettevõtetes on ametid ja kogemused erinevad nii nagu ka erinevates ülikoolides ja erialadel õppimine on erinev.

Pilguheit ettevõtte või kõrgkooli sisemaailma ja telgitagustesse

Iga ettevõtte ja kõrgkool on omamoodi unikaalne. Võimalus näha kontorit, loengusaale, kabinetti, seminariruume, sööklat, ühiselamut või koosolekuruumi, annab aimduse, mida tähendab just selles ettevõttes igapäevaselt töötada või kõrgkoolis õppida ning kas see võiks ka minule sobida? Võib-olla on varjutatav amet väga liikuv ja enamus tööst toimub hoopis kontorist väljas. Ehk tuleb tudengil loengutes käia erinevates õppehoonetes üle linna. Ise kohapeal käimine ja tegevustesse kaasatud olemine annab parema ülevaate kui veebilehel pilte sirvides.

Käega katsutamatugi saab nähtavaks

Ettevõttes töötaja ei tööta ainult endale. Ta täidab ülesandeid, mille ettevõte on eesmärgiks seadnud. Varjutades on sul võimalus teada saada, mis on antud ettevõtte eesmärk, filosoofia, väärtused ja missioon. Kas sulle sobiks olla logistik ettevõttes, mis ei sorteeri pakendijäätmeid või tootmisjuht firmas, mis ei kasuta toorainet loodussäästlikult? Tudengina niisamuti — erinevad ülikoolid võtavad tudengite häält arvesse erineval määral. Samuti ei pruugi asutuse väärtused ja asjaajamisviisid sinu esialgsetele ootustele ja oletustele vastata. Tudengivarjuna on sul võimalus end sellega kurssi viia ning juba õppivate tudengite käest lisa uurida, kuna neil on kõige värskem ning vahetum kokkupuude.

Õpi ka end paremini tundma

Käies terve päev kaasas ühe elukutse esindajaga või tudengiga, näed neid mitmesugustes situatsioonides erinevaid ülesandeid täitmas ja olukordi lahendamas. Nähtu, kuuldu ja kogetu põhjal saad ka enda jaoks analüüsida, kas selline argipäev sinu olemusega sobiks. Kas arhitektina töötades sobiks sulle argipäev, mil ei saa istuda vaid joonestuslaua taga, sest esmatähtis on ka klientidega suhtlemine ning koosolekutel osalemine, et oma töid esitleda ja kaitsta? Töö- või tudengivarjuks olemine annab aimu, milliseid isikuomadusi, oskusi ja huvisid antud rollid nõuavad.

Negatiivne kogemus aitab välistada ebasobiva!

Vähim, mis varjutamise päevast enda jaoks õppida saad, on teadmine, et mõni amet või eriala ei pruugigi olla sinu jaoks. Ka see teadmine iseenesest on kordaminek! Kui tudengivarjuks olles avastad, et eriala õppevorm- ja korralduslik pool sulle ei sobi (nt palju grupitöid, kohalkäimist jne), on sul saadud kogemuse abil võimalik ennetada olukorda, kus valituks osutunud eriala ei vasta su ootustele. Ametitega on samamoodi — mõne puhul peab arvatust palju rohkem klientidega suhtlema ja teine eeldab jällegi arvuti taga töötamist.

Sotsiaalne kapital on tööturul eelis

Tänapäeval on tööturul edukad need inimesed, kes oskavad luua ja hoida häid suhteid. Kui jääd töövarjuna silma oma nutikate küsimuste või muidu asjatundliku ja huvi ülesnäitava persoonina, siis on tugev vundament edasiseks läbikäimiseks laotud. Oled näidanud ennast positiivsetest külgedest, tutvunud ettevõtte ja selle personali tööstiili, väärtuste ning omavaheliste meeskonnasuhetega — nii orienteerud antud organisatsiooni sisemaailmas paremini kui see, kellel eelnev kokkupuude ettevõtte või asutusega puudub.

Kui tekkis küsimusi või soovid leida inimesi, kelle juurde minna töö- või tudengivarjuks, tule 1.-2. detsembril Tallinnas toimuvale Teeviida messile! Rohkem infot leiad www.teeviit.ee või Facebooki lehelt.

Noorte infomessi Teeviit 2016 noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis “Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid