Nüüd mul elus selline stressirohke aeg: kaotasin töö ja rahamured ning mind kurnavad sellised imelikud parasteesiad nagu surinad/torked kehas ja kuumatunne paremas jalas. Olen internetist uurinud juba jälle 100 haigust külge ja kardan, et mul on Sclerosis Multipleks ja õhtuti nutan omaette ja kardan jääda invaliidiks. Jube on nii elada kui pidevalt kardad kõike ja kõiki. Olen ka põdenud 3 aastat tagasi Generaliseerinud Ärevushäiret, sellel ajal suutsin kutsuda omale kiirabi koju ühe kuu jooksul 28 korda. Mida ma peaksin oma elus muutma või kuhu pöörduma abi saamiseks, ei taha sellest oma perearstile ka rääkida. Ainuke aeg millal ma rahu saan on siis kui magan, siis ei ole ühtegi probleemi ja hommikul hakkab kõik pihta täpselt sama radapidi. Mari, 25.

Dr. Noormann: Sa oled ilmselt meditsiinisõnaraamatuid lugenud, kui nii vabalt haiguste nimesid oskad nimetada. Ma ei tea kirja põhjal öelda midagi nende haiguste võimalikkusest, mida kardad põdevat. Kuid üks või isegi kaks haiguslikku ilmingut pesitsevad sinus kindlasti. Need on hüpohondria ja patofoobia. Ilmselt oled sedagi lugenud ja tead, et esimene neist on endale külgemõeldud haiguste diagnoosimine ja teine paaniline hirm haiguste ees üldse. Nii et enda raviga pead alustama psühholoogi juurest.

Kui arvad, et oled erand, kes ennast niimoodi tunneb, siis kahjuks mitte. Ajalehed ja ajakirjad, internet, televisioon on täis ravimireklaame ja loomulikult vihjega, et just sina võid neid rohtusid vajada ja pead ostma. Ainuüksi eestikeelseid terviseväljaandeid ilmub üle kümne ja kõigi varjatud töötlus lugeja kallal on just selline - kindlasti oled haige ja kui veel pole, siis varsti kindlasti jääd, kui meie pakutud ravimeid ei tarvita. See on ravimifirmade alatu trikk oma toodangut iga hinna eest maha müüa. Ja see "iga hind" on inimeste terve psüühika, mida noortes on väga kerge häirida. Hüpohondrikute hulk on kiiresti kasvanud. Seda toetavad ka hirm epideemiate ees ja isegi jutud seni normaalsetest, aga nüüd äkki ohtlikest toiduainetest - kaasa arvatud nisujahu, piim, riis, kohvi, munad jne. Ka toidukaupade pakenditele trükitud "parim enne" on läbimüügi huvides sisendatud kui ohusignaali ning juba lapsedki inventeerivad kodude külmkappe ja keelduvad söömast selle kuupäeva ületanud toiduaineid teadmisega, et jääb haigeks ja sureb ära.

Hüpohondria on vaimne häire, mille all kannatavad inimesed ilmutavad ülemäärast ja põhjendamatut muret oma tervisliku seisundi pärast.

Jaga
Kommentaarid