Eriti mures olen ma see aasta, kuna tulemas on mu esimene suuline eksam ja kardan, et ma lähen nii närvi, et kõik ununeb, kuigi aine, milles eksam tuleb, on iseenesest üsna lihtne.

Mu närvid lihtsalt ei pea klassi ees vastu, ükskõik kui hästi ma ära õpin. Mida ma peaksin tegema, et vastamist veidi lõdvemalt võtta ja suuline eksam ära teha? Tänan vastamast. Mari-Liis, 14.

Dr Noormann: Esinemishirmu levinum vorm on esinemisärevus. Ja arvan, et sinulgi on just sellega tegemist. See on stressi üks ilminguid, mil keha enne olulist tähelepanu keskmesse astumist pingestab kõik, mis kehas pingestada annab. Sellest on võimalik üle saada ennast treenides. Kõigepealt õpi kontrollima oma keha, rühti, peahoiakut ja hingamist. Tee lõõgastavaid harjutusi kuni saavutad võime vabastada keha krambitundest. Räägi üksi olles valjusti, et sinu oma hääl sind ära ei ehmataks. Sunni ennast kellegagi rääkides vaatama, mis värvi ta silmad on. Sellega õpid ka teiste pilku taluma. Enne klassi ees esinemist hinga kaks-kolm korda sügavalt ja enne vastama hakkamist ütle mõttes endale „ahaa, seda asja ma tean“. Räägi kiirustamata ja selgelt. Vana nipp on juua enne esinemist paar lonksu kuni klaas külma magusat piparmünditeed.

Jaga
Kommentaarid