1. Hinda kõike, mis sul on

Vaata enda ümber ja loe kokku kõik head asjad. Ei leia midagi? Mõtle uuesti, ja pea meeles, et alati on kuskil keegi, kes on sinust palju kehvemas seisus. Nemad hindaksid kindlasti neid asju, mida sina iseenesestmõistetavana võtad. Lugupidamine end ümbritseva suhtes on kõige tagasihoidlikum ja lihtsam viis, kuidas asju positiivsemana näha.

2. Ära võrdle end teistega

Nii ajad ennast vaid närvi. Alati leidub inimesi, kel läheb sinust halvemini ja ka neid, kel läheb hetkel paremini. Kui õpid seda aktsepteerima ja suudad panna vastu kiirelt mööduvale soovile olla võitja või kaotaja, suudad enesega leppida sellisena nagu sa oled ja oma eluga edasi minna. Jäta meelde, Mr Darcy armastab Bridget Jones’i täpselt sellisena nagu ta on.

3. Mõtle sellest, mis sul on, mitte sellest, mida sul (veel) pole

… olemas, tehtud, saavutatud, tahetud jne. Palju lihtsam on midagi saavutada, kui sul on täpselt teada senised saavutused. Sa ei pea korrutama neid asju, mida sa veel saavutanud pole, vaid kasutama omaenda vahendeid, et saavutada seda, mida sa tahad. Näiteks: kui sa tegid oma partnerile haiget ja tahad suhet parandada, ära jää oma viga korrutama — kasuta neid asju, mida teineteise kohta tead ja tööta selles suunas, et teda rõõmustada.

4. Ära mõtle ebaõnnestumistest

Tunneli lõpus paistab alati valgus. Ära ole endaga liiga karm — oma vigadest õppimine on suur edasiminek, et õppida olukordi positiivsemalt nägema. Nagu Thomas Edison ütles: “Ma ei ole läbikukkunud. Ma olen leiutanud lihtsalt 10 000 asja, mis ei tööta.”

5. Hari end

Sa ei saa kunagi õppida liiga palju. Enda harimine on tulutoov kogemus. Alustuseks loe selle valdkonna raamatuid, millest rohkem teada tahad: olgu selleks siis suhted, majandus või tervis. Aga õpi ka teistelt inimestelt: räägi nende inimestega, kes on oma ala professionaalid, uuri neilt, kuidas nad sinna jõudsid, kus nad praegu on. Teadmised on võim ja mida rohkem sa tead, seda õnnelikum olla saad.

6. Teadvusta endale, et saad oma reaktsiooni kontrollida

Stiimuli ja reaktsiooni vahel on alati tühimik. Võta endale hoolega aega, et järgmist sammu realiseerida. Isegi kui tundub, et vahetu reaktsioon on ainus võimalik vastus, tea, et sul on alati ka teine võimalus. Tihti on targem enne mõelda ja siis öelda.

7. Tee vapper nägu

Kui sa ei tunne end hästi, kindla ega särtsakana, hinga sügavalt ja ole, kes sa oled. Vapra näo pähe tegemises peitub suur jõud — nii jõuab vaprus ka su sisemusse ning seda näevad ka teised.

8. Carpe Diem: ela päev korraga

Tegutse kohe. Muretsemine mineviku ja tuleviku pärast ei muuda sind kohe kuidagi positiivsemaks. On selline ütlus: eilne on ajalugu, homne müsteerium, kuid tänane päev on kingitus.

9. Mõtle end edukaks ja enesekindlaks

See tagab sulle kindlasti edu. Kui oled närviline või negatiivne, kujuta endale ette, et oled edukas, enesekindel ja murdmatu. Tunneta, mida mõttejõud sinuga teha võib!