Eesti-sisest õpilasvahetust prooviski Viimsi Keskkooli 11. klassi õpilane Elise Müür, kes läks novembri alguses viieks päevaks õppima Märjamaa gümnaasiumisse. Välismaale sõitis aga õppeaasta alguses Elisabeth Eiche, kelle seiklus jätkub praegugi vahetusõpilasena Itaalias.

Miks otsustasid minna vahetusõpilaseks?

Elise Müür: Otsustasin enda vahetusnädala veeta Märjamaa Gümnaasiumis. Valisin just selle kooli, kuna olen veetnud suurema osa oma lapsepõlvest Märjamaal ning seal olid mul juba ka mõned sõbrad ees. Lisaks tahtsin saada veidi eemale linnakärast ning oma rutiinsetest koolinädalatest.

Elisabeth Eiche: Mõtted vahetusaastast olid juba aastaid peas keerelnud, kuid ettevõtmine näis täiesti võimatu, eelkõige just vajaliku suure rahasumma tõttu. Muidugi oli ka teisi hirme: kodunt lahkumine pikaks ajaks, elu uues kultuuris, iseseisva eluga toimetulek. Kas ikka kohanen? Kas saan hakkama?
Elisabeth Eestist lahkumas.

Mida uut kogesid/oled kogenud vahetusõpilaseks olemise ajal?

Elise Müür: Julgen väita, et Märjamaa Gümnaasiumi õpilased erinevad väga suurel määral Viimsi Kooli omadest. See erinevus mõjus mulle väga hästi ja rahustavalt. Vahel on hea saada eemale kõigest sellest, mis sind muidu igapäevaselt ümbritseb. Märjamaal on väga ilusad inimesed, väga sooja südamega, ja ma olen tänulik, et sain just selliste inimestega oma nädala veeta.
Elise klassikaaslastega.

Elisabeth Eiche: Olen tutvunud nii paljude inimestega, kellest nüüdseks on saanud juba minu sõbrad. Itaallastest kiirgab tohutult palju positiivsust, mis on nakkav. Nende suhted lähedaste ja sõpradega on nii tugevad ning igas mures ja rõõmus ollakse koos. Koos naerdakse ja nutetakse, karjutakse ja tehakse komplimente. Tunnen ka ise, et olen muutunud palju positiivsemaks, avameelsemaks, julgemaks ja sõbralikumaks.

Kas soovitaksid teistel noortel minna vahetusõpilaseks?

Elise Müür: Võin öelda, et isegi nii üürikese aja jooksul nagu minu kogemus oli, õppisin hindama enda kooli, kuid samas nägema ka positiivset muutustes minu ümber. Ma soovitan kahtlemata kõigil veeta kasvõi üks nädal kusagil teises koolis. Tegemist on tõesti väärt kogemusega.
Elise ja sõbrad.
Elisabeth Eiche: Kui see oleks minu teha, saadaksin iga noore vahetusõpilaseks, sest see, mida kogeb üks vahetusõpilane enne vahetusaastat ja vahetusaastal, on kirjeldamatult väärt kogemus. Jah, see on kulukas, kuid miski pole võimatu, kui ise oled agar ja valmis tegutsema. See kõik on seda väärt! Maailm on täis võimalusi, nagu meie pead on täis unistusi. Tasub unistada ja tasub tegutseda!
Elisabeth Itaalias.

Mõtled ka ise minna vahetusõpilaseks? Tule 7.–8. detsembril Tallinnas toimuvale Teeviidale ja saad kohtuda õpilasvahetust korraldavate organisatsioonidega nagu VeniVidiVici ja ASSE Eesti! Rohkem infot leiad www.teeviit.ee või Facebooki lehelt.

Noorte infomessi Teeviit 2017 noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis "Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine" kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid