„Oleme väga elevil, et läbi aegade esimene festival Eesti Vabaõhumuuseumis on just Võnge,“ kommenteerib SA Eesti Vabaõhumuuseumi arendusdirektor Evelin Värk Võnget.

13. märtsil kuulutati välja ka esimene osa artiste, kes pikal nädalavahetusel publiku ette jõuavad. Suve ainsa ühiskontserdi Tallinnas-Harjumaal annavad 5Miinust ja Puuluup. Jõud ühendanud räpi- ja folgipunt, kes üllitavad aprillis ka koostööalbumi ning esindavad mais Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel, astuvad festivali külastajate ette laupäeva, 13. juuli hilisõhtul.

Pariisist saabub Võnkele koos oma bändiga laulja-laulukirjutaja ja multiinstrumentalist Lewis OfMan (FR), kelle loomingus segunevad sündipopp, indie ja house ning milles võib kuulda prantsuse rikkaliku muusikaloo mõjusid, alates Daft Punk’i, Cassiuse ja Étienne de Crécy elektroonikast kuni filmimuusikani. Tänavu ilmus artisti teine täispikk album „Cristal Medium Blue“.

Atlandi-ülene duo Kaleida (UK/US) võtab festivalile kaasa oma tumedalt müstilise helimaailma, mis otsib ja leiab rahutusest lootuskiiri. Nende 2014. aastal üleöö rahvusvahelise tuntuse saavutanud lugu „Think“ kõlas Keanu Reeves’i kultusfilmis „John Wick“. 22. märtsil ilmub Christina Wood’i ja Cicely Goulder’i järjekorras kolmas kauamängiv „In Arms“.

Veel rõõmustavad festivalikülastajaid Ans. Andur, KiROT, Lonitseera, maria kallastu, The Boondocks, Tšellopoisid, Silver Sepp, The Crosslegs ja ULTRANÖUKI (FR) DJ-set. Teine pool esinejatest tehakse teatavaks kuu-paari jooksul.

Nii reedel kui laupäeval avatakse muuseumi- ja festivaliväravad kell kaks pärastlõunal ning suletakse pärast südaööd. Kahe festivalipäeva jooksul astub Võnke pealaval, UNESCO muusikalinn Tallinna laval ja mitmel pisemal, otse looduse rüppe istutatud poeetilisel pop-up-laval üles rahvusvaheline ning parajalt multižanriline seltskond - ühtekokku jõuavad publiku ette paarkümmend live-artisti ja tosinkond DJ’sid nii Eestist kui mitmelt poolt mujalt maailmast. Lisaks muusikale kostitab festival külalisi rikkalike maitse-, kunsti- ja kultuurielamustega. Pisikesi ootab Võnkel põhjalik eriprogramm. Loomulikult on festivalikülastajatele avatud ka kogu vabaõhumuuseum oma ligi saja hoone ja eksponaadiga.

Võnge 2024 toimub reedel ja laupäeval, 12. ja 13. juulil Eesti Vabaõhumuuseumis.