Teadmised, kuidas soovimatust rasedusest hoiduda, on kasulikud juba siis, kui seksuaalvahekord pole veel päevakorral, ja igal juhul enne esimest seksuaalvahekorda. Erinevad inimesed võivad erinevate rasestumisvastaste meetodite kohta anda väga erinevat informatsiooni ja nõu. Sobivaima meetodi aitab valida spetsialist: noortenõustaja, naistearst, ämmaemand, perearst või meestearst, ehkki lõpliku otsuse teeb inimene ise.

Mõned meetodid on soovimatust rasedusest hoidumisel väga efektiivsed: näiteks rasestumisvastane implantaat, emakasisene vahend, pillid, plaaster, tuperõngas, minipillid, annavad korrektse kasutamise korral peaaegu sajaprotsendilise kindluse. Kondoom on samuti tõhus rasestumisvastane meetod, kuid selle rasedust ärahoidev toime on eelnimetatud meetoditest enam seotud kasutamise korrektsusega. Mõned meetodid (kalendermeetod, katkestatud seksuaalvahekord, spermitsiidid) on märksa vähem usaldusväärsed - neid võib kasutada vaid siis, kui raseduse korral on võimalik ja kindel plaan laps sünnitada.

Ideaalne rasestumisvastane meetod võiks olla selline: sajaprotsendiliselt tõhus, ohutu, odav, kerge kasutada, ei vaja meditsiiniteenuse kasutamist, viljakus taastub kohe pärast kasutamise lõpetamist, puuduvad kõrvaltoimed, sobib mõlemale partnerile, kaitseb seksuaalsel teel levivate nakkuste, sh HIVi, eest. Tegelikkuses pole kõigile loetletud tingimustele vastavat meetodit olemas nagu pole ka meetodit, mis sobiks ühtviisi kõikidele kasutajatele. Õnneks on tänapäeval saadaval suur valik erinevaid rasestumisvastaseid meetodeid, mille hulgast leidub sobiv igaühele. Vajadusel peab ja saab teadlikult kasutada topeltmeetodit – näiteks hormonaalset meetodit koos kondoomiga, mis annab kindlustunde ja võimaluse tõhusalt vältida nii soovimatut rasedust kui ka võimalikku nakatumist seksuaalsel teel levivatesse nakkustesse.

Kuigi rasedaks jäävad naised ja enamik rasestumisvastaseid meetodeid on mõeldud kasutamiseks naistele (v.a. meeste kondoom), ei ole rasedusest hoidumine pelgalt naiste mure. Soovimatust rasedusest hoidumine on seksuaalsuhtes oleva mehe ja naise kokkuleppe küsimus ja seda saab lahendada kui julgetakse olla avameelne ning aus iseenda ja oma partneriga. Kui seksuaalvahekord on mõlema poolt soovitud, siis rääkige kindlasti oma partneriga rasestumisvastastest meetoditest. Kui olete alla 25-aastane, külastage nõu saamiseks noorte nõustamiskeskust ja otsustage koos, millist meetodit kasutama hakkate. Kõige parem on teha see otsus juba enne esimest seksuaalvahekorda.

Sobiva meetodi valik lisab enesekindlust ning võimaluse seksi nautida, ilma et peaks muretsema soovimatu raseduse või nakkuse pärast. Järgnev loetelu aitab otsustada, milline rasestumisvastane meetod võiks teile olla kõige sobivam.