Dr Noormann:

Siin on kaks erinevat lähtekohta — mida hindavad mehed ise mehelikkusest meeste keskkonnas ja mida arvavad naised.

Asi saab arusaadavamaks, kui jälgida mehelikkust selle tekkes teismeliseeas. Meestekeskselt peetakse mehelikkuseks füüsilist jõudu (sealt see poiste vajadus ennast kehtestada eelkõige rusikatega), seksuaalset mehelikkust, macholikkust  (sealt see ilkumine üksteise kallal „impo“, „pede“), otsustamisvõimet, teiste kaasavedamisvõimet (sealt liidrirolli ja suhete hierarhiasüsteemi vajadus), ratsionaalsust (sealt emotsionaalsuse pidamine nõrkuseks, ülbamine ja empaatia häbenemine). Vaimsetest väärtustest peavad mehed tarkuseks oskust käituda ratsionaalselt. Mehed on ka täiskasvanuna „suured poisid“ ja seega ka mängurid, kus osalemine ja võit on tähtsamad, kui tulemus.  Emotsionaalsetest omadustest hinnatakse  külmaverelisust. Kõlbelistest omadustest egoismisarnast eneseväärikust.

Naised hindavad mehelikkust suhtesobivuse seisukohalt. Nad peavad mehelikuks meesollust, kes pakub tuge ja kaitset. Nii tunduvad neile füüsilisest jõust tähtsamana mehe vastupidavuse ilmingud — väsimatus, järjekindlus, püsivus, rahulikkus, kannatlikkus. (Naised ei pea mehelikuks närvitsevat ja hädaldavat meest.) Vaimselt hindavad naised tarku (kuid seetõttu tihti ka eluvõõraid) mehi. Mehelikuks kõlbluseks peavad naised vastutusvõimet ja „duaalset ausust“. Naised ootavad, et mees taluks naiselikke kapriise ja igal juhul vastutaks suhte kvaliteedi, püsimise ja tuleviku eest. Duaalne ausus on neljasilmajuttude ausus ja seda peetakse rüütlite aegadest peale meheliku kõlbluse etaloniks. See tähendab, et mehega omavahel räägitud jutud on ausad ja mees ei aja neid tagasi „kes kinnitab, et ütlesin?“, „too tunnistajad“ jne, et sõnapidajalikkuse tähtsam ilming on just nelja silma all lubatu respekteerimine (tunnistamine), mitte tagasiajamine. Naine tahab mehele vaadata „alt üles“. See väljendub tihti ka nende suhtevaliku printsiibis — mehelik mees on kindlameelne, rahulikkust sisendav ja usaldusväärne.

Loomulikult ei saa selliseid omadusi, mida spetsiifiliselt mehelikeks ja naiselikeks nimetada kuidagi mõõta ja seega on nad pigem empiiriliselt kujunenud stereotüübid, kuid stereotüübid moodustavadki suure osa meie elamise tarkusest.

Nii pead sellest loetelust tegema konsesusliku (omavahel sobiva, mittevastuolulise) omaduste ja käitumise valiku. Mingil juhul ei kuulu mehelikkuse omadusteks hädaldamine, abitus, tahtenõrkus (sõltuvused), otsustusvõimetus, vastutusvõimetus, rumalus (tarkuse puudumine) ja lollus (aruka käitumise ja kriitikavõime puudumine), edevus, valelikkus..

Jaga
Kommentaarid