Kas mingi tõenäosus on, et ma meeldin talle? Kunagi te vastasite mulle, et kui öelda “sa meeldid mulle”, pole see kompliment poisile, vaid enese tähtsustamine: sina meeldid MULLE. Aga kuidas öelda sedasama komplimendina tema kohta, et see poleks enese tähtsustamine? Kuidas üldse öelda komplimente? Missugused komplimendid meeldivad poistele? Liisa, 15.

Dr Noormann: Alustame sellest, et see, mida mõtleme ja ütleme, pole alati samuti mõistetav teisele. See pole just parim näide, kuid pärit sinu enda kirjast. Kuidas võib võtta poiss sõnu “kohutavalt ilus” kui seda talle ütled? Ta võib mõelda — kumb siis — kohutav või ilus? Ehmatavalt ilus? Äraehmatavalt ilus? Järsku näeb poiss selles vastuolus peidetud irooniat ja miks see nii võib olla?
Kas arvad, et ilus olla on poisile kõige tähtsam? Teismelise poisi arusaamades on ilu naiselik omadus. Sulle kindlasti meeldiks, kui sinu kohta nii öeldaks, kuid poiss eelistaks ilusa asemel olla mehine, tugev, osav. Ta ei taha olla iluasi tüdrukut ehtimas, vaid tugi talle meeldivat tüdrukut saatmas, toetamas, kaitsmas.

Meie iseloomustuses ja enesehinnangus on kolm valdkonda, milles meie olemus avaldub: 1)keha ehk välimus ehk füüsis. Need paistavad välja ja on kirjeldatavad. 2) Sisemised ehk hingelised, emotsionaalsed, võimelised, tahtelised, vaimsed ja kõlbelised omadused. Need niisama välja ei paista, vaid avanevad alles veidi pikemal suhtlemisel. 3) Käitumisjooned, mida näeme jälgides: julgus, ettevõtlikkus, otsustavus, vastutusvõime. 

Igas neist on terve rida omadusi, mida poiss endas näha tahab ja millele viitamine mõjub komplimendina. Kuid võtame iga selle rea tähtsamad omadused. Välimuse kohta pole poisile mingi kompliment, kui talle öelda, et ta on ilus, nunnu, armsakene, pisikene, kallikene, magus jne. Küll aga peab komplimendiks tunnustavaid sõnu tema tugevuse, vastupidavuse ja jõu kohta. Sisemistelt omadustelt tähtsustab poiss arukust rohkem kui tarkust. Nii on tema jaoks “arukus” kompliment, “tarkus” aga eriti mitte, seda enam kui tema hinded seda ei kinnita. 

Rahulikud inimesed on olukordade peremehed ja poisi jaoks on tema psüühikale viitavad sõnad “rahulik”, “kindlameelne”, “usaldusväärne” komplimendid, samuti hinnangud “huumorimeelne” ja “heatahtlik”. Kõlbelistest omadustest on poisil “ausus” tähtsam kui “õiglus”, mis on tüdrukutel vastupidine. Käitumisjoontest tahab poiss endas näha liidrivõimeid, otsustavust ja on valmis vastutama vaid oma otsustuste eest ning tunneb end tunnustatavat, kui tema kohta seda öeldakse.

Loomulikult on need vaid kolme pika rea tähtsamad omadused. Nende sõnade või mõistete kinnitamine poisile on tunnustavad komplimendid isegi siis, kui nad ei vastakski psühholoogilisele erapooletule hinnangule tema kohta Komplimendid ongi meelitussõnad ja mõeldud meelitamiseks, mitte diagnoosiks. Samas, kui tahes või soovimatult neid omadusi halvustada või leida poisis nende vastandmõisteid, võtab poisi alateadvus seda kui ebameeldivaks tunnistamist või veelgi hullemini.

Jaga
Kommentaarid