Olen neile küll andestanud ja suhtlen nendega kuid eriti õhtuti enne magama minekut meenuvad mulle kõik need läbielamised ja ma nii ärritun ja pidevalt voolavad ka pisarad silmist, elu muutub nii mõttetuks ja kõik mis teen, muutub mu jaoks mõttetuks, üritan kõigest väest neid mõtteid eemale saada ja üritan mitte mõelda, kuid see osutub võimatuks. 1-2 tundi ei tule und ja hommikul on selle tõttu väsinud olek. Minu küsimus on järgmine,kas on võimalik painavaid halbu juhtumisi hüpnoosi abil unustada?? Diana, 22.

Dr Noormann: Sündmusel, juhtumil, tegevusel ise on väga pealiskaudne mälujälg. Tegevuse tähtsuse määrab tagajärg ja see leiab ajus juba püsivama koha. Sündmust, millel tagajärgi pole, poleks tagantjärele meenutades nagu juhtunudki. Kuid nii, nagu sinugagi juhtunud on, määrab tagajärje väärtuse selle tekitatud emotsioon või tunne. Ja see emotsionaalne muster elab ajus kaua. Nii pole mõtet või õigupoolest ei saagi ka hüpnoosi abil midagi juhtunut mälust kustutada. Juhtunu tagajärjed moodustavad aga mineviku ja oleviku psüühilise mikrokliima ja seda on võimalik enda jaoks talutavaks ümber jutustada ehk sellega leppida. Selleks pole hüpnoosi vaja, aitab autosugestioonist. Kuid inimest mõjutavad ja muudavad just tagajärgede emotsionaalsed muljed kogu oma skaalas. Ja neid on võimalik hüpnoosiga muuta. Kuid mitte halva unustamise suunas, vaid tunde positiivse ülekirjutamise teel — sisendusega: sa oled rahulik, rõõmus, heasoovlik jne. Keeldu hüpnoos ei taha tunnistada, küll aga käsku midagi teha. Ka oma meeleolusid muuta.

Parema arusaadavuse huvides näide. Kui inimene satub autoavariisse ja selle tagajärjeks on eluaegne trauma, siis avariid ennast on kõige kergem unustada — seda me igapäevaselt meelde ei tuleta. Vigastust on juba raskem unustada, kuid pikapeale suudame olukorraga leppida ja vaatamata traumale endaga toime tulla. Kuid kõik tunnetusmaailma puutuv — enesehaletsus, võimetus, stress, kiuslikkus teiste vastu, seletamatu hirmutunne, unehäired jne jäävad püsima. Ja seda püütakse ja — küllap ka edukalt — hüpnoteraapiaga muuta. On olemas ka kohtumeditsiiniline hüpnoos, mis suudab ajust üles leida ka unustatud info.

Võid ju pöörduda abi otsimiseks psühhiaatri poole, kuid kliinilist hüpnoosi niisama heast peast ei tehta enne, kui kõik muud psühhoteraapilised abinõud on läbi proovitud.

Jaga
Kommentaarid