Palusime kevadel meie Amor Noorte Nõustamiskeskuste külastajatel vastata neljal erineval seksuaaltervisealasel teemal. Iga teema koht esitasime kolm küsimust. Üle Eesti 16s noorte nõustamiskeskuses vastasid nendele küsimustele 649 inimest.

Pane ka ennast proovile ja vaata, kas oskad neile küsimustele enne vastuste lugemist ära vastata.

SUHTED, ARMASTUS, SEKS
1.Kui vanalt alustatakse seksuaalelu Eestis?
2.Kuidas aru saada, et ollakse valmis seksuaalelu alustama?
3.Kas alaealise ja täiskasvanu seksuaalvahekord on lubatud?

Küsimusele, kui vanalt alustatakse seksuaalelu Eestis, sai pea kõikidest nõustamiskeskustest vastuseid vahemikus 15-16 eluaastat. Viljandist tulid osad vastused ka vanuses 18+, samuti pakuti seal paaril korral ka vanust 12-13 aastat. Paar vastajat Kuressaarest on teadnud päris täpselt öelda, et: „Keskmiselt 17,5 aastaselt.“ Pärnus oli üksikuid vastajaid, kes arvasid, et see jääb vanemasse vanusesse ikka ja viimaseks piiriks pakuti seal 20, 23 ja 25. Samas noorim vanus, mida seal pakuti oli 10 ja 11 aastaselt. Tallinnas vastati enamiku poolt, et 14 aastaselt.

Teine küsimus tekitas paljudele vastamisega raskusi ja nii mõnedki pidi möönma, et ei tea vastust. Üks vastaja Narvast leidis, et seksuaalelu alustatakse 14 aastaselt, aga 21 aastasena ollakse valmis seksuaalelu alustama. Narvas vastati ka, et hormoonid teavad, millal ollakse valmis seksuaalelu alustama. Tartus ja Pärnus usub enamik, et valmisolek seksuaalelu alustama on siis, kui tekib tunne, et selleks ollakse valmis ja kui mõlemad seda tahavad.
„Isu tuleb.“,
„Kui on märjad unenäod.“
„Kui sa saad sellest rääkida ilma naermata.“
Vastuseid Viljandist:
„Siis kui oled täiskasvanu.“,
„Kui tekib men.“,
„Tekib iha vastassugupoole vastu.“,
„See tunne, kui su kõrval on keegi.“,
„Õiged kaitsevahendid + armastus.“
Vastusevariante Kuressaarest, millal siis ollakse valmis seksuaalelu alustama:
„Siis, kui puberteet tuleb“,
„Siis, kui hormoonid möllama hakkavad.“,
„Mõttemaailmas toimub suur muutus.“
Vastuseid Raplast:
„Kui hakkavad tööle suguelundid“,
„ Ovulatsioon ja seemnepurse“,
„Kui tekivad tunded vastassugupoole suhtes.“
Enamasti ikka arvatakse, et ollakse valmis suguelu alustama siis, kui endal on selle suhtes kindel tunne ja soov ise astuda oma valitud partneriga vahekorda.
Tallinnas toodi hästi palju välja, et seksuaalelu saab alustada siis, kui end oma kehas hästi tunned ja seda ei häbene.
Veel vastuseid Tallinnast:
„Kui sa tunned, et oled valmis selleks ja oleks partner, kellega soovid oma süütust kaotada.“
„Igaühe oma asi.“
„Kui sa tead sellest kõike vajalikku ja oled suguküpse.“
„Sa ei häbene oma keha, sa tead 100%, et sa tahad seda ja sa usaldad oma partnerit.“
„Sa oled teadlik turvalisest seksist, julged vastutust võtta ja tead rasedusest.“
„Kui teine inimene tundub the right one.“
„Puberteet, menstruatsioon, seemnepurse.“

Kolmanda küsimuse peale, kas seksuaalvahekord täiskasvanu ja alaealise vahel on lubatud, vastati igal pool enamasti EI.
Narvas tekkis ka vastakaid arvamusi, kus ühed vastasid, et alaealise ja täiskasvanu seksuaalvahekord on lubatud, kui mõlemad pooled on nõus. Teised vastasid, et kindlasti Ei, sest see on pedofiilia.
Pärnus leidsid osad vastajad, et „Jah see on lubatud, kui alaealine on ise oma soovis seksida täiesti nõus. Seks ei tohiks olla pealesurutud.“, „Oleneb, kui mõlemad valmis, siis võib.“ ,“Ei, aga kui üks osapool väga tahab siis jah.“
Tartus teab suurem osa, et see ei ole lubatud. Mõned arvavad, et see on lubatud, kuid selleks on ka vanusepiir 14 aastat. Alla kümne vastaja arvab siiski, et see on lubatud. Oluliselt rohkem on neid, kes arvavad, et see on lubatud, kui alaealine on nõus. 3 vastajat usuvad, et see on lubatud vanema nõusolekul. Vanemate nõusolekul/loa andmisel on lubatud, on välja toonud ka vastaja Jõhvist.
Vastuseid Tallinnast:
„Ei ole lubatud, aga kui poiss on 18 ja tüdruk 16, siis võiks see lubatud olla.
„Peaks olema lubatud alates 16 eluaastast.“
„Võibolla, aga minule see ei meeldi.“
„Kui mõlemad osapooled on nõus, kuid kui se eon täiskasvanu poolt või kui alaealine ei taha, siis on see karistatav ja mitte lubatud.

Kuidas Sina vastasid?

Õiged vastused:
1. Kui vanalt alustatakse seksuaalelu Eestis?
Uuringute andmetel (Tervise Arengu Instituut) on keskmine seksuaalelu alustamise aeg Eestis 17,5 eluaastat (sarnane nii poistel kui tüdrukutel).

2. Kuidas aru saada, et ollakse valmis seksuaalelu alustama?
Ühiskond avaldab noorele inimesele tugevat survet seksuaalelu alustamise osas. Ühest küljest peetakse „liigvarajast“ seksuaalelu alustamist taunimisväärseks, samas vanemas eas „süütuid“ naeruvääristatakse. Mõlemad suhtumised on kahjulikud ja ei oma kohta seksuaalseid õigusi austavas ühiskonnas. Ehkki keskmiselt alustatakse seksuaaleluga kusagil 17. aastaselt, pole olemas mingit õiget vanust seksimiseks. On olemas vaid õige aeg ehk siis, kui inimene tunneb, et ta tõepoolest soovib oma valitud partneriga astuda vahekorda. Oma sisetunnet tasub alatu usaldada. Juhul kui tunned, et hirme ja ebakindlust on palju - siis tasub mõelda, et millega see on seotud: kas Sul on hea suhe ja partner, keda hästi tunned, usaldad ja armastad; kas teie soov vahekorda astuda on mõlemapoolne; kas läbi on mõeldud ka võimalike ohtude pool - nt. rasestumisvastaste vahendite kasutamine ja ka kondoomi kasutamine; mis saab peale vahekorda jne. Eelnimetatu läbimõtlemine ja enda kindlustamine võib anda ilmselt julgust juurde, samas võib see panna ka teistpidi otsustama ning endale hoopis aega võtma ning õiget hetke, tunnet ja kaaslast ootama. Esimene vahekord ei ole kindlasti midagi, mida ebamugavustundega peaks läbi tegema.

3. Kas alaealise ja täiskasvanu seksuaalvahekord on lubatud?
Seaduse kohaselt on lubatud täisealise seksuaalvahekord 14aastase ja vanema isikuga, kuid loodetavasti tõstetakse vanusepiir Eestis lähitulevikus 16. eluaastale. Vanusepiiri tõstmine on oluline, et kaitsta alaealisi täiskasvanutepoolse seksuaalse ärakasutamise eest. Alla 18 aastase ja tema vanema, vanavanema või vanema õigustega isiku vaheline seksuaalvahekord ei ole lubatud ja on karistatav.

Amor Noorte Nõustamiskeskuste arengusammu toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.