Võiks ju mõelda, et iga äriidee on unikaalne ning iga ettevõtja saab sellele läheneda ikka vaid oma sisemise motivatsiooni ajendil. Kuid sellest hoolimata on kasulik kuulata nn sõltumatu asjatundja arvamusi ja kommentaare.

Nimetame teda kas koolitajaks, õppejõuks, mentoriks või lihtsalt suuna kättenäitajaks – nendel inimestel on vajalik ja oluline roll ettevõtjaks kasvamisel ning arenemisel. Miks siis? Selleks, et temast kõige suuremat kasu saada, tasuks teada, mida kasulikku üks nõuandja anda saab.

Alustava ettevõtja suurimad komistuskivid tekivad tihtilugu kõige alguses. Millist äriideed valida, kuidas selle elujõulisust testida, kuidas oma ideed kõige paremini teostada, kuidas seda müüa, kui vaja investoreid, millele tähelepanu kõige rohkem pöörata oma ettevõtte algusfaasis?

Mentor „mängib“ sageli sõltumatu kliendi või investori rolli, püüdes leida nii tugevusi kui ka nõrkusi, mis idees puuduvad või vajavad ülesleidmist. Samas – ära karda kriitikat, sest iseendale tundub harilikult su idee kõige ägedam maailmas. Kuid kas ka teistele?

Teadmised, teadmised, teadmised! Igal alustaval ettevõtjal on ilmselt oskused ja ka kogemused oma ideega seotud ärivaldkonnas, kuid enamasti jääb vajaka ettevõtluskogemustest, eriti juhul, kui siiamaani on oldud vaid palgatöötaja rollis.

Mentor aitab kiiremini ja valutumalt „ämbrid läbi kolistada“ ja säästa alustaja raha ning aega, et anda praktilisi ja vajalikke soovitusi vähendamaks riske ja põrumise tõenäosust. Mentor saab anda teadmisi, millele ei oskagi ise mõelda. Nutikad nipid, soovitused ja nõuanded tasub kindlasti ära kuulata.

Kriitika – mida teha ja mida mitte teha! Alustav (aga ka juba tegutsev ettevõtja) soovib väga tihti luua suurt ja võimsat firmat, pakkuda kõigile kõike. Kuid tegelikkuses on just olulise ja vajaliku teenuse/toote väljavalimine ülimalt oluline.

Ära karda kriitikat, ära võta seda südamesse, kui juhendaja teeb jube ägedana näiva idee maatasa – ta ei ole kuri ega vaenulik, ta püüab selgeks teha, mida oleks mõttekas ellu viia ja mida mitte. Mina olen alati lähtunud soovitusest: oma äriideed analüüsides mõtle kindlasti sellele, mida sa teha ei taha või mida ellu viia ei tasu.

Ja lõpuks on vähemalt pooltel alustavatel ettevõtjatel poole tee pealt kumm täitsa tühi. Tundub, et kõik on minu idee vastu, keegi ei soovi seda osta, niikuinii on selliseid firmasid juba olemas ja milleks ma üldse pingutan.

Siin on mentori kohus olla positiivne julgustaja, keegi, kes utsitab edasi liikuma, uusi võimalusi otsima, täiustama, parendama, analüüsima. Kerge on mitte teha, teha on alati keerukas – vahel on hea, kui keegi julgustab kõrvalt mitte loobuma!

Tallinna Ülikooli koolitus ettevõtlusega alustada soovijatele algab 22. augustil.

Vaata rohkem infot siit.

Jaga
Kommentaarid