Õpingute kestel võid ennast avastada olukorrast, kus töökoha saamiseks on vaja kogemust, aga kogemuse saab töötades. Klassikaline "nokk kinni, saba lahti" situatsioon. Sellist tüüpi surnud ringi lõhkumiseks on nutikas valik erialane praktika, erilise kogemuse saab just seda välismaal tehes.

Loe, missuguseid eeliseid sulle välismaal läbitud praktika annab!

1. Rahvusvaheline võrgustik
Töötades kasvõi paar kuud välismaal, laieneb su tutvusvõrgustik suurel määral. Üks olulisemaid faktoreid praeguses maailmas edukaks saamiseks on tutvused. Need on nagu vundament sinu karjäärile. Kindlasti ei piirdu suhted ainult tööalastega, vaid praktika vältel võib leida endale sõbrad kogu eluks.

2. Erialane areng
Praktika, mis on seotud su omandatava erialaga, annab kindlasti suure tõuke edaspidisele karjäärile. Kogemuse abil õpid teooriat praktikasse panema ning omandad lisaks uusi oskusi. Välismaal selle sooritamine annab lisaväärtust, sest sama eriala ei pruugi igas riigis sama moodi väljenduda. Nii saad heita pilgu enda eriala tagatubadesse ning võrrelda, kuidas asjad toimivad enda kodumaal või mõnes välisriigis.

3. Isiksuse areng
Mõned noored pole kindlad, millega nad pärast ülikooli tegelema hakkavad - nad on valinud vale eriala või neil puudub piisav teadmine edasistest võimalustest. Viibides aga aasta välismaal praktikal, olgu see kas erialane või mitte, võivad mõtted selgineda ning elukorraldus paika loksuda. Uus ja võõras kogemus aitab mõista, mida sa tegelikult elus tahad saavutada.

4. Oskus töötada rahvusvahelises keskkonnas
Eestis praktikat sooritades võib olla katsumus tööks vajalike oskuste omandamine, kuid kultuuriline ning keelekeskkond on samad, mis ülikooliski. Tehes samu ülesandeid aga välismaal, õpid arvestama endast erinevate inimestega. Praktika läbi tõstad tööandjate silmis enda väärtust, sest nende arvates on oskus töötada rahvusvahelises keskkonnas väga oluline.

5. Iseseisvus
Tavaliselt on iseseisva elu esimeseks sammuks ülikooli minek. Tuleb ise süüa teha, jälgida enda väljaminekuid ning kõik nõud ise ära pesta. Siiski, su vanemad on sinust maksimaalselt 3 tunni kaugusel ning häda korral on koduuksed alati avatud. Välismaale elama kolides pole esialgu kedagi, kes su eest hoolitseks või kelle poole igapäevaste muredega pöörduda. Läbi selle kasvab oskus ennast täielikult ise ära majandada ning kodumaale naastes oled iseseisvam kui arvata oskad.

6. Võõrkeele praktiseerimine
Olgu töökeskkond inglisekeelne, venekeelne, saksakeelne või hoopiski jaapanikeelne, uue keelega tuleb kohaneda nii kui nii. Kui viibida praktikal piisavalt kaua, võib mõni uus keel täiesti selgeks saada ning kindlasti ei jää unarusse ka rahvusvaheline inglise keel. Mida rohkem keeli sa valdad, seda suurem konkurentsivõime on sul ka tööturul.

7. Maailmapildi avardumine
Elu Eestis erineb kohati väga palju mõne võõrriigi omaga. Teistsugune kultuur, arusaamad, traditsioonid ja süsteem. Kui õppid tundma lisaks kodumaale ka mõne teise riigi toimist, pole sa enam lihtsalt eestlane, vaid ka maailmakodanik. See tiitel on eelkõige seotud avatud suhtumisega ning mõistmisega, mis on oluliseks omaduseks ühiskonna arendamisel.

Praktika pakkujaid on väga palju ning sobiva ja usaldusväärse leidmine võib osutuda katsumuseks. Abi võid leida näiteks noorteorganisatsioonist AIESEC, mille andmebaasis on üle 1000 praktikapakkumise. AIESEC on ülemaailmne noorte juhitud organisatsioon, mis tegutseb Eestis alates 1989. aastast.

Vaata lisaks teiste põnevate teemade ja ülikoolis õppimise alustamise nippide kohta Tudengiveebist!