Nad ei ürita ainult üksteisele ära panna, vaid mõnitavad ka tüdukuid ja kui tüdruk midagi vastu ei ütle, siis on kohe umbes nii, et "jee panin ära"!

Õ, 14

Dr. Noormann vastab

Jah, sellised need mehed oma kujunemiseas on – neil lööb sel ajal kõige tugevamini välja dominantsusinstinkt, mis sunnib neid suhetes oma ea- ja sookaaslastega paigutuma hierarhia redelile – kes parem, kes mehelikum.

Seksuaalpsühholoogias on see „pseudomehelikkuse“ aeg, mil poiss ise tunneb ennast mehena, kuigi tegelikult läheb selleni veel üksjagu aega. Aga selle tõestamiseks teistele, kuid eelkõige iseenda enesehinnangu pärast, püüab poiss käituda „nagu mees“ – tahab rusikatega end tugevamana kehtestada, ropendab, et teistest mehelikum välja paista, haarab täiskasvanute pahede järele ja otsivad nõrgemaid – näiteks tüdrukuid, kelle arvel ülbitsedes oma tähtsust demonstreerida.

Õpetajate arvates on see „hullupoisitõbi“, lapsevanemate jaoks pisarateni raske poegade üleminekuiga. Eriti tuntav on see pseudomehelikkuse sündroom seal, kus poisil täiskasvanud mehe eeskuju puudub ja ta käitub tänava- ja filmikangelaste epigoonina. Kuna meil püütakse kasvatuses mehelikkuse asemel propageerida sootust või sageli idealiseeritakse „hea mehena“ naiselikke jooni temas, satub alateadvuslikust mehelikust dominantsusinstinktist ajendatud poiss segadusse ja käitub nii, nagu arvab mees käituvat.

Kuna naistel dominantsusinstinkt nii tugev ei ole, tundub poiste käitumine neile kummaline ja hukkamõistetav, mida halb käitumine loomulikult ongi. Seletasin vaid selle põhjuseid, mida küsisid.

Teie Dr. Noormann

Jaga
Kommentaarid