Tööturul toimuvad praegu suured muutused. Tehnoloogia areng ja paindlikum töökorraldus annavad töötamisele hoopis teistsuguse tähenduse. Sina saad tööandjale näidata, et oled valmis uute ideedega kaasa minema ning oma tööga ettevõtte arengut toetama. Sinu panus ei jää tööandjal kindlasti märkamata.

Miks on töötamine vajalik?

Töötamisega seostub tihti esimese mõttena raha, edukus ja õnn. Nendeni jõudmine nõuab aega ning tõenäoliselt esimene töökoht meile kohe rikkust ei too ja kas peakski? Mitmed uuringud on näidanud, et teatud palganumbrist alates inimeste rahulolu enam ei tõuse. Olulisem võib siinkohal olla hoopis tunne, et sinu tööst on teistele kasu, kuuluvus meeskonda ning kas töö, mida sa teed, muudab sind õnnelikuks. Seega ehk ei olegi alati töötamise esimene eesmärk saada rikkaks. Ei ole olemas ühte kindlat ametit või töökohta, kus töötades võid olla kindel, et võidad nö. peaauhinna - raha, edukuse ja õnne. Seetõttu on väga oluline juba varakult hakata rajama teed endale sobiva töökoha suunas. Esimesed suvised tööd võivad anda parema pildi sellest, mida tulevikus teha soovid. Samuti on nii lihtsam teha valikuid edasiõppimise osas peale keskkooli. Iga töötamine sillutab teed järgmiste õnnestumisteni ning ühel hetkel ka unistuste töökohani jõudmiseni.

Uued ootused töökohale

Seoses tööturu muutumisega muutuvad ka meie ootused töökohale. Me soovime senisest rohkem töötada kontorist väljas, paindlikku tööaega või hoopis projektipõhist tööd. Tähtis on osata oma soove tööandjale põhjendada. Tööandjatele ei ole enam esmatähtis spetsiifiliste oskuste olemasolu, vaid üha enam pannakse rõhku töötaja väärtustele, hoiakutele ning sobivusele meeskonda. Tugeva konkurentsieelise saad, kui oskad välja tuua, mida erinevad vaba-aja tegevused on sulle andnud ning kuidas saad neid töökohal kasutada. Uue tehnoloogia arengu ning rahvusvahelise konkurentsi kasvu tõttu on vajalik pidev enesetäiendamine. Tööturul oodatakse valmisolekut uute teadmiste omandamiseks ning seetõttu ei saa eeldada, et kui juba kord diplom käes, siis rohkem õppida vaja ei ole. Oskus muutustega kaasa minna ja uusi asju õppida toob sulle tööandja silmis plusspunkte.

Kuidas leida infot?

Esimest töökohta otsima hakates käi läbi erinevad tööportaalid. Ära karda pöörduda oma lähedaste, sõprade ja tuttavate poole. Väga tihti liigub info töökohtadest suusõnaliselt – kui ei küsi, ei oska ka keegi sulle vastata. Tööturu muutustega peavad kaasas käima ka ettevõtjad, kes järjest sagedamini otsivad töötajaid muuhulgas ka sotsiaalmeedia kanalite kaudu. Teavita sotsiaalmeedia kaudu oma sõpru/tuttavaid, et otsid tööd. Juhul, kui tead, millist tööd tahaksid suvevaheajal või kooli kõrvalt teha, ole julge ja pöördu otse (vastavas valdkonnas tegutsevate) tööandjate poole. Erinevate töötamise võimaluste kohta saavad sulle infot jagada ka töötukassa karjääriinfo spetsialistid. Töötukassa karjääriinfotoad on avatud igas büroos kõigile soovijatele. Büroode kontaktid leiad SIIT.

Noorte infomessi Teeviit 2016 noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis “Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid