Dr Noormann:


Täiskasvanumine pole ainult „suureks saamine“, vaid keeruline biokeemiline protsess inimese kehas – taanduvad või hääbuvad ühed keemilised protsessid ainevahetuses ja hormonaalses (endokriinses) süsteemid ja tekivad teised, füsioloogiliselt küpsele inimesele omased. Seda muutuste aega nimetame üleminekueaks ehk puberteediks. Tüdrukutel läheb see tunduvalt kiiremini, kui poistel. 12-13-aastane tüdruk võib üleöö avastada, et tema organismi füsioloogiline käitumine on täiskasvanulik. Poiste üleminekuiga on mitme aasta pikkune ja individuaalseltki erinev. Kuna neid muutusi  märgistavad  hormonaalse süsteemi ilmingud, on see üleminekuiga ka väliselt märgatav. Poiste füsioloogiline küpsemine mahub üldjoontes häälemurde ja karvakasvu (habe, häbe ja kaenlaalused)  vahele.


Kasvatuses nimetatakse seda aega „pseudomehelikkuse“ perioodiks, sest poiss peab endas tärkava mehelikkuse ilminguid juba arengujärgu lõpuks ja püüab oma käitumisega nii endale kui teistele kinnitada, et ongi täismees, kuigi ei füsioloogiline kui ka vaimne ja emotsionaalne areng seda ei kinnita. See aeg on väga tähtis etapp mehelikkuse arengus nii poisi õpetajatele, kasvatajatele kui tema enesekujundamises. Enamus meeste lollusi tehakse teismelisena murdeeas ja suurt osa sel ajal keedetud supist  tuleb helpida eluaeg (suitsetamine, alkohol, narkootikumid, kõlblusnormide eiramine, hoolimatus oma tervise ja koolituse vastu).

Aga nagu öeldud, on murdeea algus ja kestus väga individuaalne. Sinu lapsepõlv pole veel lõppenud ja naudi seda. Täiskasvanu ja veel hullem – vana – jõuad Sa olla väga pikka aega.
Jaga
Kommentaarid