Maxima Eesti poolt ellukutsutud stipendiumikonkursile “Tulevikutalent 2016’” kandideeris tänavu üle 300 noore, kelle seast valiti välja 12 finalisti neljas valdkonnas: kultuur, sport, teadus ja ettevõtlikkus. Igas kategoorias valis parimaid välja oma valdkonna tipptegijatest koosnev žürii.

Teadustalendid 2016:

Knuth Helekivi (16) — I koht
Tartu Tamme Gümnaasium Tehnoloogiaklassis õppiva Knuthi teadussaavutuste hulka kuuluvad näiteks füüsikavõistluse esikoht, teadussaate Rakett69 kolmas koht ning auhinnaline koht jalgpallirobot Robotexi võistlustelt. Nüüd on teadusmaleva aktivist asunud konstrueerima nelikkopterit ja kasutab stipendiumiraha oma kodulaborisse vajalike seadmete ning töövahendite soetamiseks.

Marc Ander Etti (16)
Marc Ander on 16-aastane Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi õpilane, kes tegeleb vabal ajal mootorite ja mootorsõidukitega, on teinud ka mitmeid LED-valgussüsteeme ja isegi plokksüsteemiga ammu. Lisaks mootori-huvile on teadustalent Marc ka matemaatikas osav — viimati saavutas ta 3. koha Läänemaa matemaatikaolümpiaadil. Stipendiumi soovib Marc Ander kasutada enda täiendamiseks autode ümberehituse alal.

Konstantin Dukatš (15)
Konstantin õpib Narva Keeltelütseumis ja on füüsika- ja matemaatikahuviline, kes on saavutanud säravaid tulemusi olümpiaadidelt. Viimati saavutatud 5. koht vabariiklikul loodusteaduste olümpiaadil andis Konstantinile võimaluse osaleda rahvusvahelisel loodusteaduste olümpiaadil, mis toimub käesoleva aasta detsembris Indoneesias, Bali saarel. Selleks harjutab Konstantin koos tiimiga juba praegu. Teadustalendi stipendiumi saanud Konstantin soovib end valdkonnas kindlasti veelgi edasi arendada ja kulutada saadud stipendiumi vajalikele instrumentidele oma koduses laboris: mikroskoobile, laserile ja multimeetrile.

Kultuuritalendid 2016:

Laureen Laar (16) — I koht
Oslo National Academy of Arts Kevadel pärast Mart Reiniku Kooli üheksanda klassi lõpetamist suundus Laureen esimese eestlasena Oslo balletikooli Oslo National Academy of Arts. Alates 6. eluaastast Tartus Ida Tantsukoolis balletti õppinud Laureen on säranud rahvusvahelistel võistlustel nii Itaalias, Tallinnas kui ka Rootsis. Selle aasta kevadel võitis ta aga esimese eestlasena Põhja- ja Baltimaade balletikonkursil esikoha. Kultuuritalendi stipendiumiga plaanib Laureen täiendada oma balletivarustust.

Tanel-Eiko Novikov (16)
Tanel-Eiko on Tallinna Muusikakeskkooli õpilane, kes õpib löökpillide erialal. Tema unistuseks on saada tipptasemel löökpillisolistiks, et osaleda maailmatasemel orkestrite töös ja tõsta Eesti löökpillikoolkond uuele tasemele. Nii on ta võtnud eesmärgiks tõestada end rahvusvahelise solistina ning saavutanud edu erinevatel festivalidel ja konkurssidel nii Baltimaades, USA-s, Tšehhis kui ka Itaalias. Stipendiumi abil soovib Tanel-Eiko end veelgi täiendada, et oma oskusi lihvida ja rahvusvaheliste konkursside ning orkestrite töös osaleda.

Mikko Leo Selg (16)
Kultuuritalendiks pürgiv fotograaf Mikko Leo on tegelenud fotograafiaga juba 8 aastat. Tema töö tulemusi on hinnanud kõrgelt ka ettevõtted, kellega Hugo Treffneri õpilane koostööd on teinud. Lisaks kümnetele koostööprojektidele ja mitmele isikunäitusele on Mikko Leo tööd jõudnud 9 fotokonkursil parimate hulka ja pälvinud tunnustusi. Stipendiumi abil plaanib Mikko Leo soetada endale foto- ja videotöötluseks sobiliku arvuti.

Sporditalendid 2016:

Johannes Erm (18) — I koht
Tallinna Reaalkool Johannes on särav kümnevõistleja, kes saavutas tänavu juunioride maailmameistrivõistlustel pronksmedali ning Eesti täiskasvanute meistrivõistlusel hõbemedali. Tema tulemused on juba täna kohati tugevamadki kui nii mõnelgi maailma tippsportlasel tema vanuses. Silmapaistvate tulemustega noor soovib stipendiumi abil valmistuda 2017. aasta võistlushooajaks.

Carol Plakk (14)
Carol õpib Audentese Erakoolis ja on noorest east hoolimata toonud tubli tennisistina esikohti nii kodumaistelt kui rahvusvahelistelt tennisevõistlustelt. Tema saavutuste hulka kuuluvad nii Narva Cup ja Pajujahi Cup kui ka näiteks Itaalia Pavia, Estonian Junior Open, Sanchez-Casal Youth Cup Hispaanias ja kõrgema kategooria finalisti kohad nii Portugali Maia Cupil kui ka Eesti Täiskasvanute United Motors Cupil. Suursaavtuseks on ka Euroopa Mastersi 8 parima hulka pääsemine. Kaheksa aastat tennisega tegelenud Carol unistab suurelt ning soovib kasutada Tulevikutalentide konkursilt saadud stipendiumi selleks, et esindada Eestit rahvusvahelistel võistlustel ka edaspidi.

Markus Pajur (16)
Markus õpib Audentese Spordigümnaasiumi Otepää filiaalis ning on maantee- ja maastikurattasõitja, kes on sõitnud ratast umbes 7 aastat. Tänaseks on Markus veendunud, et tahab saada professionaalseks sportlaseks, et oma võimeid sel alal realiseerida. Sel aastal on ta võitnud viis Eesti meistritiitlit ja mitmeid teisigi võistlusi, olles seega tänaseks kaheksakordne Eesti meister. Markus on ka rahvuskoondise liige M16 vanuseklassis ja sõitis sel aastal Austrias Euroopa noorte meistrivõistlustel koondise parimana kahel etapil välja kuuenda koha. Tema unistuseks on esindada ühel päeval Eestit ka olümpiamängudel. Saadud stipendiumi abil soovib Markus minna kevadlaagrisse, mis on vajalik kilomeetrite kogumiseks enne võistlushooaega. Lisaks plaanib ta täiendada stipendiumi eest ka oma varustust ja tasuda spordilaagrites osalemise eest.

Ettevõtlikkustalendid 2016:

Johanna Maria Tõugu (18) — I koht
Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasium Johanna Maria on noor keskkonnaaktivist, kes tunneb muret maailma käekäigu pärast. Ta tegutseb Pärnu pakendivabas poes Paljas Pala, mille abil propageerib keskkonnahoidu, ning on samuti seotud rahvusvahelise maailmarahu eest võitleva ühinguga CISV. Johanna Maria usub, et stipendium annab talle innustust jätkata veelgi võimsamalt, panustades ühiskonda ja töötades välja uusi lahendusi keskkonna hoidmiseks.

Jürgen Jürgenson (19)
Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilane Jürgen on ettevõtlikkustalent, kelle käe all on vildist tooteid arendavast õpilasfirmast kasvanud rahvusvaheline idufirma. Jürgen on paistnud silma nii Tartu Ettevõtlusnädalal, õpilasfirmade laatadel, äri- ja projektiideede konkurssidel kui ka “Ajujahi” parimate seas. Stipendiumi abil soovib Jürgen viia ellu oma tulevikuplaanid.

Markus Erik Torpel (14)
Merivälja koolis õppiv Markus Erik tunneb suurt huvi programmeerimise vastu ja juhib oma koolis programmeerimisklubi. Ta soovib programmeerimist praktikas ära kasutada ja on teinud selleks palju tööd, et kooli programmeerimisklubi tegevust organiseerida, huvilisi koondada ja tõlkida nende jaoks ingliskeelseid materjale. Stipendiumiraha eest soovib Markus Erik koos kaasõpilastega programmeerimiseks mõeldud arvuti ehitada.

Jaga
Kommentaarid