Millise haridusega võib minna kutsekooli?

Kutseõppes võivad õpinguid alustada kõik, kes soovivad ametit õppida. Uksed on avatud, kui sul on põhiharidus, keskharidus (kas kutsekoolist või gümnaasiumist), kõrgharidus või põhihariduse omandamine on pooleli jäänud. Piiranguid õpingute alustamiseks ei ole, välja arvatud see, et põhikooli pooleli jätnud noored ei saa kutseõppes alustada enne 17-aastaseks saamist. Iga õpilane on Eestis koolikohustuslik kuni põhikooli lõpetamiseni või 17-aastaseks saamiseni.

Mida on vaja sisseastumiseks?

Kutsekooli astumiseks on vajalik järele uurida, millised on konkreetse kooli ja eriala vastuvõtutingimused. Kogu vajaliku info leiad kooli koduleheküljelt, millised dokumendid tuleb esitada ja mis tähtajaks seda on vaja teha. Osadel erialadel tuleb sooritada eriala test või esitada töönäidised. Enamasti on sisseastumise osaks vestlus vastuvõtukomisjoniga, mille käigus püütakse selgusele jõuda, milline on tulevase õpilase motivatsioon erialaga tegeleda. Kunagi ei saa õpinguid alustades täiesti kindel olla, et valitud eriala on ka praktikas just see, millest oled unistanud, kuid eriala valimine peaks olema siiski võimalikult kaalutletud ja teadlik otsus.

Kuidas toimub õppetöö?

Kutseõppes õppimiseks on mitmeid erinevaid võimalusi. Loomulikult saab õppida traditsioonilisel moel, kus enamik õppetööst toimub kooli õppeklassides, kuid üha enam pakutakse õppimisvõimalusi ka töökohapõhises ehk õpipoisiõppes, kus õppimine toimub peamiselt töökohas ning koolist saadakse praktilisi oskusi täiendavaid teoreetilisi teadmisi. Selline õppevorm sobib eriti hästi neile, kes eelistavad praktilist tööd ja tahavad olla kindlad, et nad õpivad just seda, mida töökohtades on vaja teada ja osata. Lisaks võib kutseõpe toimuda ka mittestatsionaarsena, kus õppetöö toimub koolis vaid teatud perioodidel ja muul ajal on rohkelt iseseisvat õppimist. Mittestatsionaarne õpe sobib eelkõige neile, kes plaanivad õppima asuda töö kõrvalt.

Mida peaks teadma õppekorraldusest?

Ka kutsekoolis käib kogu õppetöö õppekava alusel nii nagu igas teiseski koolis. Õppekavas on kirjas õpiväljundid ehk teisisõnu on ära kirjeldatud kõik need teadmised ja oskused, mis tuleb õpingute käigus omandada. Tähtis on teada, et iga kutseõppe õppekava kohustuslik osa on praktika, mille käigus rakendatakse omandatud teadmisi ja oskusi reaalses töösituatsioonis. Praktika maht võib õppekavades pisut erineda, kutsekeskhariduse õppekavadel on see keskmiselt 21 nädalat kolme õppeaasta jooksul.

Kuidas edukalt lõpetada kutsekool?

Kõige olulisem on hästi õppida. Kutsekooli lõpetamisel tuleb teha kas lõpueksam või sooritada kutseeksam. Kui kutseeksam õnnestub hästi, saab õpilane lõpetamisel lisaks kooli lõputunnistusele ka kutsetunnistuse, mis kinnitab tema teadmiste ja oskuste taset ning vastavust sellele, mis on kirjeldatud konkreetse eriala kutsestandardis. Alates 2016/2017. õppeaastast peavad kõik lõpetajad sooritama kutseeksami. Juhul, kui kutseeksami sooritamine erialal ei ole võimalik, lõpetatakse õpingud ainult lõpueksamiga.

Kas teadsid, et …
- Paljudes ametikoolides antakse tublimatele õpilastele õppetoetust ning elada saab korda tehtud õpilaskodus.
- Ametikool annab ka head algteadmised tulevikus ettevõtluse alustamiseks. Nii saad juba noorena olla iseenda peremees ja miks mitte ka tööandja teistele!
- Pärast ametikooli lõpetamist saad soovi korral edasi minna kõrgkooli. Paljud rakenduskõrgkoolid eelistavad vastu võtta selliseid noori, kel on juba tulevasest erialast mingisugune ettekujutus olemas.
- Erakooli kasuks otsustades uuri järele, kas koolil on olemas kehtiv koolitusluba. Seda saad teha Eesti hariduse Infosüsteemi kaudu – www.ehis.ee. Arvesta sellega, et erakoolis õppimine on reeglina tasuline ning õppima asumiseks on vaja sõlmida kooliga vastav leping. Erakoolis õppijale kehtivad samad õigused ja kohutused, mis riigikoolis õppijale.

Infot kutseõppe võimaluste kohta leiad Noorelt Meistrilt, mis toimub 6.-7. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis.