Laupäeval, 13. augustil toimuval arutelupäeval võetakse põhjalikumalt vaatluse alla noorte kaasamine tööturule, avatakse noorte erinevaid töökogemuse omandamise võimalusi, analüüsitakse erivajadusega noorte väljakutseid hariduses ja tööelus, vaetakse, kuidas noortest kasvaksid paremad juhid ning selgitatakse noorte ettevõtluse müüte ja tegelikkust.

Noorteala teemad ei ole kaugeltki ainult noorte lahata. Osalema kutsutakse kõiki noortevaldkonna asjatundjaid, hariduseksperte, tööandjaid, seadusloojaid ja teisi, kelle tegevus mõjutab noorte olevikku ning tulevikku. Ja seeläbi Eesti arengut tervikuna.

Noorteala arutelupäev algab kell 10.30 ja seda modereerib inspiratsioonikoolitaja, ettevõtja ja videograaf Harald Lepisk.

Noorteala teemade sisukaks muutmisesse ning noorte tööhõive toetamisse panustavad Eesti Noorsootöö Keskus, SA Innove Rajaleidja keskuste võrgustik, Eesti Töötukassa, Tartu Ülikool, Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus, Eesti Ettevõtlike Noorte Koda ning paljud teised.

Noorteala päevakava laupäeval, 13. augustil
10.30-12.00

Kui kõik ei lähe plaanitult – kuhu edasi, noor?
Mida teha, kui noorel ei lähe elus kõik plaanitult? Milline on lähedalseisja roll NEET-noore suunamisel ja kuidas saaksid erinevad institutsioonid nende toetamisel paremini koostööd teha? Teemat aitab avada Tartu Lille Maja foorumteater

12.15-13.45
Kust algab noorte stardiplats?

Noorte töökogemuse omandamise võimalusi on nii palju, kui on noori. Arutelu käigus mõtestatakse õpikogemusi, mitteformaalset kogemust ja seostatakse haridust ning tööelu. Samuti seda, kuidas tööandjad noorte väljaspool koolisüsteemi omandatud kogemusi paremini mõistaksid. Arutelus osalevad Madis Milling (Riigikogu liige ja EÕM50 konverentsi modereerija), SA Omanäolise Kooli Arenduskeskuse STEP-programmi arendusjuht Mihkel Velström, Rajaleidja keskuse esindaja Järvamaa Rajaleidja keskus Sirli Kriisa, Marju Lauristin, ENTK esindaja Liisi Noode, SA Õpilasmalev esindaja Ott Väli, ettevõtte Combimill personalijuht Tiiu Pirsko, Noori toetava programmi Tugila esindaja Heidi Paabort.

14.00-15.30
Erivajadusega noore väljakutsed hariduses ja tööelus

Lihtsaid lugusid elust enesest räägivad erivajadusega noored ise ning tööandja, kellel on olnud julgus võtta tööle erivajadusega noor. Arutatakse, millised on erivajadustega noorte võimalused ja väljakutsed teel koolist tööle. Osalejateks õppivad noored, Praxisest Hanna- Stella Haaristo, tööandjate ja töötavate noorte esindajad, kellel on erivajadused. Arutelus osalevad Jakob Rosin, Jari Pärgma ja Helen Bokmann.

15.45-17.15

Mõttetalgud “Kuidas kasvada tõeliseks liidriks ja vallutada maailm?” uurib liidriks kasvamise ja olemise põnevaid tagamaid - mis on see miski, mis tagab edu? Mõtiskleme kuidas sünnivad ideed, mis muudavad maailma ning loovad positiivseid muutuseid. Räägime arengukiirendusest täna ja tulevikus ning jagame parimaid praktikaid, et innustada ettevõtlike inimesi viima oma unistusi ellu. Moderaator Peeter Tars.

17.30-19.00
Noorte ettevõtlus: müüdid ja tegelikkus

Mis on takistanud tuhandeid noori oma ideede elluviimisel? Kas seda takistavad hirmud on põhjendatud? Paljud säravad ideed jäävad kahjuks realiseerimata. Leiame üheskoos noorte ettevõtjate ning tunnustatud ekspertidega lahenduse noorte ettevõtlust takistavatele teguritele.

Lisainfo: Arvamusfestivali noorteala Facebooki lehekülg, vaata SIIT!