Seksuaaltervis on oluline osa üldisest tervise ja heaolu tundest. Kui hästi aga tänapäeva noored oma seksuaaltervist hoida ja kaitsta oskavad?

Palusime kevadel meie Amor Noorte Nõustamiskeskuste külastajatel vastata neljal erineval seksuaaltervisealasel teemal. Iga teema koht esitasime kolm küsimust. Üle Eesti 16s noorte nõustamiskeskuses vastasid nendele küsimustele 649 inimest.

Pane ka ennast proovile ja vaata, kas oskad neile küsimustele enne vastuste lugemist ära vastata.

TURVALINE SEKS

1. Mis on topeltkaitse?
2. Millal on õige aeg testida ennast suguhaiguste suhtes peale kaitsmata vahekorda?
3. Kus ja kuidas turvaliselt kondoomi hoida?

Teise teema juures – TURVALINE SEKS – vastati esimese küsimuse, milleks oli topeltkaitse, kohta, et see on kui kasutatakse mitut kaitsevahendit korraga. Nt kondoomid ja pillid. Kuid oli ka arvamusi, et „naisel on kaitsmed ja mehel on kaitsmed“, „naisel ja mehel on kondoom peal“, „2 kondoomi“. Narvas osati põhiliselt ainult kondoomid välja tuua.

Teise küsimuse juures, millal on õige aeg testida ennast suguhaiguste suhtes peale kaitsmata vahekorda, vastati enamuses üle Eesti, et õige aeg end suguhaiguste suhtes testida peale kaitsmata vahekorda on võimalikult kiiresti, nt „võimalikult kiiresti“, „Järgmine päev“, „Paari päeva pärast“. Osad vastajad pakkusid ka, et 3 nädalat kuni 3 kuud.

Kolmanda küsimuse vastustes, kus ja kuidas turvaliselt kondoomi hoida, toob enamus välja, et kondoomi peaks hoidma kuskil, kus see poleks surve all või ei oleks ohtu, et kondoom satub kokku teravate asjadega. Palju mainitakse ka ära, et rahakott ei ole kondoomi hoidmiseks kõige parem koht ning tuuakse välja ka, et oluline on temperatuur ja päikesevalgusest eemale hoidmine. Üks vastaja Viljandist tunnistab: „ Pimedas, pole aimu ka ausalt öeldes, sellepärast pille kasutangi.“

Tartus ei osanud paar vastajat küsimusele vastata ja paar vastajat pakkusid, et kondoomi võiks hoida külmkapis. Pärnus teatakse täpselt, et kondoomi tuleb hoida „Arstikarbis, pimedas, jahedas.“ „Peale kasutamist sõlm peale, see pisike ots üleval.“ Üks vastaja Narvast leidis, et kondoomi on turvaline hoida hoopis poes.

Kuidas Sina vastasid?

Õiged vastused:

Teema: TURVALINE SEKS
1. Mis on topeltkaitse?
Kõige kindlam kaitse on topeltkaitse ehk nt. pillid (või mõni muu hormonaalne rasestumisvastane vahend) ja kondoom- sest rasestumisvastased pillid ei takista sugulisel teel levivate põletikutekitajate ülekandumist, kondoomi korrektne kasutamine aga kaitseb Sind enamike sugulisel teel levida võivate põletikutekitajate eest. Erinevate rasestumisvastaste vahendite efektiivsust mõõdetakse nn. Pearli indeksiga ehk mitu naist 100-st rasestub aasta jooksul, kui ta kasutab üht üht ja sama rasestumisvastast meetodit. Kondoomi tõhusus on 85-98 % ehk 2-15 naist 100-st rasestub aasta jooksul kasutades rasestumisvastase vahendina alati ainult kondoomi. Rasestumisvastaste pillide, plaastri ja tuperõnga tõhusus on 99,7%, seega palju-palju tõhusamad. Rasestumisvastaste pillidega alustamiseks ei olegi niivõrd oluline vanus (alustada võivad ka 14-15 aastased, kui nad plaanivad alustada sugueluga ja ei soovi rasestuda), kui inimese tervislik taust. Selleks, et välja selgitada, kas tohid pillidega alustada, soovitan pöörduda näiteks Sinule lähimasse noorte nõustamiskeskusesse, kus kõik teenused kuni 24 eluaastastele on tasuta. Arst või noortenõustaja esitab Sulle erinevaid küsimusi Sinu tervise ja ka lähisugulaste tervisliku seisundi kohta, lisaks mõõdetakse vererõhku. Kui selgub, et põhimõtteliselt võiksid alustada pillide tarvitamisega, saad koos noortenõustaja abiga valida välja just Sulle sobiva variandi ja saad retsepti rasestumisvastaste pillide ostmiseks ning palju lisateavet nende tarvitamise skeemi kohta jms.

2. Millal on õige aeg testida ennast suguhaiguste suhtes peale kaitsmata vahekorda?
Selleks, et kontrollida ennast sugulisel teel levivate haiguste suhtes, oleks soovitav pöörduda arsti vastuvõtule umbes 3-4 nädalat (või hiljem) pärast kaitsmata vahekorda. Testimiseks on kuni 24-aastastel parim pöörduda lähimasse Amor Noorte Nõustamiskeskusesse, kuid testida saavad ka pere-, meeste- või nahaarstid või tasuliselt aadressil testikodus.ee. Analüüse ei ole varem soovitatav teha, kuna nad ei pruugi koheselt peale vahekorda anda õiget vastust. Kui on soov teha teste ka HIV-le ja süüfilisele, siis neid teste ei ole soovitav teha enne 3 kuu möödumist, kuna nii HIV-nakkuse kui süüfilise peiteaeg on 3 kuud. Kindlasti peaks vahepealsel ajal igal vahekorral kondoomi kasutama. Kui partner ei kasutanud ka ühtegi muud rasestumisvastast vahendit, kaasneb kaitsmata vahekorraga ka tõenäosus, et partner võis rasestuda. Kui kaitsmata vahekorrast on möödas vähem kui 5 päeva, saab selle ennetamiseks naine võtta SOS-pilli. Mida varem naine selle tableti võtab, seda kindlam on toime. Neid müüaks apteekides ilma retseptita.

3. Kus ja kuidas turvaliselt kondoomi hoida?
Kondoomi ei ole hea pikka aega rahakotis või püksitaskus hoida ja seda kahel põhjusel. Kui rahakott on tagataskus või kotipõhjas, võib kondoom pideva muljumise tõttu viga saada. Samuti mõjub pikaajaline kokkupuude kehasoojusega või külmade ilmade puhul pakane lateksile (materjal millest kondoom on tehtud) halvasti, muutes selle rabedamaks ning kaitsevahend võib vahekorra ajal puruneda. Seega kui soovid hoida kondoomi rahakotis, tuleb rahakotti hoida paigas kus ta ei saaks muljuda ning kus ei oleks väga palav. Kondoomi kaasas kandmiseks on hea valik muljumiskindel karbikene, mille saab kenasti pista kotti või põuetasku.