Kui sõnad on negatiivsed, tekitavad need psühholoogilisi probleeme, kuni me ajudesse söövituvad.

Aastal 2013 Florida osariigi meditsiiniülikooli teadlaste poolt läbiviidud uuringust selgus, et normaalkaalus olevad teismelised, kes vaid mõtlesid sellele, et nende keha on ülekaalus, olid hilisemas tulevikus tõepoolest veidi kosunud. Seega meie mõtted ei mõjuta vaid meie psüühikat, vaid ka füüsist.

Kui sa pahatihti süüdistad ennast selles, et midagi läks vussi, asetad ennast alateadlikult kõige hullemasse võimalikku situatsiooni, nõuad endalt kohest perfektsust ja kui kõik ei õnnestu esimesel kastel, siis loed ennast läbikukkujaks ning võimendad olukordade negatiivseid külgi, jättes positiivsed toonid tahaplaanile, on ohus mitte vaid su vaimne aga ka füüsiline tervis.

Teadlased palusid inimestel, kelle elus on hiljuti olnud stressirohke periood, kirjeldada selle perioodi positiivseid ja negatiivseid lõpplahendusi. Uuringust selgus, et inimesed, kes keskendusid pigem negatiivsele, on madala enesehinnanguga või enesega rahulolematud.

Negatiivse mõtlemise põhjustatud probleemide hulk võib mõjutada meie võimet elada tervislikku igapäevaelu. Uuringule toetudes lõid teadlased hüpoteesi, millest võib välja lugeda, et kui sa keskendud põhiliselt elu negatiivsetele aspektidele, siis tõenäoliselt sa jääd neid samu emotsioone oma peas pikalt kordama. Selline muster mõjutab seda, kuidas sa suhtled teiste ja iseendaga.

2005. aastal läbiviidud uuringust selgus, et madala enesehinnanguga kodanikud on suurema tõenäosusega teiste suhtes vaimselt või füüsiliselt agressiivsed.

Texase ülikooli vaimse tervise uurijad on välja toonud madala enesehinnangu kolm "nägu"

Petis

Petised näivad õnnelikud ja oma eluga igati rahulolevad, kuid sisimas vajavad pidevat edu igas eluvaldkonnas, et alati ülal hoida oma rahulolu fassaadi. Selline käitumine võib viia ebatervisliku perfektsionismi ja konkurentsini ning lõpuks isegi läbipõlemiseni.

Mässaja

Mässajad süüdistavad enda tegudes teisi ning osutavad autoriteedile vastuseisu. Sellise käitumise põhjusteb see, et nad ei tunne, et on milleski piisavalt head.

Nad jätavad mulje, et kellegi teise arvamus neid ei huvita, kuna tahavad jätta muljet, et keegi ei suuda neile haiget teha.

Ohver

Ohvrid jäävad teiste abile lootma, kuna kardavad, et ei saa siin maailmas ise hakkama. See võib viia rahulolematuse ja oma kogupotentsiaali mittekasutamiseni. Tihtilugu kasutavad nad enesehaletsust või ükskõiksust vabandusena, et mitte enda elu üle kontroll haarata.

Kuigi kõik need "näod" väljendavad madalat enesehinnangut erinevalt, on selle mõjud samasugused. Madal enesehinnang võib põhjustada probleeme suhetes ja negatiivselt töö- või koolielu mõjutada.

Ühtlasi kasvab tõenäosus haigestuda depressiooni, langeda stressi, ärevushäirete tekkeks ja üksinduseks. Selle kõigega kaasneb ka oht langeda viinakuradi lõksu või lausa narkomaania küüsi.

Õnneks on olemas ka viise, kuidas end negatiivse mõtlemise haardest priiks saada. Kõigepelt tuleb välja selgitada need valdkonnad, mis sinus negatiivseid mõtteid tekitavad.

Ehk on see töö- või pereeluga seotud?

Kui tunned, et negatiivsed mõtted hakkavad sinu üle võimust võtma, siis võta hetk ja hinda ennast teistsuguse pilguga ning leia viis, kuidas asjadele positiivne hingamine anda. Alati aitab ka huumor. Kui enda ja antud situatsiooni üle natukene nalja vistata, annab see olukorrale hoopis teistsuguse perspektiivi.

Ja lõpetuseks väike nõuanne seriaalist "The Mindy' Project"

S: Mida sa näed?
M: Kahte ilusat tüdrukut ja ühte dressipükstes paksukest.
S: See oli õel. Kui see inimene peeglis oleks su parim sõber, kas sa ütleksid temale ka nõnda?
M: Ei.
S: Aga mul on sulle uudiseid. Sa rääkisid oma parima sõbraga.
M: Oh sa sinder!