Akne esineb hormonaalsete muutuste tõttu murdeeas umbes 85 protsendil noortest ja möödub enamasti 20ndaks eluaastaks. Vanemas eas on põhjuseks sageli mõni nahahaigus või ebapiisavad näopuhastamise harjumused. Akne on seotud ka prärilikkusega, misõttu probleemi küüsis olnud vanemate lapsed võivad samuti murdeeas vistrikutega hätta sattuda.

Naha puhastamiseks soovitatakse kasutada madala pH-ga puhastusvahendeid või spetsiaalseid akneprobleemidega nahale mõeldud puhastusvedelikke. Parimad tooted on müügil apteekides ning nad on mõeldud kasutamiseks nii hommikul kui ka õhtul. Loodustoodetest mõjub nahale hästi harilik kummelitõmmis, mida tasub naha puhastamiseks kasutada samuti mitu korda päevas.

Oluline on ka naha niisutamine mõne kerge kreemiga, sest liiga kuiv nahk soodustab vistrike teket. Ja veel üks asi, mis näonahale kehvasti mõjub, on kloorivesi – seega ettevaatust väga sagedaste basseinikülastustega.

Tõsisema akne puhul tasub käia ära nahaarsti juures, kes kirjutab spetsiaalsed rohud. Ravi võib kesta küllalt kaua, kuna ravimeid on palju ning tuleb leida individuaalselt sobivaim, kuid lõpptulemus on enamasti päris hea. Kosmeetikust on abi pigem kerge nahaprobleemi puhul, sest näopuhastus leevendab, mitte ei ravi aknet. Ise vistrikke pigistada ei tasu, see toob rohkem kahju kui kasu, kuna tekkida võib põletik ning asja päris õnnetuks pöörata.

Poes müüdavad aknevastased hooldusvahendid on samuti tõhusad üksnes kerge nahamure korral. Kui midagi sealsest eelistada, siis näiteks teepuuõli sisaldavaid tooteid, mis on üsna hea toimega. Kindlasti tasub usaldada aga apteegikosmeetikat.

Ja lõpuks lohutuseks – akne ei teki šokolaadisöömisest või kiirtoiduarmastusest, nagu sageli arvatakse. Kui aga vistrikud juba olemas, on selge, et tervislik toit mõjub probleemsele nahale paremini kui rasvane ja väga kaloririkas.