Aga seda meest teavad meie külas kõik kui töökohata joodikut, ta on kunagi ka vangis istunud ja kaks peret maha jätnud. Ka minu sõbranna teab seda, kuid keeldub aru pähe võtmast, et teda maha jätta. Ta usub, et tema armastus suudab seda meest muuta, aga nüüd olen neid juba mõlemaid näinud johmasena. Vahest on nad nii ära kadunud, et tema emagi ei tea, kust teda otsida ja kooli on ta teatanud, et on haige. Mul on raske oma sõbranna allakäiku vaadata. Kuidas on võimalik talle aru pähe panna? Liisu, 19.

Dr. Noormann: Elus on palju valesid asju, mida meie ise või meie lähedased teevad. Endal raske ja teistel seda enam siis aru pähe võtta ja arukamalt käituma hakata. Et saaksid aru oma missiooni raskusest, panen populaarselt arusaadavas keeles kirja need valed asjad, millega psühholoogil tuleb inimest mõjutada püüdes kõige sagedamini kokku puutuda.

Väärad teadmised või teadmatus - sellega tegelevad pedagoogika ja kasvatusteadused ning tavaliselt ikka edukalt.

Valed mõtted, valed teod ja vale käitumine. Need alluvad preventsioonile, kasvatusele ja veenmisele ning nendega suudame ikka hakkama saada. See on käitumis- ja kasvatuspsühholoogia kõige laialdasem igapäevane tegevusvaldkond.

Vale süütunne on olukord, kus inimene tunneb ennast süüdi teos, mida on teinud või on kuidagi sellega seotud. Näiteks kellegi reetmine, aga ka süütunne pere või sugulaste väärteo või väära käitumise pärast, ka kollektiivse vastutuse pealesurutud olukord. Süütundest vabanemisega ja vabastamisega on väljastpoolt raske toime tulla ja psühhoteraapias vajab pikemat mõjutamist. Sel pinnal on tekkinud ka rida šarlatane, kes "needusest" vabastamist müüvad.

Vale (võõras) usk ja moraal. Tänapäeval sagenev probleem, kus meie kultuuris elanud inimene hülgab teadmata või seletamatutel asjaoludel oma kultuurile omase käitumise ja hakkab ümbritsevasse maailma suhtuma võõra kultuuri tõekspidamiste pinnalt. See on targemas keeles kultuuriidentiteedi kriis ja selle muutmine sõltub juba mitte üksnes psüühilisest mõjutamisest, vaid ka ühiskonnas toimivate jõujoonte reguleerimisest. Seda käsitleb sotsiaalteadus tolerantsina ning küllap tead kasvõi ajakirjanduse kaudu, kui tõsine probleem see on.

Ja siis kolm kõige raskemini mõjutatavat asja. Need on seotud meie emotsioonidest välja kasvanud ja teadvuslikult kinnistunud ja kehtestunud kahjuks päris püsivate seisunditena - armukadedus, vihkamine ja armastus.
Armukadedus, kui ta on ületanud "kriitilise massi" piiri meie kontrollitavas käitumises, muutub sedavõrd ravimatuks, et oleme nõustunud seda samastama psüühilise häirega või iseloomuveaga.
Sama on ka vihkamisega. Viha on emotsioon - tuleb ja läheb. Kuid vihkamine on lausa alateadlik soov, et vihatavat olemaski poleks või ta olematuks saaks. Selle raviks on personaalses psühhoteraapias kasutusel viharavi ja vihkamisravi, kuid väga kindlalt ettearvatavat kasu pole siiski saavutatud. Väga suur häda on ka selles, et vihkamine koondab identiteedi pinnal omasuguseid ja nii tekivad suuremad või väiksemad vihkamiskolded, mille meile tuntavaks esinemisvormiks on seletamatu agressiivsus, vandalism, suitsiid. Väga suured vihkamiskolded võivad lausa maailmamastaapselt välja kujuneda terroriorganisatsioonideks.

Ja kõige eelöelduga võrreldes tuleb tunnistada, et kõige raskem on kedagi kaitsta vale armastuse eest. Armumine on endokrinoloogiline emotsioon ning sel on oma esinemisiga. Aga armastus kui ühtekuuluvusvajadus sarnaneb olemuselt sõltuvusele (vaimne, hingeline, füüsiline vajadus teise inimese järele) Armastus pöörab kõik ratsionaalsed hinnangud pea peale ja keelab inimesel neid nägemast ja uskumast ning iga väljastpoolt tulevat kriitikat tõlgendavad rünnakuna.

Tean, et asjade seletamine sind ei aita. Kindlasti ei aita ka sõbranna kallal tänitamine ega "teavitamistöö". Kui ta on sinu arvates "vale" mõju all, saad püüda vastu seada oma "õige" mõju ning sellega tal võimalikult lähedal olla. Eriti ajal, kui tal mingeid kriise märkad olevat - kui sinu hinnang selle mehe mineviku ja iseloomu kohta valed pole, siis tekivad need ikka. Mingil juhul ei tohi teda oma senisest suhtlemisringist karistusena "vale" armastuse eest välja tõrjuda.

Jaga
Kommentaarid