Värske pagar-kondiitri erialalõpetaja ja õpilasfirma Spaatlitäis kreemi eestvedaja Merilin Köörna kinnitab, et väärt ettevõtluskogemuse võib saada ka koolist.

Õpilasfirma paneb proovile ja annab tõuke
Ettevõtluspisikuga „nakatas“ Merilini aga hoopis tema õde. „Kui ta pakkus välja, et äkki teeksid sügisel õpilasfirma, siis esmalt ma laitsin selle maha, et ma pole valmis ja pole aega,“ meenutab Merilin. „Aga kui suvi läbi sai, siis otsustasin, et proovin,“ lisas ta.

Siis läks kõik kiiresti. „Meeskonda leidsin kursuseõed kiiresti, ei olnud vaja väga veenda, juhendajaks sai kutseõpetaja Lilija Suburg ning mentoriks Junior Achievementi programmi läbinud teenuste juht Ena Drenkhan,“ rääkis Merilin. Spaatlitäis Kreemi registreeriti oktoobris ning sellest ajast alates on tegijad kogunud hoopis uusi kogemusi ja oskusi.

Olulisemaks peab Merilin seda, et õpilasfirma on andnud ettekujutuse oma ettevõttega seotud valdkondadest. Eritellimustorte valmistaval õpilasfirmal oli näiteks vaja korda ajada Veterinaar- ja Toiduameti tunnustuse paberid, mis ka mõnel päris ettevõtjal „juuksed krussi ajavad“. Või korraldada tavapärast tooraine sisse — tort välja tellimuste täitmist ning aimu saadi isegi personalitööst, sest vahepeal vahetus üks õpilasfirma liige.

Õpilasfirma tegutseb samadel põhimõtetel nagu päris ettevõte ning hakkama tuleb saada nii ootamatute karide kui rõõmsamate väljakutsetega. „Näiteks oli meil juhus, kui koolimajas oli elektrikatkestus just ajal, kui meil oli tellimustort vaja teha,“ rääkis Merilin. „Meil on ju vastutus kliendi tellimuse täitmise eest, kui tellimuse võtad, siis tuleb see ka õigeaegselt täita, ning nii pidime mõtlema hakkama, kuidas sellises olukorras hakkama saada. Ma juba mõtlesin, et küsin mõnest praktikaettevõttest luba nende kööki kasutada, kuid õnneks tuli elekter õhtul tagasi ja ma lihtsalt tulin väga vara kohale, et tellimus õigeaegselt täita,“ jutustas ta. Peale vastutuse võtmise peab Merilin oluliseks ka suhtlemisoskust. „Suhtlemist oli hästi palju — klientidega eelkõige,“ märkis ta.

Nüüdse meeskonnaga, kuhu peale Merilin Köörna kuulub ka Anneke Vomm ja Zeinäb Mirzojeva, on saavutatud palju. Kui Spaatlitäis kreemi suve hakul otsad kokku tõmbas, siis selgus, et kokku olid noored kondiitrid jõudnud valmistada 17 tellimustorti — mõned neist koguni väga suured ja erilised, hulgaliselt kooke ning martsipanikujukesi. „Ma arvan, et väga hästi läks, sest ma ise küll ei osanud prognoosida sellist majandustulemust,“ märkis Merilin.

„Tõuke tulevikuks on õpilasfirma kindlasti andnud. Olen mõelnud, et tahaks võib-olla oma firmat luua ja nüüd sai väga hea ettekujutuse sellest,“ lisas ta.

Lisaks suurele kogemustepagasile ja teenitud tulule annab noortele kondiitritele indu ka tõsiasi, et oma tulemustega jõuti Eesti 20 parima õpilasfirma seas lõppvõistlusele ning Stenbocki majja peaminister Taavi Rõivase vastuvõtule.

Kondiitri magus amet avab uksed
Merilin Köörna jaoks pole see muidugi ainuke saavutus. Märtsikuul peetud vabariiklikel kondiitrite kutsevõistlusel saavutas ta esikoha ja võib nüüd uhkusega kanda noore meistri tiitlit. Võit ei tulnud siiski lihtsalt, sest kodutööna otsustas ta valmistada martsipanist orhideeõite buketi. „See tähendas kolm nädalat näputööd, kuid lõpuks jäin ka ise rahule, ning paistis, et võistluste žürii ka,“ märkis Merilin.

Oma osa heades oskustes on ka praktikaettevõtetel. „Mul on olnud väga head praktikakohad, just heades ettevõtetes ja tugevate meistrite juures õpid kondiitrioskusi kõige rohkem,“ kinnitas Merilin. Ta käinud praktikal Pierre`i kohvikus Tartus. „Seal oli väga hea kondiiter Ene Reet Vaher, just temalt sain esmase tõuke, et ennast edasi arendada. Siis olen käinud Tallinnas Heidy Park kondiitris ja Tallink Spa konverentsikeskuse kondiitris, seal oli Kaspar Kütt minu juhendajaks, ka väga heade oskustega kondiiter,“ loetleb Merilin rõõmuga meistreid, kelle käe all ta õppinud on.

Kes palju teeb, see palju jõuab, peab Merilini puhul kahtlematult paika. Õpilasfirma eestvedamise ja kutsevõistlusteks valmistumise kõrval on ta koolihinded alati head või väga head olnud ning Merilin oli üks neist, kes Tartu Kutsehariduskeskuse kiitusega lõpetas.

Kindel on ka see, et heade oskustega noored tööta ei jää. „Kondiitritele tööpakkumisi on,“ kinnitab Merilin. Kutsutud on ikka, näiteks Pierre kohvikusse on lausa mitu korda kutsutud,“ naeris Merilin kuid lisas, et praegu on tal teised plaanid. „Kohe enda äri püsti ei pane, vahepeal tahan minna ja veidi maailmas ringi vaadata. Igal pool saab uusi kogemusi ja praegu on plaan välismaal töötada-õppida. Siis tulen tagasi ja tahan kindlasti kondiitritööga jätkata,“ kinnitas Merilin.

Kutsekoolis ettevõtluskogemuse saanud Merilin soovitab kooliaega kasutada enda arendamiseks. „Muidugi soovitan õpilasfirmaga alustada. See on ju kogemus terveks eluks ja selles mõttes tasub ikka proovida. Julget pealehakkamist!“

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUS TOETAB ÕPILASTE ETTEVÕTLIKKUST

  • Võimalus osaleda õpilasfirmade tegevuses Junior Achievement programmi alusel;
  • Kooli algatuskojast saavad nii õpilased kui kooli vilistlased nõu ettevõtluse alustamise küsimustes;
  • Kool toetab õpilaste omaalgatusprojektide ellu viimist;
  • Tegutseb õpilasomavalitsus, algatada ja kaasa saab lüüa huvi- ja sporditegevuses. 
  • vaata lisa: www.khk.ee

Jaga
Kommentaarid