Ükskord proovisin fesaris isegi chat ajaloost vaadata kas selline jutt on juba meie vahel olnud, tuli välja et mitte. Ma ise võtan seda kui Dejavud, aga see on olnd juba suhteliselt pikka aega ning ma mõtlen, et kas see on üldse normaalne? Mari, 20.

Dr Noormann: Meie aju on miljonite aastate jooksul talletanud miljardeid erinevaid kogemusi, mis oma jäljena sündmustest geenide kaudu tänapäeva on tassitud. Aju üks tähtsamaid omadusi on üldistusvõime ja analoogia. See on umbes nii, nagu uue raamatuga — loete ja siis hakkate kahtlema, kas seda teie riiulis juba olemas ei ole. Tüüpsituatsioonide mäluga on samuti — kogete midagi uut, aga aju leiab, et see info on teil juba olemas, kuigi ehk mitte täpselt samasugune ja võimalik, et ka juhtunud mitte teiega, vaid kellegagi teie eellastest, kellega juhtunu meile veel seletamatul kombel meieni jõudnud on. 

Et mitte uskuda salapäraseid jõudusid ja esoteerikat, pakub teadus välja hüpoteesi, et nende mineviku või “eelmise elu” nägijate fenomeni taga on just see aju võime — ühel tugevam, teisel nõrgem — leida analoogiat aju süvastruktuuridesse peidetud mälupiltide ja tänapäevasündmuste vahel ja need üldistatuna taaselustada.

Võin sind lohutada, et kõik erivõimed on ikka ebanormaalsusena tundunud ja igas juhuslikus seltskonnas nendega laiata ei maksa.

Jaga
Kommentaarid