Dr Noormann: Igasugustes tegevustes, eriti aga harrastustes torkab silma kahesugune eristuv käitumine või motivatsioon. On neid, kes tegutsevad saavutusrõõmu nimel — sportlased võidu nimel, lauljad-muusikud eduka esinemise nimel, millegi ehitamine valmisehitatuga uhkeldamise nimel, õppurid heade hinnete nimel.

Aga on ka neid, keda vaimustab millegi tegemine, osalemine, protsess, väikesed rõõmud tegutsemisest, harrastussport — need osalevad koostegutsemisringides, käivad matkamas ja reisimas, õpivad tarkusi ja oskusi, mida hinnetega ei pärjatagi.

Vaata peeglisse ja püüa kõigepealt endas veendumusele jõuda, kumb neist sina võiksid olla. Kas näed põnevas tegutsemises vaimustavat tulemust, pjedestaali spordis ja naudid juba ette võidurõõmu? Või tundub sulle tegutsemine ise rõõmu ja rahuldust pakkuv, naudid väsimust ja lõõgastumist pärast jõusaali trenni või rõõmu koos laulmisest laulukooris?

Esimesel juhul võib sind loobumisele kohutada mõistmine, et parimat tulemust sa niikuinii ei saavuta, pole mõtet pingutadagi. Teisel juhul võib sind mõjutada esimese mulje efekt — eemalt vaadates huvitav ja meeldiv, ise tegutsedes argisem ja tüütum. Kui suudad ennast sel vastandumisel ära tunda, võid ehk ette kujutada ka abinõusid enda ületamiseks. Teisalt on selline maailma avastamine läbi osalemise sinu eas sama loogiline, nagu imiku käitumine, kes iga kättesaadava asja suhu topib ja maitsmise kaudu maailma avastada püüab.

Jaga
Kommentaarid