Eduka infootsingu tegemiseks tuleb kõigepealt võtta pisut aega ja mõelda, millisele küsimusele vastust otsime. Peaksime selle sõnastama võimalikult selgelt, siis kooruvad välja täpsed mõisted ja sõnad, mida otsingulahtrisse kirjutada. Õigete mõistete valik on väga oluline, just see määrab, milliseid vastuseid otsimootor pakub.

Mõistete ning võtme- ja märksõnade leidmiseks võib abi olla Eesti Märksõnastikust (ems.elnet.ee), mis annab lisaks täpsetele ka üldisemaid ja seotud märksõnu. Nii kujuneb pilt, milliseid sõnu võiks otsingus kasutada.

Muudes andmebaasides otsingu tegemiseks saame Eesti Märksõnastikust ka ingliskeelseid vasteid. Isegi, kui leitud artikkel ei vasta täpselt teemale, võib sellest leida teisi märksõnu, mida otsingus kasutades oleme edukamad.

Veebis leidub mitmesugust infot. Google on abiks paljude igapäevaküsimuste puhul. Vikipeedia on samuti hea allikas kiire ülevaate saamiseks, kuid ei pruugi alati sisaldada õigeid fakte.

Kui ülesanne on kirjutada essee või uurimus või anda ülevaade mingi kirjandusteema kohta, peaksime pöörduma teadustekstide poole. Niisuguse teksti on kirjutanud asjatundja ja see on ilmunud vastava valdkonna tunnustatud ajakirjas või raamatus. Seda, kas ja kui tunnustatud ajakiri või autor teaduses on, saab vajaduse korral kontrollida ka portaalidest Web of Science ja Scopus – need on leitavad raamatukogu inforessursside lehelt.

TLÜ Akadeemilises Raamatukogus on õppejõududele ja tudengitele kättesaadav terve hulk andmebaase, milles on nii teadusajakirju kui ka -raamatuid. Otsingut ei pea isegi tegema igas andmebaasis eraldi, hea abimees on infootsingu portaal Discovery. Discovery otsib artikleid korraga kõigist TLÜ-le kättesaadavatest e-ajakirjade ja e-raamatute andmebaasidest.

Kui otsida mõnda e-raamatut või e-ajakirja ning teada selle pealkirja, saab infot ka kataloogist Publication Finder raamatukogu inforessursside lehelt. Kõigil Tallinna Ülikooli raamatukogu kasutajatel on juurdepääs e-andmebaasidele läbi raamatukogu arvutivõrgu või oma kasutajanime ja parooli abil raamatukogu (tlulib.ee) kodulehe kaudu.

Kui teema osutub niivõrd keeruliseks, et ise vajalikku infot ei leia, on võimalik pöörduda ka raamatukogu erialareferentide poole. Nende kontaktandmed leiab raamatukogu kodulehel erialainfo lingi all.

Sigrid Mandre, Carolina Schultz

Jaga
Kommentaarid