Kuna tehnoloogia mõjutab juba täna praktiliselt igat aspekti meie igapäevaelust, on väga oluline, et selle loomise juures oleks terve hulk väga erinevaid inimesi, lausus tüdrukutele Digigirls’i üritusi korraldava MTÜ Kogukond Tech Sisters juhatuse liige Hanna-Mari Kirs.

„Igaühest ei peagi saama programmeerijat, aga sellele, kes tehnoloogiamaastikul orienteeruda oskab, on avatud lõputu hulk võimalusi. Seda, mida põnevat tehnoloogiamaailm pakub, ja et siin on palju muudki peale koodikirjutamise, Digigirls’i töötoad tutvustavadki,” selgitas Kirs.

Jaana Metsamaa õpib TTÜ ning Tartu Ülikooli ühisprogrammis küberkaitset ja töötab turvalisusega seotud arendustega. Jaana viis läbi töötuba, mille käigus tüdrukud said katsetada tootejuhi peamisi ülesandeid.

„Me elame imelisel ajal, mil võimalike ametite hulk on väga lai, mis kahtlemata ei tee seda valikut lihtsaks. Mul on alati hea meel huvilistele tutvustada oma igapäeva Pipedrive'i küberkaitse valdkonna tootejuhina, et noortel oleks veidi parem arusaam, kui mitmekülgne IT tegelikult olla võib. Ehk on siis osalejatel hiljem ka kergem oma erialavalikut teha,“ rääkis Metsamaa.

Fortumo personalijuht Kätlin Lepp märkis, et mobiilimaksefirmal on hea meel võõrustada Digigirlsi ja läbi ägedate eeskujude näidata noortele, et tehnoloogiavaldkond on põnev ja pakub eneseteostusvõimalusi väga erineva haridustaustaga inimestele. “Naised on infotehnoloogias mänginud ajalooliselt kandvat rolli. Kahjuks suunavad soolised ja valdkonnapõhised stereotüübid naisi karjäärile pigem teistes valdkondades,“ lisas Lepp.

OSKA tööturu raporti järgi on Eesti tehnoloogiavaldkonna sooline struktuur meestekeskne, IKT töötajatest vaid 29% on naised. Samuti astus eelmisel aastal kõrgkooli informaatika-infotehnoloogia erialasid õppima 71% mees- ja 29% naissoost tudengit.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ennekõike tüdrukutele ja noortele naistele suunatud kampaania „IKT on kõikjal“ eesmärk ongi innustada noori naisi senisest julgemalt kaaluma digivaldkonna erialadel kõrgkoolides õppimist ja töötamist ning kummutada digivaldkonnas levinud stereotüüpe.

Kampaania raames toimub kahe aasta jooksul 50 teavitusüritust koolides üle Eesti ja eraldi kümme töötuba tehnoloogiaettevõtetes koostöös Tech Sistersiga.

Sel kevadel jõuavad info- ja kommunikatsioonitehnoloogia erialasid ning karjaäärivalikuid tutvustavad külalistunnid Tallinna, Ida-Virumaa, Lõuna-Eesti ja Pärnumaa koolidesse.

Esimene tüdrukutele suunatud ühepäevane üritus Digigirls toimus mobiilimaksefirma Fortumo Tartu kontoris reedel, 30. märtsil. Järgmine Digigirls toimub juuni alguses Saaremaal.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teavituskampaania „IKT on kõikjal" koostööpartnerid on teiste seas Idea Group, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL), Tallinna Tehnikaülikool, MTÜ Kogukond Tech Sisters ja „Ettevõtlik kool" haridusprogramm.

Kampaania veebileht StartIT tutvustab infotehnoloogiahuvilistele õppimisvõimalusi ning kirjeldab IKT-ameteid. Erialavalikut lihtsustab minisimulaator, mis pakub valikuid nii loovinimesele kui ka tõelisele tehnikahuvilisele.