„Oi, te olete Erasmus programmi raames siin, kuidas on ? Midagi peale pidutsemise ka teete ?“ järjekordne väljavõte tüüpilisest esmasest reaktsioonist, mis inimestel seoses vahetusõpilastega tekib. Otsustasin teha kõigi tulevaste vahetusõpilaste elu natuke kergemaks ja lükata ümber või kinnitada mõned enim levinud müüdid vahetusõpingute kohta.

Müüt nr. 1: Erasmuse tudengid lähevad välismaale pidutsema, mitte õppima.

Ma usun, et see on läbi aegade kõige levinum ja solvavam müüt vahetusõpilaste kohta ja kohe päris ausalt olge valmis väga kurjaks vastuseks, kui te julgete kogemata mõnelt vahetusõpilaselt, kes on nädala jooksul kaks eksamit, kolm esitlust ja viis case'i ära lahendanud, rõõmsalt küsida, et kas ta näeb nii väsinud välja suure pidutsemise tagajärjel ? Niiet kui endiselt mõnel õpilasel on peas ilus ettekujutus sellest, kuidas talle makstakse kuus 500 eurot selleks, et kuumad kelnerid talle jooke ette tassiks, siis ärge laske end neist facebookis levinud peopiltidest liigselt mõjutada, sest päeva lõpuks on sinu kõige tähtsam roll ikkagi olla õpilane ja oma ülikooli esindaja ning alles pärast seda tulevad kõik muud hüved. Tõsi küll, kui keegi ikka väga väga tahaks rohkem lõbutseda kui koolis käia, siis tuleb valida lihtsalt kergema õppekavaga ülikool ning sellisel juhul ma Viini kindlasti ei soovitaks, sest siin on kõik ülikoolid väga kõrge tasemega ja juba esimesest nädalast saati olen ma seoses õpingutega pidanud väga palju pingutama.

Müüt nr. 2: Vahetusõpingute ajal saab süüa vaid makarone.

Kui sa oled üks neist inimestest, kelle iga õhtuste tegevuste juurde kuulub ka oma toidupiltide jagamine instagramis, siis pole vahetusõpingud sinu jaoks või tuleb sul ette võtta üks korralik võõrutusperiood. Ausalt öeldes on see üleüldiselt mu lemmik müüt, sest pole midagi naljakamat sellest, kui kuu alguses restoranides peenutsenud prantsuse vahetusõpilane kuu lõpus nukralt sammud Viini säästuka poole seab. Muidugi on siinkohal väga suur vahe, kas sa valid vahetusõpingute linnaks Riia või Viini, aga omast kogemusest ja paari tuttava kogemusest võin öelda, et üldjoontes on see müüt ikkagi puhas kuld. Sellest ei tohiks muidugi järeldada, et vahetusõpilasena nälgima peaks, lihtsalt sinihallitusjuust, lõhe ja kaaviar asenduvad lihtsa juustu ja makaroniroaga.

Müüt nr. 3: Suhtes inimestel pole välismaale asja.

Ka kõigile neile, kes kujutavad ette ja sisimas loodavad, et välisõpingud kujutavad endast tohutut armumöllu, kus perfektsed mehed ja naised jooksevad sulle juba esimesest päevast saati järgi, on mul kurb teadaanne, et nii see tegelikult ikka ei ole. Lisaks sellele on arusaam, et suhtes inimene läheb välismaale selleks, et partnerist rahu saada lauslollus. Samuti ei tasuks karta, et suhtes inimesena välismaale minnes jäädakse grupist välja või seetõttu puuduks teiste vahetusõpilastega ühised jututeemad. Näiteks on minu enda välistudengite sõpruskonnas vähemuses just nimelt vallalised inimesed ja kõik on üksteisele suureks toeks ning tunnevad siirast huvi, kuidas kellegi poiss- või tüdruksõbral läheb. Niiet minu soovitus kõigile suhtes inimestele, ärge palun selle pärast küll midagi tegemata jätke, et keegi arvas, et välismaale minnes jääte te kindlasti oma armastatust ilma. Tänapäeval on suhtlus skype'i ja facebooki teel nii lihtsaks tehtud, et ka sinu kaaslane saab sinu elust igapäevaselt osa.

Müüt nr. 4: Aeg läheb nii ruttu, et koduigatsus ei jõua tekkidagi.

Ma usun, et ühtselt ei saa seda müüti ümber lükata või kinnitada, sest inimesed on ikkagi oma olemuselt väga erinevad. Omast kogemusest oskan aga öelda, et tõesti keegi iga õhtu end siin magama ei nuta ja üldiselt lendab aeg ikka linnutiivul. Muidugi on mõnikord pärast ebaõnnestunud päeva tunne, et tahaks enda ajutise kodu asemel minna päris koju, võtta oma kass sülle ja vaadata Eesti Televisioonist Downton Abbeyt samal ajal hapukapsast ja verivorsti süües, aga õnneks kestab see tunne maksimaalselt vaid mõned tunnid. Samuti on uskumatu see, et veel kuu aega tagasi mulle täiesti võõrad olnud inimesed on saanud minu teiseks perekonnaks, kes on mulle alati toeks ja abiks ning kellega koos olles tunnen ma end alati väga mugavalt ja koduselt.

Müüt nr. 5: Välisõpingud annavad sulle asendamatu kogemuse ja uued teadmised.

See on müüt, millele mitte ükski vahetusõpilane kunagi vastu ei vaidleks. Kohe päris ausalt õpid sa juba esimese kuuga enda kohta rohkem kui paari aastaga oma igapäevases turvalises keskkonnas viibides. Sa õpid tundma teist kultuuri ja kombeid. Sa saad asendamatu kogemuse, kuidas suhelda erinevatest rahvustest inimestega, näiteks kuulub minu igapäevasesse suhtlusringkonda kümnest erinevast rahvusest inimest alustades Soomlastega ja lõpetades Kanadalastega. Sa muutud palju tolerantsemaks ja avatumaks ning peale kõige muu arened sa tohutult palju ka erialaselt, sest ülikoolis on sul võimalik kuulda õppejõudude arvamusi hoopis teisest vaatenurgast. Ja lõpetuseks ikka ja jälle see sama positiivne omadus kohaneda kiirelt ootamatustega ja võimalus saada endale raudsed närvid.