Palusime kevadel meie Amor Noorte Nõustamiskeskuste külastajatel vastata neljal erineval seksuaaltervisealasel teemal. Iga teema koht esitasime kolm küsimust. Üle Eesti 16s noorte nõustamiskeskuses vastasid nendele küsimustele 649 inimest.

Pane ka ennast proovile ja vaata, kas oskad neile küsimustele enne vastuste lugemist ära vastata.

RASESTUMISVASTASED VAHENDID
1. Kas rasestumisvastaste pillide pikaajaline võtmine võib mõjutada tulevikus laste
saamist?
2. Kui pika aja pärast peale seksuaalvahekorda saab rasedust tuvastada?
3. Kui vana peab olema isik, et talle rasestumisvastase vahendi retsepti kirjutatakse?

Kuidas vastati Amor noorte Nõustamiskeskustes:

Kas rasestumisvastaste pillide pikaajaline võtmine võib mõjutada tulevikus laste
saamist?

Raplas ja Narvas julgelt enamus vastajatest usub, et rasestumisvastaste pillide pikaajaline võtmine võib mõjutada tulevikus laste saamist. Jõhvi, Kuressaare ja Pärnu vastajatest arvavad pooled, et pillide pikaajaline võtmine võib mõjutada tulevikus laste saamist ja pooled arvavad, et ei mõjuta. Põlvas ja Viljandis aga arvavad enamus vastajatest, et rasestumisvastaste pillide pikaajaline võtmine ei mõjuta tulevikus laste saamist.
Tartus üle poolte vastanutest ütleb, et rasestumisvastaste pillide pikaajaline võtmine ei mõjuta tulevikus laste saamist. 12 vastajat vastab, et see mõjutab. Osad vastajatest on hoopis kahtleval seisukohal: „Võib-olla mõjutab, kui ei võta regulaarselt.“, „Ainult siis kui soovid last, aga ikka võtad, siis ei jää rasedaks.“
Tallinna vastajate hulgas oli palju kahtleval seisukohal olevad vastajaid: „Võibolla“, „Vist mitte“, „Ehk läheb veidi kauem aega, kuni viljakus taastub“, „Ei tohiks, kuid võib mõjutada“, „Pole kindel, kuid mingil määral võib mõjutada organismi, aga laste saamist vast ei takista“. Oli ka arvamusi: „Arvan, et mõjutab, sest nende kasutamine ei ole algselt siiski ette nähtud“, „Ma loodan, et mitte“, „Ma arvan, et igasugune ravimite võtmine mõjutab keha tegevust mingil määral. Kuid kui võtta neid vastutustundlikult ning keha mitte traumeerides, mõjutab see vähesel määral“.

Kui pika aja pärast peale seksuaalvahekorda saab rasedust tuvastada?

Jõhvis ja Kuressaares arvab enamus, et rasedus on tuvastatav nädal kuni kaks peale vahekorda. Mõned vastanutest pakkusid ka 3- 4 kuud ja teised, et päris järgmisel päeval. Põlvas pakutakse keskmiselt, et rasedus on tuvastatav 2 nädalat peale vahekorda. Viljandis vastati, et rasedust saab tuvastada peale seksuaalvahekorda 1-2 nädala pärast, mõned neist teavad ka, et umbes 10 päeva pärast. Paar vastanut ütleb, et rasedus on tuvastatav siis, kui menstruatsioon pole alanud ja paar vastajat, et rasedus on avastatav „suhteliselt“ kohe. Üks vastaja pakub, et nädala pärast, aga arst saab kõige varem tuvastada, umbes paari päeva pärast. Tartus vastas enamik, et rasedus on tuvastatav umbes 3 nädalat peale seksuaalvahekorda. Pakuti ka, et see aeg on lühike (1 päev, 72 h, mõni päev). Pärnu vastajate enamik pakub, et rasedus on tuvastatav 10 päeva pärast või 1-2 nädala jooksul. Üks vastaja usub, et rasedus on tuvastatav 30 minutit peale seksuaalvahekorda. Tallinnas pakuti lühimaks ajaks 10-12 tundi. Enamus vastuseid pakkusid 2 nädalat. „Natuke peab ootama. Ega see nii kiiresti ka ei lähe. Ma oletan, et mitu nädalat läheb.“ „Siis kui jälle päevad peaksid hakkama? Et kui ei hakka, siis saab testi teha. Võibolla saab varem ka, ei tea.“ Raplas arvab umbes kolmandik, et rasedust saab tuvastada peale seksuaalvahekorda kohe kuni mõne päeva pärast. Samas leidub ka arvamusi, et rasedus on tuvastatav alles 1 kuu ja 3 kuu pärast. Paides arvatakse, et rasedust on võimalik tuvastada umbes 2 või 3 nädala pärast.

Kui vana peab olema isik, et talle rasestumisvastase vahendi retsepti kirjutatakse?

Raplas usuvad liiga paljud, et rasestumisvastase vahendi ratsepti saamiseks peab olema täisealine. Palju pakutakse ka vanust 14. Samas leidub ka teadjaid, et vanusepiirangut ei ole ja retsepti saab vajadusel. Paides arvatakse, et retsepti saamiseks peab 13 aastane olema. Jõhvis pakuti vanuseks 14 ja 16. Üks vastaja arvas ka, et kindlat vanusepiirangut ei ole. Põlvas vastati: „Isikul peab enne olema 2 aastat menstruatsioon ehk umbes kõige varem 13-14.“, „Iseseisvalt 18. Kui alaealine, siis vanema abiga.“, „Ükskõik kui vana.“ Kuressaare, Pärnu, Tartu ja Viljandi vastajatest üle poole teab, et retsepti saamiseks ei ole vanusepiirangut. Ülejäänud pooled vastajad pakuvad mõnda kindlat vanust, pakutud on enim 14 a, mõnel korral ka 16 a ja üks vastaja usub, et see vanus on 12 või „Siis kui inimene on võimeline rasestuma.“ Tallinnas pakuti „Siis, kui suguküpseks saab.“, „18 kindlasti. Võibolla enne lapsevanema nõusolekul. Võibolla ka alates 16.“, „Ma arvan, et täpselt nii vanalt, kui ta seksuaalelu elama hakkab. Juhul, kui tal muidugi ka päevad on alanud.“, „14 tohib seaduse järgi vahekorda astuda, aga ilmselt peale menstruatsiooni algust.“, „Ma arvan, et 14 või 16. Nii kaua peab kondoomidega hakkama saama.“ Narvas olid vastajate pakkumised nii 14 aasta kui ka 22 aasta vahel.

Õiged vastuse:
1. Kas rasestumisvastaste pillide pikaajaline võtmine võib mõjutada tulevikus laste saamist?
Pillide pikaaegne kasutamine ei mõjuta kuidagi Teie viljakust. Vältides võimalikke tüsistusi, mis võivad kaasneda soovimatu rasedusega, aitab pillide kasutamine kaasa viljakuse säilitamisele. Lihtsalt niisama pillide tarvitamises pauside pidamisel pole mingit meditsiinilist põhjendust. Pillidest tuleb loobuda, kui soovite rasestuda või kui ilmnevad mingid tervisehäired, mille korral kombineeritud pillid on vastunäidustatud. Mingit ajalist/ealist piiri pillide kasutamises pole.
2. Kui pika aja pärast peale seksuaalvahekorda saab rasedust tuvastada?
Rasedust saab kõige kiiremini tuvastada 10 päeva peale viljastavat vahekorda. Selleks ajaks on viljastatud munarakk emakasse kinnitunud ja naise oragnismis leidub rasedushormoon kooriongonadotropiin. Rasedustest mõõdabki seda hormooni.
3. Kui vana peab olema isik, et talle rasestumisvastase vahendi retsepti kirjutatakse?
Rasestumisvastaste vahendite kohta saab tasuta infot ja nõu sobivaima vahendi leidmiseks Amori Noorte Nõustamiskeskustest. Retsepti saab ka Naistenõuandlatest, kus on ka visiiditasu ning perearsti käest.
Rasestumisvastase vahendi retsepti saavad kõik, kellel seda vaja on, sõltumata vanusest. Vanema juuresolekut või luba ei ole vaja.

Amor Noorte Nõustamiskeskuste arengusammu toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.