Kuna probleem on laste hulgas üsna sage, kutsub lasteabitelefon 116111 sotsiaalkampaaniaga „Soovin, et sa mind kuulad – mul on hääl“ lapsi üles oma häält kasutama ning lapsevanemaid lastele rohkem tähelepanu pöörama. Nõuandeid, kuidas vanematega oskuslikumalt suhelda ning end paremini kuuldavaks teha, jagab lasteabitelefoni projektijuht Mari-Liis Mänd.

Pane oma mõtted ja mured paberile kirja

Vahel võib oma mõtete või tunnete jagamine tunduda keerulisena, kuna puudub selge arusaam, kuidas seda teha või millest üldse alustada. Oluline on enda jaoks eelnevalt läbi mõelda, mis see on, mis parasjagu kõige rohkem meelehärmi tekitab, kuidas see sind tundma paneb ning kuidas sa ennast tegelikult tunda tahaksid. Abi võib olla näiteks kirjutamisest. Pannes enda mõtted paberile kirja, tekib ka parem ülevaade just nendest tunnetest, mis sind parasjagu valdavad. Kirjapandud mõtted on suureks abiks ka siis, kui hakkad nendest kellegagi rääkima.

Ära karda oma tunnetest rääkida

Paljude jaoks võib oma tunnetest rääkimine tekitada hirmutunnet ning tihtilugu võib puudu jääda ka enesekindlusest. Hirmutunne võib tekkida teadmatuse ees, kuna ei ole selge, mis juhtuma hakkab või kuidas olukord lahenduse leiab. Siinkohal on oluline mitte lasta hirmutundel end valitseda. Vaikimine ei aita olukorda lahendada, vaid muudab seda veelgi pingelisemaks. Anna oma muredest teistele teada, kuna ainult siis on võimalik nendele ka lahendus leida.

Leia vanemaga rääkimiseks ühiselt sobiv aeg

Hea võimalus täiskasvanute tähelepanu võitmiseks on leppida nendega kokku rääkimiseks ühiselt sobiv aeg. See annab mõlemale poolele piisava ettevalmistusaja ning aitab keskenduda vaid ühele konkreetsele tegevusele. Aja kokkuleppimiseks võib olla täiesti lihtne pöördumine vanema poole esitades talle ettepaneku ühiseks vestluseks, mille käigus oma muresid jagada.

Proovi vanemaga suhtlemisel rahulikuks jääda

Vanematega suhtlemisel on oluline säilitada rahulik õhkkond, mis on väga oluline iga situatsiooni lahendamisel. Kuigi see võib mõnikord osutuda üpriski keerukaks, siis rahulikkuse säilitamine nii oma olekus kui rääkimisel annab parema võimaluse jõuda positiivse lõpplahenduseni. Nii käitudes annad ka signaali, et oled valmis vastastikuseks koostööks ning soovid just neilt abi saada. Mida rohkem vanematega rääkida, seda paremaks muutub ka suhe, mistõttu on järgmisel korral juba palju lihtsam nende poole pöörduda.

Proovi kõige halva kõrval näha ka head

Pea meeles, et ükski mure pole liiga tühine või mõttetu, et seda kellegagi mitte jagada. Mida väiksem on mure või probleem, seda lihtsam on sellele ka lahendust leida. Kõike endasse kogudes võibki tekkida tunne, et sind valdavad vaid negatiivsed emotsioonid, mistõttu on raskem enda ümber positiivsust märgata. Heade emotsioonide kogemine, kasvõi väga väikeste asjade kaudu, on äärmiselt oluline.

Lasteabitelefon 116111 pakub esmast sotsiaalset nõustamist nii lastele kui ka täiskasvanutele lastega seotud teemadel, tagades vajadusel saadud info edastamise spetsialistidele. Helistamine lasteabi nõuandetelefonile 116111 on tasuta ja kõnedele vastavad ööpäevaringselt kogenud nõustajad nii eesti kui ka vene keeles. Samuti on võimalik pöörduda kirjalikult e-kirja teel või online-vestluses.

Mari-Liis Mänd
Lasteabitelefoni 116111 projektijuht