1. Tunnista, et seis on kehv. Te olite hämmastavalt lähedased pikka aega. Sulle võib-olla isegi tundus, et olete nagu õed. Oma eluga edasi minemine on alguses raske ja see on normaalne, et oled mõnda aega kurb ja tujutu. Teeselda pole mõtet, tunne on tõesti, nagu maailmalõpp oleks sel samal päeval saabunud. Mõned tüdrukud on isegi võrrelnud parima sõbrannaga tülli minemist poisssõbrast lahkuminekuga.

2. Tunneli lõpus paistab valgus. Isegi, kui helget tulevikku ilma parim sõbrata ette ei kujuta, siis usu, see helge tulevik võib peagi saabuda. Tundub uskumatu, aga tasapisi lähed oma eluga edasi ja iga raske päev viib sind sammu edasi helgema nädala poole.

3. Usu, kõik ei pruugi olla veel läbi. On võimalik, et mis iganes teema tuli teie vahele, see kõik möödub ja olete jälle sõbrad edasi. Aga selleni jõudmiseks võib minna natuke aega. Nii sina kui sõber vajate natuke aega ja ruumi, et asjad selgeks mõelda. Distantsi hoidmine võib lüüa pea selgeks – kas sõprussuhe teisel ringil on ikka see, mida sa päriselt tahad?

4. Teavita ühiseid sõpru. Tark oleks neile öelda midagi stiilis "Teate, Stiina ja mina ei ole praegu väga lähedased." Siis oskavad nad arvestada, et teid kahte samal ajal koos hängima ei kutsu ja nii väldite piinlikke momente.

5. Ära tõmba ühiseid sõpru teie omavahelistesse asjadesse. Kuigi see võib olla ahvatlev maha laadida oma tundeid ja anda teistele teie tülist teada, siis tegelikult puudutab see ainult sind ja sinu endist parimat sõpra. Usu, see see pole seda väärt. Klatš on vastik viis oma emotsioone jagada, isegi siis, kui sa usaldad oma sõpru 300 protsenti (Keegi võib sind ja sinu sõpru alati juhuslikult pealt kuulata või saata sinu vihakõnest tehtud screenshoti valele inimesele).

6. Mõtle välja, kuidas käitud. Nädalavahetusel on pidu, kuhu soovid iga hinna eest minna, aga sa tead, et su ekssõber on samuti seal. Mida teha? Kõik, mida vajad, on üks hea sõber sinu kõrval, et ellu jääda. Veeda terve õhtu oma sõbraga ja ära tee oma endisest sõbrast välja. Käitu viisakalt, sest suure draama tekitamine peegeldab sinu ebakindlust. Selle asemel tervitada teda viisakalt ja liigu teise seltskonda.

7. Püüa tekitada mitte liiga suurt ebamugavust teie ühiste sõprade seas. Kui peate tegema ühist grupitööd või korraldama ühise sõbra üllatuspidu, käitu taktitundeliselt. Parim viis toimetulekuks on olla viisakas (isegi kui sisemiselt veedaksid pigem aega külmas Arktikas kui tema samas ruumis tegutsedes). Parim lahendus on mitte muuta ühiste sõpradega veedetud aega ehtsaks lahinguväljaks. Seda ei taha sina ega ka mitte tema.

8. Proovi teie ühiste sõprade seltskonnast välja valida paar üksikut, kellega rohkem suhtled. Kui sul on oma ekssõbraga sama sõprade grupp, siis võib see olla eriti raske kogemus, sest kui distantseerud ekssõbrast, eemaldud ka ülejäänutest. Aga vali välja üks usaldusväärne sõber sellest pundist ja püüa temaga lähedasemaks saada. Keskendu sellele, mis on oluline: sina ja su sõber. Tunnista ja räägi sellest, mis toimus ja sellest, mis tunded sind valitsevad. Ütle, et olukord on imelik ja ebamugav ning luba, et ei kisu teda sellesse jamasse. Seejärel võtke midagi toredat koos ette. Tea seda, et eks kogu sõpruskonnas valitseb segadus ja kohmetus, arvesta lihtsalt sellega.

9. Pööra tähelepanu oma emotsioonidele. Teiste sõpradega hängimiste ajal saad teha kokkuvõtteid, kuidas sa ennast uute lähedaste sõpradega tunned. Oled õnnelik, et käid ka oma ekssõbra sõpradega väljas? Võib-olla tahaksid ikkagi eemalduda kõigist, kes ka sinu ekssõbraga lähedaselt seotud. Seda kõike on raske korraga seedida, aga kui jätad kohe maha endale haiget tegevad sõprussuhted, võib hiljem olla lihtsam leida endale uued sõbrad. Vabanemistunne kõigest eelnenust võib olla samuti hea tunne, mida kogeda.

10. Räägi kogu lugu endast välja. Vestlus (või kaks või kolm või 10) oma ema, venna või sõbraga (nii kaua, kui see sõber ei ole sinu ekssõbra teine parim sõber) aitab sul üle saada raskustundest. Räägi endast see kurbus, viha ja negatiivne emotsioon välja! Kui sa tunned, et see suur kurbus rõhub sind nii, et sa ei tule ka enam oma lähedaste abiga sellega toime, ära karda pöörduda nõustaja või terapeudi poole.

11. Laiendada oma sõprusringi. Kui teil on kõik sõbrad oma ekssõbraga ühised, võib see kooshängimise keeruliseks muuta. Laienda oma sõprusringkonda. See ei pea olema üldse mitte ebamugav üritus. Mäletad seda tüdrukut, kes ei unusta mitte kunagi üles kirjutada ajalootunnis kodust tööd? Kirjuta talle ja küsi, kas ta ei tahaks pärast oma suvist tööpäeva jäätist sööma minna. Hea ühine jututeema saab alati olla ajalooõpetaja imelikud kõnemaneerid või riietumisstiil. See ei tähenda, et peaksid hüvasti jätma oma vanade sõpradega, aga raskel ajal võib uute sõprade leidmine palju aidata.

12. Proovi midagi uut. Igavus tekitab kurbust. Löö kaasa mõnel üritusel vabatahtlikuna, käivta enda ilukanal YouTube’is, saada stipendiumitaotlusi. Hõivatud ja tegus sina unustab peagi oma parima ekssõbraga seotud mured ja tülid. Ja kui juhtub, et satud temaga kokku ühises kontserdisabas, siis pole sellest ka midagi.

13. Hoia sotsiaalmeedias pigem madalat profiili. See aga ei tähenda, et oleks aeg uuendada oma profiilipilti ja näha selles lihtsalt hämmastavalt hea välja. Kui sa oled selline tüüp, kes piinab ennast jälgides pidevalt oma ekssõbra Insta kontot või tema snäppe, siis püüa end sellest võõrutada. Unfollowing võib alguses tunduda karm, seega usalda oma sisetunnet – kas suudad end ise taltsutada või vajad tehnilisi abivahendeid. Aga mõtle enne kaks korda järele, kas unfollow nupp on ikka seda kõige väärt! Sellegipoolest, ära kasuta sotsiaalmeediat, et jagada tema teemal teravaid kahemõttelisi ütlusi. Sa ei pea kõiki oma jälgijaid sellesse draamasse kiskuma.

14. Mõtle, kas teie sõprus on väärt salvestamist. Kas see võib olla sõprus, mille saab ühel päeval päästa või on tegu sõprusega, mis pigem mürgitab kui ravib. Kui olete mõlemad teineteisele ruumi ja aega andnud, siis saate selles mõlemad ise aru.

15. Ela oma elu. Jah, sa võib-olla plaanisid oma endise parima sõbraga elada 100-aastaseks ja juua kõrvuti kiiktoolides limonaadi, kuid vahel läheb selliste unistuste nii. Ära kurvasta. See on sõprus, mis enam ei tööta. Liigu edasi ja leia sõbrad, kellega on nendel kiiktoolidel veel ägedam tulevikus rokkida! Pea püsti!

Allikas: Seventeen.com