Vastab Amori nõustaja:
Oled alustanud suguelu ning soovid teada kas menstruatsioonitsükkel võib sellega seoses muutuda. Normaalselt on menstruaaltsükli keskmine pikkus 28 päeva, kuid ka 21- 35- päevane tsükkel on normaalne ja seda loetakse eelneva menstruatsiooni esimesest päevast järgmise menstruatsiooni esimese päevani. Seega kui menstruatsioon hilineb isegi kuni nädal aega ei tähenda see veel tsüklihäiret.
Kui aga menstruatsioon hilineb rohkem kui nädal aega võib menstruatsiooni hilinemisel olla erinevaid põhjuseid - kas rasedus või menstruatsioonitsükli häire. Kui oled olnud vahekorras, tuleks esimese asjana kahtlustada rasedust ning teha rasedustest. Kui rasedustest on negatiivne, siis ilmselt rasedust ei ole ja menstruatsiooni hilinemise põhjuseks võib olla menstruatsioonitsükli häire. Menstruatsioonitsükkel on seotud hormonaalsüsteemiga. Kui hormoonid on tasakaalus, on ka tsükkel regulaarne. Kui aga mingil põhjusel hormoonid tasakaalust välja lähevad, siis võivad tekkida ka tsüklihäired. Hormoonid võivad tasakaalust välja minna erinevatel põhjustel. Menstruatsioonitsüklile võivad mõjuda: kaalulangus, emotsionaalsed üleelamised (nt mure, kolimine, ka esimene vahekord on piisav stressor), raske füüsiline pingutus või erinevad haigused. Menstruatsioon võib hilineda või ära jääda pingelise õppetöö, eksamite ja sellega seotud stressi puhul. Sama juhtub, kui on väga rasked sporditreeningud ja -võistlused. Menstruatsioon võib ära jääda kaalulanguse puhul, menstruatsioonide esinemiseks loetakse kriitiliseks kehakaaluks umbes 48 kg. Nii et põhjuseid võib olla palju ja erinevaid ning igal üksikul juhul ei saagi teada, milles asi oli.
Juhusliku korrapäratuse pärast pole vaja muret tunda, tsükli kõikumine nädala paari ulatuses ei pruugi tähendada ka menstruatsioonitsükli häiret. Menstruatsioonitsükli pikenemine või menstruatsiooni lausa vahele jäämine ei ole organismile iseenesest ohtlik ja muretsema ei pea. Kui probleem ei lahene, siis soovitaksin pöörduda naistearsti vastuvõtule, kes saab menstruatsioonitsükli häire põhjust täpsustada ja vajadusel ravida. Vajadusel kirjutab naistearst välja ka retsepti hormonaalsetele rasestumisvastastele vahenditele. Naistearsti vastuvõtule saad pöörduda lähimasse Amor Noorte Nõustamiskeskusesse või Naistenõuandlasse.