Otsustavaks ülesandeks oli valmistada restorani buffet-lauale kaks erinevat kuklit, kaks soolase täidisega pirukat ja kaks erinevat magusa täidisega saiakest. Rahvusvaheline žürii hindas noorte pagarite küpsetiste ideed, maitset ning filigraanset teostust sedavõrd, et pidas neid Aasta Pagar 2013 tiitli vääriliseks.

Eelmisel kevadel Tallinna Teeninduskoolis pagar-kondiitri eriala lõpetanud Andro Kiviku (19) arvates oli võit seda magusam, et see sai saavutatud mõõduvõtmises tegevpagaritega. Tänu kutsevõistlustele sai Andro tööle Jüris mahetoodangut pakkuvasse kohvik-pagariärisse. Ta on veendunud, et mees peab suutma naist üllatada ja kokakunstiga kallimale muljet avaldada. Andro enda relvaks on oma salaretseptid.

Andro, kas küpsetamispisik oli sul juba enne kutsekooli astumist sees?

Jah, pagar-kondiitriks otsustasin õppima minna, kuna olen poisikesest alates tundnud huvi kokanduse vastu. Väiksena sai iga nädal perele midagi maitsvat valmistatud.

Kui palju on sinu kursusel poisse?

Minu kursusel oli viis poissi, kes olid samuti huvitatud pagari erialast — heast ametist, mis toidab. Mehed on ju teatavasti ka paremad kokad kui naised.

Mis teeb ühest mehest hea pagari ja kas sinul on see omadus olemas?

Ühest mehest teeb hea pagari see, kui ta suudab avaldada muljet nii teistele kui ka iseendale, kui ta on kiire taibuga ja suudab luua midagi nii erakordset ja haruldast, et on isegi üllatunud. Siis võib enda üle uhkust tunda.

Mees peab suutma naist üllatada ja loodetavasti on seda suutnud kõik mehed, kes tahavad oma kallimale muljet avaldada. Mina üllatan oma tuttavaid alati millegi uue ja erilisega, mis on enda tehtud ja mille retsepti ainult mina tean. Kõigile minu naistuttavatele meeldivad näiteks minu tehtud šokolaadised koogikesed ja šokolaadikommid.

Meenutame veidi kooliaega — kuidas õppetöö Tallinna Teeninduskoolis välja nägi?

Õppetöö oli väga hästi korraldatud. Erialaained jaotusid nii teoreetilisteks kui ka praktilisteks tundideks. Kõik selle, mida olid teoorias õppinud, said sa praktikas ette näidata. Nii mina kui ka minu kursusekaaslased olid kooli õppetööga väga rahul, sest seal on parimad õpetajad.

Milliseid oskusi ja teadmisi oled kutsekoolis omandanud peale raamatutarkuse?

Kindlasti on minu oskused väga palju arenenud, suudan kõike rahulikult ja mõistusega teha, ei kiirusta kunagi. Võtan oma tööd palju tõsisemalt, kui seda varem tegin.

Millist erialast töökogemust avanes sul õpingute ajal võimalus omandada?

Õpingute ajal sai käidud praktikal nii suurtes kui väikestes ettevõtetes — Veskaru Cateringis ja Tallinnas SEB majas asuvas Rahva Toit OÜ-s, lisaks olin praktikal kooli õppeköögis.

Praktikal ei erinenud miski sellest, mis sai koolis selgeks õpitud. Peamiselt on praktikantidel lubatud ise teha taignaid ja pirukaid, vastu võtta tellimusi ja loomulikult neid täita. Seda kõike selleks, et näha, kas sa oled valmis päris tööellu astuma või on vaja veel õppida.

Aga mida pead seni oma suurimaks erialaseks kordaminekuks?

Minu senine suurim kordaminek oli osaleda koos kursusekaaslase Inessa-Agnetha Malkiga Aasta Pagar 2013 konkursil, kus tegime pähe suurtele tegijatele, olles ise alles õpilased.

Tänu sellele võistlusele kannad Aasta Pagar 2013 tiitlit. Millise ootusega sa võistlusele läksid?

Võistlusele läksin suure närveerimisega, sest miks peaksid õpilased võistlema aastaid pagarina töötanud inimestega? Miks lähevad õpilased, kes ei tea eriti inimeste maitse-eelistusi ja soove, nii suurele konkursile ennast proovile panema? Võistlusel läks aga hoopis üllatavalt hästi, saime koos Inessaga esimese koha ja see tekitas meis väga hea tunde.

Miks peaks üldse kutsevõistlustel osalema?

Põhiline on see, et saad oma oskusi proovile panna ja näidata, et sa tunned ja tead oma eriala. See tiitel on mulle andnud väga hea töökoha. Hetkel töötan kohvik-pagariäris nimega Maheleib OÜ, mis tegeleb peamiselt mahetoodanguga.

Minu ülesanneteks on vastutada igapäevaselt pirukate ja küpsiste tegemise, tellimiste täitmise, kookide, leivateo, kauba vastuvõtu, inventuuri ja kõik muu pagaritöö juurde kuuluva eest. Kasutame ka mitmeid minu välja töötatud retsepte, näiteks croissant’ide, mida hommikul hea kohvi kõrvale ampsata, ja mõnusalt mahlase õunakoogi puhul.

Missuguseid vahvaid äpardusi Sul töös ette tulnud on?

Äpardused on olnud pisemad, kuid siiski andestamatud. Näiteks olen valmistanud pärmitaigna ilma pärmita ja taigna üle soolanud. Kõige vastutusrikkam töö oli selle aasta vastlapäeval, kus juhtus nii mõndagi — küll läks liiga palju kukleid ühte kohta ja teise kohta jällegi liiga vähe. Lõpuks saime asjad korda ja kõik umbes 2600 vastlakuklit said korrektselt välja saadetud.

Missugune on sinu lemmikretsept või firmatoode, mida sa armastad küpsetada?

Väga armastan teha erinevaid kooke ja küpsetisi. Lemmiku kategooriasse kuuluvad ehk tuuletaskud ja erinevad küpsised.

Kus sa ennast viie aasta pärast näed?

Minu tulevik näeb ette, et töötan oma erialal pagar-kondiitrina. Kindlasti ma ei jäta seda ametit, sest muidu oleks kaks aastat õpinguid maha visatud. Kindlasti kavatsen jätkata õpingud kõrgkoolis, kuid esialgu peab toidutrendidega kursis olema ja tööd tegema.

Kas kutseharidus on aidanud sinu unistuste täitumisele kaasa?

Kutseharidus on kindlasti aidanud mind unistustes edasi, kuigi pool unistusest on veel täitmata, aga ühel hea päeval täidan ka selle pisikese salasoovi!

Kas kergitaksid natuke saladuskatteloori oma pisikese salasoovi osas?

Minu pisike salasoov on olnud juba lapsest saadik olla õpetaja. Nüüd, kus ma olen kutsehariduselt pagar-kondiiter, olen mõelnud, et miks mitte hakata ka teisi õpetama. Kuna ma olen alati nautinud teiste õpetamist, siis usun, et oleksin kindlasti ühel päeval hea õpetaja.

Eesti noorte pagarite oskustega saab tutvuda 6.-7. märtsil kutsehariduse suursündmusel Noor Meister 2015, mis toimub Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis.

KOMMENTAAR
Uno Kaldmäe, AS Lõuna Pagarid juhataja

Pagar-kondiitri töö on huvitav, loominguline ja vaheldusrikas. Pagari- või kondiitriharidusega noor on saanud sissejuhatavad teoreetilised ja praktilised teadmised leiva, saia, sepiku, küpsiste, kookide ja tortide tootmiseks. See tähendab, et tema väljaõpetamiseks ei kulu eriti vahendeid ega aega. Ka meie töötajatest on suur osa eriharidusega ja ettevõte pakub võimalust saada täiendkoolitusi ning tõusta karjääriredelil. Kutsekooli lõpetanud on meil jõudnud näiteks tehnoloogi ja tootmisjuhi positsioonile. Ka palk suureneb meie juures vastavalt kvalifikatsioonile ja ametiredelil tõusmisele.