Lisaks suhtlusel erinevate inimestega, olevat ma täpselt selle inimese iseloomu/sõnavara/kombed omastanud, kellega ma suhtlen. Kui see tõesti nii oli, siis kuidas ma seda ei märganud? Need samad tüdrukud on praegu uuesti mu sõbrad ning väidavad, et enam mul selliseid iseloomuomadusi ei ole. Samas endale tundun täpselt samasugune kui varem. Ma ei näe probleemi oma suhtlusringkonnas, abi vajaksin just selles, kuidas mina või mõni teine noor saaks ennast leida ning avastada enda tõeline mina. Johanna, 17.

Dr. Noormnn: Kõik, mida läbi elu arenguks nimetame, pole midagi muud, kui liikumine kriisist kriisi. Kriis on olukord, kui endistviisi pole millegipärast võimalik, uus on aga raske, ootamatu, valus. Iga uuega kohanemine on kriis. Neid on palju ja teinekord neid ei märkagi. Kuid on süsteemsemad arengukriisid, mille peavad läbi tegema kõik.

Sina oled imikueast lapseikka siirdudes läbi teinud enesetunnetuse kriisi, mil hakkasid taipama, et oled üleüldse olemas. Siis tuli koos küsimusega "miks?" maailma tunnetamise kriis, siis koos kooli või lasteaiaga kohanemise ja kodu mõju alt lahkumise ehk sotsialiseerumise kriis. Siis tuli täiskasvanuks saamise kriis, mida just ise kirjeldad - eile olid ühesugune, täna järsku teistsugune ning arvamus ja hinnang enda kohta ei langenud kokku teiste omaga. Kui tähelepanelikumalt oma minevikku meenutad, leiad need murdumise kohad ja sellega seotud segadused endas kindlasti üles.

Inimene koosneb tegelikult "mina-pildist". Ta ongi seda, millisena ennast tunnetab ja käitumisega kehtestab. Ja kõik, mis muuta saab, muutub koos sellesama "mina-pildiga". Need muutused on seotud paljude asjaoludega nii sinu sees kui väljaspool sind. See, mis sinust endast sõltub, on psühholoogias enesekujundamine ja käitumises enesejuhtimine.
Kui seda koos psühholoogiga teha, siis alustame enese iseloomustamisest, oma võimete teadvustamisest, alateadvuslike jõudude (tavaliselt instinktide) ohjamisest, tahte kasvatamisest, headuse kujundamisest, kiusatuste vältimise oskustest.

Edasi vaatame võimalikke tulevikuprognoose - mida see ja seesugune praegune samm lähimas või kaugemas tulevikus kaasa võib tuua, milliseid olukordi teistsugune praegune tegevus võib põhjustada. See osa on päris raske, sest noored tunnevad end elu peremeestena, kui saavad elada "päev korraga". Aga teadlikuks enesekujunduseks on see ekslik mõtteviis. Praegune väike eksisamm võib viia soovimatusse sihtkohta ja vastupidi - praegune väike eneseohverdus võib end kunagi tuhandekordselt tasuda.

Ja kolmas samm enesekujundamises on tegevuste-tegemiste hindamine. Selleks tuleb salajast ja väga ausat päevikut pidama hakata. Kui oma käitumise, selle tagajärgede ja tunnete kohta paar nädalat hiljem päevikust loed, muutud iseenda kohtunikuks ja kui mitte teadvuses, siis kindlasti alateadvuses otsustad, millist tegu tasub korrata ja millist mitte, Tegude kordamine loob aga käitumise ja hinnangud selle kohta teisenevad kõlbluseks.

Selle "tõelise mina" avastamiseks, mida küsid, pole kõigil loomulikult psühholoogi käepärast võtta. Aga kuigivõrd teisi mõjutavaid inimesi on meie kõikide ümber - head mõjutavad headust ja kurjad kurjust. Kõige rohkem mõjutavad meie kujunemist kodu ja sõbrad, järgmisena reaalsed, kuid kaugemad eeskujud elust, tänavalt, lavalt. Siis ebareaalsed, kuid iidolitena pakutavad kangelased filmidest, arvutimängudest, reklaamidest. Nii et kaudselt taandub palju ka sellele mõjule, mida võiks sinu eas ka õigete sõprade leidmise oskusele taandada.

Jaga
Kommentaarid