Kõik on kunagi alguses. Värskele internetikasutajale on juhis abiks, et suhtlusportaalides turvaliselt, ennast ja teisi säästes, hakkama saada. Juhis annab ülevaate sellest, millele mõelda enne portaali kasutajaks registreerimist ning millele tähelepanu pöörata selle kasutamise ajal. Juhis aitab suurendada suhtlusportaalis Sinu turvalisust ja teadlikkust ning aitab vältida isikuandmealaste kuritegude ohvriks langemist. Tähelepanu juhitakse sellele, et ise oma andmete liigse avaldamisega ei seataks ohtu privaatsust ning eraelu puutumatust.


Enne

kui hakkad mõnda suhtlusportaali kasutama, vaata üle see meelespea.

1. Kas see suhtlusportaal on Sinu jaoks? Enne kasutajaks registreerimist veendu, et see portaal on Sulle sobiv. Tutvu suhtlusportaali kasutajatingimustega. Kindlasti avalda portaalile oma tegelik vanus, kuna suhtlusportaalid arvestavad tihtilugu Sinu vanusega ja suurendavad ise Sinu turvalisust ja privaatsust. Enne kasutajakonto loomist mõtle, millise mulje tahad endast jätta teistele kasutajatele ja kuidas võiks see mõjutada Sinu tulevikku.

2. Uuri privaatsussätteid. Tutvu kindlasti suhtlusportaali privaatsussätetega ja loe läbi kasutajatingimused. Need annavad Sulle ülevaate, kui palju salvestatakse Sinu andmeid ja kui kättesaadavaks nad muudetakse teistele. Vaata ka, kellele suhtlusportaal kuulub, kas tegemist on välismaa või Eesti portaaliga.

3. Kasuta varjunime. Kui teed kasutajakonto, siis võiksid oma pärisnime asemel kasutada väljamõeldud nime, et suurendada turvalisust ja privaatsust suhtlusportaalis ja üldse internetis. Näiteks: Või Lill või Naeru Kajakas. Kuid ära kasuta teiste isikute nimesid, sest see võib kahjustada nende õigusi ning tuua Sulle kaasa kriminaalvastutuse.

4. Autorikaitse. Avaldades pilte, fotosid, videosid, muusikat või muud, arvesta alati ka autorikaitse nõuetega. Ära avalda teiste töid, kui Sul puudub autori nõusolekut.

5. Reklaam. Avaldades oma e-posti aadressi, võid hakata saama soovimatut reklaami. Reklaami saamist saab tavaliselt ise piirata. Mõtle kindlasti ka enne, kui avad mõne reklaambänneri - see võib Sind suunata lehele, mis võib olla seotud pahavaraga.

Kasutamise ajal järgi kindlasti neid lihtsaid reegleid.

6. Internet ei unusta. Pea meeles, et kõik, mida internetis avaldad, salvestub. Kõik andmed, mida Sa oled avaldanud iseenda või teiste kohta, on pärast uuesti kättesaadavad, isegi kui oled need enda arvates ära kustutanud. Mõtle enne, kui midagi avaldad.

7. Salasõna. Salasõna vali võimalikult äraarvamatu. Mõtle välja meeldejääv süsteem, mis aitab Sul kasutada turvalisi, kuid hõlpsasti meeldejäävaid salasõnu. Salasõna koostamisel kombineeri suuri ja väikeseid tähti ning numbreid. Iga teatud aja tagant tasuks salasõna ka vahetada.

8. Regulaarne ülevaatamine. Vaata regulaarselt üle oma postitused,  sõnumid ja kommentaarid. Kustuta kõik, mis tundub ebavajalik ja on end ammendanud.

9. Oma andmete jagamine. Kui keegi hakkab Sinuga internetis suhtlema, ära jaga talle enda ega oma lähedaste andmeid enne, kui Sa ei ole veendunud, et tegu on usaldusväärse isikuga. Ära võta kergekäeliselt  vastu sõbrakutseid inimestelt, keda Sa ei tunne. Privaatsussätete all pane oma isikuandmed nähtavaks ainult oma sõpradele ja inimestele, keda usaldad. Me ei soovita avaldada oma telefoninumbrit, kodust aadressi, päevaplaani  ja muud samalaadset informatsiooni. Sellised andmed ei puuduta ainult Sind, vaid ka Sinu lähedasi.

10. Teiste kohta avaldamine ja tagajärjed. Ära tee teistele seda, mida Sa ei taha, et Sinule tehakse. Ära avalda teiste inimeste andmeid ilma nende nõusolekuta. Ära laima ega solva teisi. Mõtle enne kui  avaldad, sest internet ei ole nii anonüümne kui Sa arvad, ja arvesta, et Sind on võimalik hiljem tuvastada.

11. Fotod ja videod. Kui lisad oma profiilile pilte ja videosid, siis vaata need hoolikalt üle, kuna pildil võib olla ka keegi teine, kes ei taha, et see pilt avalikuks tuleks. Ära avalda pilte endast, mida peaksid tulevikus häbenema.

12. Mobiiliga sisselogimine. Paljud suhtlusportaalid võimaldavad kasutajatel külastada oma kasutajakontosid ka mobiili vahendusel. Külastades suhtlusportaali mobiiliga mõtle, kas Sa tahad, et GPS positsioneerimine määrab Su asukoha ja annab selle teada suhtlusportaalis.

13. Kas Sinu andmed on otsingumootorite kaudu leitavad? Tasub kontrollida oma andmete kättesaadavust ka läbi erinevate otsingumootorite nagu Google ja Yahoo. Otsides oma nime järgi vaata, kas Sinu profiil suhtlusportaalis on leitav. Profiili avalikkust saab tavaliselt muuta privaatsussätete alt.

14. Kasutajakonto kustutamine. Kui oled otsustanud kustutada kasutajakonto, siis veendu, et isikuandmed oleksid päriselt kustutatud ja konto suletud. Kui konto kustutamine pole võimalik, pöördu portaali haldajate poole või asenda kõik isikuandmed suvaliste tähtede ja numbritega.

15.  Sinu isikuandmete nõusolekuta kasutamine.

a. kui on toimunud identiteedivargus ja keegi esineb Sinuna, pöördu politsei poole. See on kriminaalkorras karistatav!

b. laimu ja solvamise korral suhtle portaali haldajaga ning vajadusel pöördu kohtusse, kus saad soovi korral nõuda ka kahju hüvitamist;

c. kui tahad, et lõpetatakse Sinu isikuandmete töötlemine, pöördu  portaali haldaja poole. Kui portaali haldajast ei ole abi, esita kaebus Andmekaitse Inspektsioonile.