Dr Noormann:


Võib-olla aitab Sind, kui loen üles omadusi ja võimed, mis kõik lisavad midagi koondiseloomu, mida enesekindluseks nimetatakse.

Rahulikkus
, võime jääda igas olukorras rahulikuks. Vastandmõiste on rahutus, närvilisus, hirm. Rahulikud inimesed sisendavad ka teistesse rahulikkust ja mõjuvad enesekindlalt.

Tahe
, tahtejõud. Eriti oskus öelda „ei“ tegevusele, mis Sulle ei meeldi, ka sõprade pealekäimisele. Oluline on ka see, kui tahe midagi tehes paistaks välja püsivusena, jonnina asjad lõpuni teha. Vastandmõiste on teiste arvamuse järgi käitumine, mõjutatavus.

Resoluutsus
. Oskus väljendada enda seisukohta või arvamust kindlana, selgepiirilisena, arusaadavana. Vastandiks on kahtlused „võib olla“, „vististi“, „ehk“. Parem jäta arvamus ütlemata kui avaldada seda „nii ja naa“ mõistetavalt või igaks juhuks segaselt.

Otsustavus ja vastutus
. Ilma sisemise otsustuseta me ei taha või ei suudagi vastutada. Inimene, kes väldib otsustamist ega suuda võtta vastutust ei sobi liidriks ja sageli ei ärata ka usaldust kindlameelsena.

Julgus
. Kõigepealt julgus olla ISE ja avaldada oma arvamust, samuti ka julgus suhelda, käitumisjulgus ehk hirmust ülesaamine või äärmisel juhul hirmu varjamine seltskonnas. Vastandiks on argus, pelglikkus, eriti inimpelgus, esinemiskartus.

Eneseusk
. See sisaldab ka võimet iseennast tingimusteta armastada just sellisena, nagu ma olen või vähemalt ennast mitte häbeneda. Ja nii võib sellele olla külge kleepunud ka nartsissismi (eneseimetluse) jooni, edevust, egoismigi. Aga paraku egoistlikud inimesed mõjuvadki enesekindlamalt. Vastandiks on epigoonlus (teiste jäljendamine), enese häbenemine, alaväärsustunne, abitusse põgenemine.


Kõige selle saavutamiseks on vaja pidevalt oma isiksuse „esindusvormi“ ehk käitumist jälgida, kontrollida ja suunata. Ega see kerge ei ole, aga mingit tablettravi ma ka ei tea.

Jaga
Kommentaarid