1. Telli endale Lonely Planet! New Zealand preparations

Lonely Planet on hea abimees kõikideks reisitüüpideks. Ostsime enda raamatu Lonely Planet’i kodulehelt. Kuigi New-Zealand’i Lonely Planet’i raamatust on ilmunud ka 2015. aasta versioon, valisime sellest aasta võrra varasema. Lugedes viimase raamatu kommentaare, jäi mulje, et info on sama, täiendusi minimaalselt, kuid hind uuema aastakäigu võrra kallim. Meil vedas ka ostukuupäevaga, sest parasjagu olid lehel allahindlused. Raamat läks koos postikuludega maksma 18€ ja saabus Tallinnasse u 20 päevaga.

2. Loo kontakte!

Esmalt kontakteeru enda sugulaste/sõpradega, kes teavad võib-olla kedagi, kes juba elab või on elanud riigis, kuhu sa lähed. Meie saime tänu sõna levitamisele koheselt pea 10 kontakti. Suureks abiks on ka Facebooki kommuunid “Eestlased Uus-Meremaal“, kus on hetkel 1298 liiget, “New-Zealand backpackers” jne. Liitusime pea 25 erineva grupiga. Kindlasti tasub läbi otsida ka Google, sest asjalikumad backpackerid on teinud omale blogid ja sheerivad vajaliku infot avalikult. Näiteks jälgime praegu mitut Uus-Meremaa backpackeri blogi, millest räägime lähemalt juba edasistes postitustes.

3. Vii end sealsete seadustega kurssi!

Kõige olulisem on siinkohal maksuseadus, mida peaks teadma iga backpacker, kes plaanib uues riigis ka tööle minna. Uus-Meremaal kehtib Pay As You Earn (PAYE) süsteem, mis tähendab, et üldjuhul maksab tööandja töötaja eest maksud. Selleks, et pikemaajaliselt töötada on vaja Inland Revenue Department numbrit (IRD nr). Tõsi, saab ka ilma, aga sellisel juhul lähed sa “no-declaration rate” alla ja pead maksma hullumeelset maksumäära ( täpsemalt 46.45% sissetulekust). Ametlikult töötada ja makse maksta on igati mõistlik, sest seal sisaldub ka tööõnnetuskindlustus (ACC).

4. Tee endale rahvusvahelised juhiload!

Nagu me teame, siis Uus-Meremaal on vasakpoolne liiklus. Kuigi Eesti juhiload kehtivad üle maailma, on siiski riikides erinevad liiklusseadused. Üldiselt ei tohiks lubadega probleeme tulla, aga igaks juhuks on hea, kui rahvusvahelised juhiload on olemas. Neid saab teha meie ARK-is. Luba maksab 26€ ning see tehakse käsikirjaliselt kohapeal valmis. Kehtivus on sellel 3 aastat. Ühtlasi oleme lahendanud sealseid liiklusteste, et aimu saada, mis meid liikluses ees ootab. Pane ennast proovile siin!

5. Linked In

Üldiselt saab hakkama ka Facebookiga, aga kindlasti on Linked In keskkond, kust võib leida palju uusi ja vajalikke kontakte. Samuti on see professionaalsem keskkond töö otsimiseks. Meie EBS-i turundusteemalise loengu õppejõud elas pikalt Austraalias ning Linked In aitas tal üles ehitada terve enda karjääri. Selle abil leidis ta endale nii tutvusringkkonna kui töökoha. Kiitvaid sõnu olen kuulnud mujaltki, seepärast tundub see igati vajalik konto, mis peaks enne välismaale minekut olemas olema.

6. Pinterest

Pinterest on parim koht kus sünnivad erinevad ideed. Milleks leiutada jalgratast, kui keegi on seda juba teinud! Oleme endale koostanud eraldi konto ja kaardistanud alamkategooriad: Places to Go, New Zealand, Trip Equipment, Video & Photo jne.

Ela Kadi ja Henri seiklustele kaasa nende blogis!