Dr Noormann vastab
See vastus pole ainult Landale, vaid paljudele, kes Dr Noormannile on kirjutanud.

Dr Noormanni kirjarubriik on mõeldud selleks, et mures noori tõepoolest aidata. Aga mõtle, Landa ja paljud teised, kes saadavad küsimusi, millele vastust ei saagi olla, kuidas peaks siis Dr Noormann vastama? Näiteks sellelegi kirjale. Dr Noormann ei müü poisse, ei jaga neid ka ilma rahata, ei suuda aidata neid leida.

Mida saab Dr Noormann teha, kui see poiss Sind ei taha? Kuidas peaks Dr Noormann panema seda poissi Sind tahtma? See ei ole lasteaiarubriik, kus kirjutatakse kirju jõuluvanale „Tahan endale plüüškaru“.

Psühholoogias on olemas mõiste „sotsiaalne debiilsus“, mis tähendab, et inimene on eluküsimustes lapsikum, kui tema vanus seda arvata lubab. Kui hakata ilmselgelt rumalale küsimusele tõsimeeli vastama, ei saa sotsiaalselt debiilne inimene sellest niikuinii aru ja vastaja naeruvääristab vaid iseennast.

Nii on ühiskonnas ammust aega välja kujunenud tava, et sotsiaalse debiilsuse raviks aitab kõige paremini väljanaermine. Nii on nende blondiini-anekdootidega, kunagiste ohmu- ja tšuktšinaljadega, gabrovlastega, põmmpeadega, uusrikastega, kelle tobedust me üksmeelselt välja naerame.

Rumalat tuleb õpetada, aga lollus tulebki välja naerda. Nii arvestage ka edaspidigi, et Dr Noormanni kirjavahetuse juurde kuulub ka iroonia ilmselge totra küsimuse peale. Seda enam, et kirjutaja on ju anonüümne ja sellega teda isiklikult solvata ei saagi. Naerame siis koos meie kirjavahetuse „blondiinide“, „põmmpeade“ ja niisama totakate üle, kui nad tahavad end sellisena kõigile serveerida.

Lisan siia mõned väljavõtted mulle saadetud kirjadest. Otsustage ise, kas otsida neile teaduslikult põhjendatud vastust või välja naerda? (Kirjavead on ära parandatud.)

Mu ema on mind mitu korda löönud. Kas ma võin talle vastu ka lüüa?
Mida teha, kui mu pea matemaatikat ei võta?
Kas võib musi teha täiesti võõrale poisile, kui ta mulle meeldib?
Kuidas ära sebida poiste kehka õpetajat, kui ta tüdrukutele tunde ei anna?
Kui see poiss mulle otsa vaatab, hakkab ta alati laginal naerma. Ei tea, miks?
Kui ma seda poissi unes näen, siis ta räägib minuga, kuidas talle öelda, et ta ilmsi ka räägiks?
Mul on terve kuu nii halvad hinded, et söögiisu pole ka enam. Palun aidake.
Miks meie koolis nii vähe ilusaid poisse on. Mõni muidugi on, aga need on juba võetud.
Ma pole veel kellegagi maganud, aga tahaks kellegagi magada, aga ei tea, kellega.
Ma tahan ühe poisiga käima hakata, aga teised tüdrukud ütlevad, et tal on düüfus ja ma kardan suguhaigust saada.
Kui üks poiss teeb mulle näpukat, kas see tähendab, et ta tahab minuga käia või teeb niisama nalja?

Tänaseks on Dr Noormannile saadetud keskmiselt üle 20 kirja päevas. Loomulikult tuleb teha valik. Tobedad kirjad tuleb kõigepealt kõrvale panna. Väga palju on küsimusi, millele olen juba korduvalt vastanud. Pole ju mõtet sama asja uuesti üle rääkida ainult sellepärast, et ei viitsita vanu kirju ja vastuseid lugeda.

Ma oskan aru saada, kas mure on tõene või lollitamiseks kirjutatud. Asjalikud ja põhjendatud murekirjad saavad ikka vastuse.

Ikka teie dr Noormann

Jaga
Kommentaarid