Legendi kohaselt sai kõik alguse 1978. aastal toimunud geiparaadil, kui poliitik Harvey Milk valiti San Francisco linna järelevaatajaks. Milk oli avalikult gei ja ta palus oma sõbral Gilbert Bakeril valmistada LGBT-kogukonnale sümbol. Milk soovis selle sümboliga lagedale tulla sama aasta San Francisco geiparaadil.

Baker, kes oli sõjaveteran, kunstnik ja geiaktivist, asus kohe sümboli kallal tööle. Ta disainis vikerkaarevärvides lipu, millel oli kaheksa värvi. Bakeri ametliku kodulehe sõnul on igal värvil oma tähendus: roosa sümboliseerib seksi, punane elu, oranž paranemist, kollane päikesevalgust, roheline loodust, türkiis maagiat, sinine rahu ja lilla sümboliseerib vaimu. Esimesed kaks lippu valmisid kolmekümne vabatahtliku abiga. Lipud värviti ja õmmeldi käsitsi.

Keegi ei tea, miks Baker otsustas kasutada just vikerkaarevärve. Mõned arvavad, et ta tegi sellega austusavalduse Judy Garlandile, kes oli üks esimesi gei-ikoone ja kes laulis lugu “Somewhere Over the Rainbow”. Teised aga arvavad, et Bakerit inspireeris mitmevärviline lipp, mida kasutati ülikoolilinnakus 1960. aastatel ja mis sümboliseeris rahu.

Kui lipp 1978. aasta geiparaadil päevavalgele toodi, saatis seda meeletu edu. Sellest sai LGBT-kogukonna sümbol. Kui lipu järele tekkis suurem nõudlus, siis hakati seda soodsa hinna eesmärgil tootma kuues toonis: punane, oranž, kollane, roheline, sinine ja lilla.

Allikas: Reader’s Digest