Eestis ON häid sarju, aga enamasti venitatakse need liiga pikaks, sari tüütab ära ning kui sarjal pole head lõppu, siis pole ka sari üldpildis hea.

Ainus sari mis peaks oma teekonda jätkama on "Õnne 13". See on kui ETV sümbol koos "AK"'ga muidugi. Paroodia vormis sari "Sipelga 14" oli lihtsalt jabur. "Sipelga 14"'st võibki pidada kõige suuremaks jaburuseks Eesti sarjadest, mida kunagi nähtud.

Paroodiad ei ole tänapäeval eriti hinnatud. Need ei sobi vaatamiseks laiale vaatajaskonnale. Sama on näiteks Kassahiti videodega - need lähevad peale ainult teatud vanuseklassile. Kunagi olin ka mina suur Kassahiti fänn, aga enam ma tema klippidest ja sketšidest väga lugu ei pea. Paroodiad sobivad enamasti internetti.

Ka "Terevisioonil" on pikk tee telemaastikul seljataga. Mina isiklikult "Terevisiooni" ei vaata, aga olles paaril korral nägema juhtunud võin tunnistada, et see on üsna asjalik. Hea hommikuprogram varasele Eesti televaatajale.

ETV's on palju huvitavaid saateid: "Sõida maale" ; "Mida teie arvate", mille teeb väga nauditavaks vaheklippide olemasolu, huvitavate saatekülaliste valik ning põnevad ja humoorikad arutelud. "Navi" ; "Osoon", mis on peamiselt loodussõpradele ; "Ringvaade", mis on üsna sarnane "Pealtnägijaga". "Pealtnägija" on aga oma hiilgeajad üle elanud. Kunagi kui saadet juhtis Vahur Kersna ja Mihkel Kärmase duo, oli saade väga põnev.

Peale selle on ETVs palju poliitilisi saateid. Näiteks "Välisilm" ja "Vabariigi kodanikud". Ka "ENSV" on huvitav ja koomiline pilguheit Eesti elule Eesti Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi ajal ja "Tuulepealene maa", see oli lausa meistriteos - parimad Eesti näitlejad ja süžee otse meie kodumaa minevikust. Noorempõlvkond sai samuti aimu isamaa armastusest ning vabaduse ihast. Ma arvan, et see on üks parimaid Eesti sarju, mis üldse toodetud.

Kunagi kui "Pehmed ja karvased" ETV pealt jooksis oli ka see sari vaadatav, aga nagu ikka venitati ka see sari liiga pikaks. Ammu oleks olnud aeg lõpetada.

Lisaks on ETV's jooksev sari "Hajameelselt abielus" väga huvitav ja naljakas sari. Sellel on küll vähe osi, kuid need on kõik head. Tähendab, et on osatud pidama saada.

Mitte ei ole hakatud samu asju üle leierdama ja sarja vägisi raha nimel pikemaks venitama. Ka võistlussaadete ja konkurside poolt on ETV olnud rikas. "Rakkett 69" oli vahva ja omanäoline konkurs ja ETV's on vahvaid konkurse olnud veel palju.

Kanal kahel on vastu panna uudistemagasin "Reporter", mis on päris hea valik kui soovite üheaegselt kursis olla maailmas toimuvaga ja samas ka meelt lahutada. Noored inimesed eelistavad "Reporterit" kindalalt "AK"'le.

Võsareporter on omamoodi saade. Mina seda ei jälgi, aga kui vahest peale sattun, siis tuleb küll mõte, oh jumal millline see Eesti elu ikka on. Kanal 2 eetrist leiab veel "Saladused", mis mulle üsna tobe tundub. "Ärapanija" seevastu on väga hea meelelahutaja.
 
Hiljuti alanud kodumaine sari "Kalevipojad" on paljulubav. Süžee on asjakohane ja olustik realistlik. Sellised sarjad sobivadki Eesti telemaastikule. Pole vaja kopeerida ameeriklasi ja nende loomet.

Ka Eesti sarjadel on oma nägu. Näiteks hittsari "Pilvede all" oli üsna asjalik. Hittsarja nime ta minu silmis küll ei vääri, aga tegu on täiesti vaadatava sarjaga. Esimese hooaja vaatasin ära, aga siis kadus huvi. Saavutanud edu, kaotas sari originaalsuse ja hakkas kopeerima USA hittsarju. "Pilvede all" sarnaneb üsnagi "Kodu keset linna"'ga, mis alul oli päris mõnus ja nauditav sari, aga mida aeg edasi läks seda rohkem ka sama vana jama üle hakati kordama.

Helen läks Hannesest lahku, siis said nad jälle kokku ja siis läksid jälle lahku. On nad nüüd lahus või mitte? Seda ma ei tea ja ei huvitagi. Kaotasin huvi selle triangli vastu juba ammu. On näha, et sarja originaalsus on ära kasutatud ja enam ei ole kuhu poole tegevust arendada. Ma pole küll viimaste osadega kursis, aga vahepeal jäi mulle küll selline mulje. Teine kodumaine omanäoline sari on "Eestlane ja venelane". Väga hea huumor ning mõnus olustik.

Igasuguseid suhtesaateid nagu "Peremees otsib pernaist", "Naistevahetus" - ma ei jälgi. Ainus suhtesari, mis vaadata kannatab on "Õige valik" - See on nooruslik, huvitav ning hästi monteeritud.

Ka "Kaks kanget" on nauditav ja meeltlahutav saade. Kristjan Jõekalda oskab huvitavaid saaateid juhtida. "Rooside sõda" ja paljud tema juhitud saated on olnud väga head. Kristjan Jõekalda on minu arvates üldse üks parimaid saatejuhte Eesti telemaastikul. 

Ka "Kelgukoerad" on pikaks venitatud. Esimesed paar hooaega olid suurepärased, aga nüüd? Mitmes hooaeg see juba on? Lubati, et tuleb parim hooaeg. Vaevalt! Minu silmis sai sarjale saatuslikuks näitlejate vahetus. Kaks uut noort näitlejat ei sobinud kuidagi oma eelkäijate kingadesse. Vähemalt minult röövis see huvi ära. Ühesõnaga sari oligi rikutud.

Huvitavad saated kanal 2 eetris on veel: "Eesti kõige kõige" ning ka "Selgeltnägijate tuleproov", mis suudeti päris müstiliseks muuta. Kanal 2'e parimaks saavutuseks võib lugeda "Ühikarotte". Suurepärane nooruslik komöödia noortele ja muidugi teistele ka. "Kalevipojad" sarnaneb natuke Ühikarotidega.

Mis siis TV3'l vastu panna? Selle aastane saade "Tätte ja Matvere imeline ilmareis" , mis enamus ajast kujutab endast mingit reisimängu. Ümber ilma reis on küll huvitav ettevõtmine, aga sari, mis seda kajastab on küll natuke nõrk. Mina lootsin näha ikka rohkem kaht peategelast, mitte kolme võistlejat, kes auhinna nimel kuskil välismaal seiklevad.  Uudistemagasinina on TV3'l Seitsmesed uudised. "Reporterit" ta küll üle ei trumpa, aga omamoodi info tund seegi.

Igal aastal ostetakse välismaalt võistlussaadete mõtteid ja muudetakse need natuke kodumaisemaks. Selle aastane valik on "Rahaauk". Iga aasta korrutatakse vaatajatele, et just tänavune võistlussaade on erakordne. Eelmine oli "100 sekundit" ja selle eelkäijaks oli "Auk seinas". Veel enne seda oli "Võta või jäta".

Ainus huvitav nendest sisse ostetud ideedest, mis kodumaisemaks muudeti ja eetrisse visati on olnud "Vilde tee", see on natuke erinev neist kõigist mängdest kohvrite ja rahaga. Muidugi ka "Auk seinas" pakkus vaheldust. "Eesti mäng" näitas aga, et ka Eesti võitslussaated suudavad vaatajaid televiisori ette tuua. Julge ettevõtmine. Viis pluss ETV'le!

"Kälimehed" on taas näide sarjast, mis on liiga pikale veninud. Kaks esimest hooaega olid head. Võib isegi õelda, et suurepärased, aga kolmas oli juba liig.

"Kalamehe jutud" on päris põnev, aga seal on liiga palju avalikuelu tegeleasi. Ootaksin, et kalastajate rollis oleksid tavalised Eesti kalamehed. See ei loe, et nad ei oska saadet juhtida. Igatahes sobiksid nad sinna rohkem kui mõni kuulsus, kelle jaoks kalastamine on veel avastamata maa.

"It planeet" oli suhteliselt lapsik. Ainuke asi, mis mulle sarja juures meeldis oli muhe tegelaskuju Helmut. Muidu oli sarja vaatamine lihtsalt ajaraisk. Nalja sai vähe, aga siiski vaatasin sarja lõpuni. Mõte oli iseenesest hea, teostus jäi ainult soovida.

Hmm....Parimaks sarjaks Eesti telemaastikul? Pakkuks "Ohtliku lendu" - head näitlejad, huvitavad juhtumid, suurepärased karakterid ning huvitavad võttekohad. Vaadake kindlasti! ETV arhiivis on see ja paljud teised kodumaised sarjad ja saated täitsa olemas. Selline arhiiv on olemas ka TV3'l.

Kokkuvõttes kõige suurem rämps , mis Eesti telemaastikul viimasel ajal valminud on: "Sipelga 14", "Saladused" ja "IT planeet". See on minu arvamus!

Need olid minu mõtted. Igal ühel oma eelistsed ja enda lemmikud. Ei taha kellegi tundeid riivata. Tahtsin lihtsalt oma arvamust jagada.