Seal kirjutas üks naine, kes on 25 aastane ning nüüd lahutab. Ta kahetseb, et ta ei kuulanud oma vanemaid partneri valikul, kes rääkisid talle, et too noormees ei ole pereinimene ning tal on ’’sarved ’’ maha jooksmata. Ning nüüd on tulemus näha — abielu lahutus.

Kuna ise olen praegu noor neiu ning pea sama probleemiga, et vanemad ei kiida praegust suhet heaks, siis tahaksingi teie arvamust teada saada, et kas tuleb kuulata oma vanemaid partneri valikul? A.E., 20

Dr Noormann: Nõuandeid tasub alati kuulata, kuid tuleb olla kriitiline ja teinekord immuunnegi veenmiste osas. Otsustama pead ikkagi ise. Inimesed peavad teineteisega sobima. Seda on püütud teoreetiliselt määrata küll hariduse, sotsiaalse seisundi, vanuse- ja kasvuvahe arvestamisega, kuid vigu pole suudetud vältida.

Armastus on võimas tõmme, mis paari kokku viib, kuid koos hoida ei suuda. Abielupüsivuse seisukohalt luuakse kõige kindlamad paarisuhted just siis, kui suur armastus näib muutuvat “harjumissuhteks” ehk usalduseks teineteise vastu ja võimekuseks jagada kohustusi tekkinud suhtes.  Mina usun nn katseaega, mil suheldes sobimatused end välja näitavad. Me peaksime suhtlema abiellumisplaanidega vähemal aasta ehk teadma, milliseks kujunevad meie suhted nii kevadel, suvel, sügisel ja talvel. Me peaksime mõlemad teadma, kuidas mu tulevane kaasa käitub nii päeval, kui öösel, nii pidulikul kui argises situatsioonis, nii rõõmus kui mures, kuidas naudib võite ja talub kaotusi. Kunagi oli selleks kihlatuse aeg, praegu tikub see millekski vabaabielu laadseks kujunema.
Üks kindel asi, milles vanemate arvamus tütre silmis pahatahtliku eelarvamusena tundub, on peika alkoholilembus. Tütred usuvad, et praegu ongi ju käimise aeg ja alkoholiga vabamad suhted, aga niipea, kui abiellume, ta enam ei joo. Alkoholipruukimises suudavad sõltuvuse ilminguid keskealised
lapsevanemad täpsemalt ära tunda. Kui noor daam pole käimise ajal üritanud või suutnud kasvõi katseks mõnes olulises situatsioonis oma kallimale kainust peale suruda, ei suuda ta seda ka abielus.
Käimise ajal on lapsevanematel raskem määrata noorte armastuse suurust ja võrdsust, kuid noorel neiul jälle vanematest raskem märgata oma noormehes tulevast isa ja peremajanduse organiseerijat. Nii et pereelu korraldussuutlikkuse poolest võiks vanemate arvamust rohkem arvestada kui nendepoolset suheteanalüüsi.

Jaga
Kommentaarid