Miks see nii on?  Ausalt öeldes on see väga väga segadusse ajav.

Pealegi, suhet ei saagi ma luua, sest minu kodukohas on minuvanused poisid minu jaoks tatikad ja kõikidel vanematel on vist imelik nii noorega suhtes olla. MIDA MA TEGEMA PEAKS? Aitäh,

Kats, 14

Dr Normann:

Inimarengu üheks seaduspärasuseks on mõne rõõmuks, mõne kurvastuseks see, et tüdrukud arenevad kiiremini, mõni isegi eriti kiiresti; poisid arenevad aeglasemalt, mõni isegi eriti aeglaselt. Poistel ei saa seda nähtust siiski arengupeetuseks pidada, neilt nõuab loodus küpsuseks veidi enam, kui tüdrukutelt ja see võtab lihtsalt rohkem aega. Nii on see ka loomariigi imetajate seas - isaste füsioloogiline küpsemine võtab rohkem aega.

Tüdruku küpsemine on võrreldav revolutsiooniga – eile oli veel plika, täna juba noor naine ja võiks sünnitama hakata, kui ema lubaks. Poiste füsioloogiline küpsemine koosneb mitmest erinevast komponendist ja võrreldav pikaldase evolutsiooniga. Inimeste füsioloogiline areng on endokriinse süsteemi kaudu  seotud ka muutustega teadvussüsteemiga ja sealtkaudu ka käitumisega ning kõik see kokku olekski populaarne seletus Sind vaevava probleemi olemusele. See on murdeea raskus nii noortele endile kui kasvatajatele. Aga seda aega nimetatakse ka üleminekueaks ja sealt saab tuletada ka käitumisjuhise – üleminekuiga tulebki üle elada. Mitte kiirustada, vaid võtta asja rahulikult, oodata teisi järele. Enamus vigu, mida elus üldse teeme või mida hiljem iseendale pahaks paneme,  saavad alguse murdeea mõtlematusest, väärotsustest või väärtegudest.

Kui oled eelnevast aru saanud, pole Sulle raske nõu anda või Sind lohutada. See mure saab oodates otsa. Kannata mõni aasta ja siis on Sul seda kirja lugedes juba piinlik, et oma eakaalsasi kunagi tatikakarjaks pidasid.

Jaga
Kommentaarid