HIV levib nakatunud inimeselt nakkuseta inimesele vere (ka menstruaalvere), seemnevedeliku ehk sperma (ka eelsperma), tupesekreedi ja rinnapiima kaudu:
- seksuaalsel teel
- otsesel kontaktil nakatunu verega
- emalt lapsele raseduse, sünnituse ja imetamise ajal
Vere kaudu levikuks on vajalik nakatunud vere sissepääs teise inimese vereringesse, mis võib toimuda näiteks ühiseid süstimisvahendeid kasutades.

Oluline on teada, et HIV ei levi:
- kasutades ühiseid töövahendeid ― töö- või koolilaudu, toole, arvutit, telefoni;
- kasutades ühiseid ruume ― HI-viirust ei saa WC-potilt, kraanikausist, paberirullist, kätekuivatist, basseinist, saunast, riietest jne;
- kasutades ühiseid joogi- ja toidunõusid ning söögitegemisvahendeid;
- kätlemisel, puudutamisel, kallistamisel või musitamisel:
- HIV-ga inimesega koos sporti või trenni tehes jne.

HIV-test tuleks teha kindlasti, kui sa:
- oled olnud kaitsmata seksuaalvahekorras,
- põed või oled põdenud mingeid teisi seksuaalsel teel levivaid infektsioone,
- oled rase,
- oled kasutanud süstimiseks teiste süstlaid ja nõelu või oled olnud seksuaalvahekorras inimesega, kes on kasutanud teiste süstimisvahendeid,
- oled täheldanud endal üht või mitut järgmistest haigusnähtudest: suur (põhjuseta) kaalukaotus, nädalaid kestev väike palavik ja/või kõhulahtisus, öine higistamine, pikaajaline kuiv köha, suurenenud lümfisõlmed kaelal, kaenlaalustes ja/või kubeme piirkonnas.

1. detsembril kantakse solidaarsuse märgina punast lipsukest rinnas. Väga lihtne on seda ka ise valmistada: lihtsalt võta jupp punast siidpaela, keera see lipsukeseks ja kinnita haaknõelaga pluusi külge. Sellega näitad oma hoolivust!