Sõltuvus energiajookidest on tegelikult sõltuvus kofeiinist. Kuna energiajoogis võib kofeiini olla kuni 20 korda rohkem kui tavalises tassis kohvis, siis see on juba probleem. Me oleme kõik millestki sõltuvad, alates nutiseadmest ja puhtuse hoidmisest, lõpetades narkootiliste ainete ja muude ergutitega. Peale kokaiini, ekstaasi ja teiste illegaalsete A-klassi narkootikumide, mis on küll probleem ja mille vastu õiguskaitseorganid võitlevad, on suuremaks probleemiks energiajoogid, ja seda just noorte, alla 16-aastaste seas. Energiajoogid on legaalsed poes müüdavad karastusjookide sarnased suhkrut, tauriini või krenatiini sisaldavad joogid, mille eesmärgiks on tarbijale lisaenergiat anda. Kui harva tarbimise juures see energia ka tekib, siis inimestel, kelle jaoks on energiajook kui vesi, toime enam sama ei ole. Nagu narkomaanid peavad nad „laksu“ saamises doosi suurendama, et tunda erguti mõju. Ilma joogita tunneb inimene end väsinuna ja ei suuda ärkvel püsida, ning nagu narkomaan ootab, mil ta saaks järgmise doosi. Kui vastav doos on käes, siis on kuni joogi kehas protsessimise lõpuni see nii öelda lisaenergia, mis aitab tunni või paar täitsa mõnusalt läbi ajada, aga kui energiajook on kehast kadunud, on ka energia kadunud. Joogi tarbija tunneb end väsinuna, ta ei jõua ja viitsi midagi teha, pea on raske ja mõistus ei ole enam nii terav. Energiajoogi poolt loodud lisaenergia ei olnud muud kui joogis sisaldunud keemia võime kehas olemasolev energia kokku koguda ja seda siis joogi tarbijale mõneks ajaks anda. Energiajook ei ole imeline vahend, mis loob tühja koha pealt mitte midagi, energiajook väsitab keha ja vaimu, jättes justkui mulje, et see annab lisaenergiat.

12 märki, et võid olla sõltlane:

  • Hommikul üles ärgates on sul kohe energiajooki vaja
  • Sa jood päevas mitu purki/pudelit energiajooki
  • Kui sa ei ole energiajooki joonud võid sa olla kergesti ärrituv
  • Sa jääd mõnikord tööle hiljaks, kuna sa oled pidanud tegema poes vahepeatuse ja endale energiajoogi ostma
  • Sa kulutad nädalas 10-15 € energiajookidele (0,5 l pudeli hind keskmiselt 0,99 € senti)
  • Sa jood energiajooke peaaegu iga toidukorra kõrvale
  • Kui sa jätad ühel päeval energiajoogi joomise vahele tekivad sul kofeiini puudumisest peavalud
  • Sinu sõbrad ja pere pidevalt nääklevad sinu kallal energiajookide tarbimise koguse üle
  • Sa ei suuda keskenduda ja olla produktiivne, kui sa pole energiajooki saanud
  • Sa ei joo kunagi tavalist vett, ainult energia – või karastusjooke
  • Isegi pärast ühe või kahe pudeli ära joomist tunned sa end väsinuna, kuna su kehal on tekkinud suur kofeiini taluvus
  • Sinu suur energiajookide tarbimine ei lase sul öösel normaalselt magada

Kui sa tunned, et sa vastad paljudele selle nimekirja punktidele, siis pöördu abi saamiseks oma perearsti poole.

Energiajoogid ohud kehale
Kuigi energiajookide joomine väikestest kogustes on ohutu võivad erinevad kõrval mõjud tekkida nende regulaarsel või liigtarbimisel. Kofeiin, mida on energiajookides rohkem kui ühes tassis kohvis, võib põhjustada närvilistust, unetust, suurenenud vajadust urineerida, südame arütmia ja vahendada luude tugevust. Nagu ka illegaalsete ergutite puhul on energiajookidest võõrutamine raske. Inimene tunneb end sel perioodil raskel ja uimaselt ning sunnib teda pidevalt kaaluma, kas täna, nüüd ja praegu on ikka õige aeg sõltuvusest loobuda.
Energiajoogi tarbimine koos alkoholiga on kõige suurem eksimus, mida teha saab. Neid kahte koos tarbides saadab energiajook ajule valesignaale keha turvalisuse ja oleku osas ning see võib panna inimese veel rohkem alkoholi jooma. Kuigi inimesed on sõnanud, et energiajook aitab neil joobes olles paremini keskenduda ja otsuseid vastu võtta, siis erinevad uurimused on näidanud, et tegelikult see nii ei ole. Mis juhtub on see, et energiajook aitab küll inimesel kiiremini vastata, aga vastus, mis antakse, on ikkagi vale, ebaselge või segane.


Energiajoogi liigtarbimine ja näited elust

Energiajookide liigtarbimise puhul mainitakse alati ka selle joomist koos teiste ainetega, nagu ravimid ja alkohol. Selle tõttu ei soovita arstid rasedatel naistel ja lastel energiajooke tarbida. Paljud riigidki on sätestanud energiajookide müümise alampiiri, milleks Eesti on 16 eluaastat.
Rootsi võimud uurisid mõned aastad tagasi kolme inimese surma pärast seda, kui selgus, et üheks süüdlaseks võib olla energiajook. Dr Dan Andersson Roosti Lõuna Haiglast, sõnas „Kui sa jood palju Red Bulli, kui sa oled janune, kui sa segad seda alkoholiga, võivad tulemused olla väga ohtlikud.“ Üks ohvritest, 31aastane naine, suri ööklubis tantsupõrandal pärast seda kui ta oli ära joonud kaks purki energiajooki.

2015. aasta kevadel käskis Iiri Vabariigi peaminister Bertie Ahern alustada uurimist 18aastase Ross Cooney surma asjus, kes oli korvpallimängu ajal ära joonud neli purki energiajooki. Uurimine näitas, et tal olid paksenenud arterite seinad ja südamehaigus nagu lapsel, aga koroner nõudis suuremat uuringut. Dublinis asuv St. Jamesi haiglas ülemöödunud aasta aprillis läbi viidud uuring näitas, et kaks purki põhjustas mõne arteri paisumise nii et vererõhk langes, samas kui teised arterid tõmbusid kokku ja suurendasid vererõhku. Kuigi need kaks mõju võivad üksteist neutraliseerida, võib see kehale olla raske füüsilise koormuse ajal kurnav ning süda ei suuda enam korralikult funktsioneerida.
26aastane Mary Allwood jõi oma sõltuvuses ajal nii palju energiajooke, et ta kahjustas oma maksa nii, et arstid arvasid, et ta on alkohoolik. Ta tarbis päevas 16 Marsi šokolaadi koguses suhkruid ning 17 kohvitassis leiduvas koguses kofeiini. Kui arstid ütlesid talle, et tema maks on tavalisest kaks korda suurem, siis lubas naine sõltuvusest loobuda. Viis kuud hiljem oli nii tema maks ja suhkrute tarbimisega kasvanud kehakaal tagasi nagu neli aastat tagasi, kui ta esmakordselt energiajooke jooma hakkas.

Loobumine
Kui sul on tõsine soov energiajookide joomine maha jätta või kui sa tunned, et kahju, mida see su kehale teeb, ületab igasugused normaalsuse piirid, siis peaks alustama sellega, et püüda vähendada päevas tarbitavate jookide arvu.

Alternatiivid

Kui sa tunned, et sa oled pidevalt väsinud, aga tahaksid energiajookide joomisest loobuda, siis leidub sellele ka alternatiive. Toitumiseksperdid on välja pakkunud, et energiajookide asemel võiksid inimesed süüa rohelisi herneid, tumedat šokolaadi, bolognese’i pastat, kiivi-selleri smuutit ja juua teed. Mõned spetsialistid on märkinud ka, et vesi ja proteiinijoogid on ka osa heast energiat andvast menüüst.

Kokkuvõte
Riigid nagu Norra, Taani ja Prantsusmaa on energiajookide müümise poes ära keelanud ja lubavad seda teha vaid apteekides, kuna nende riikide reeglite kohaselt on tegu ravimiga, kuna see sisaldab nii palju kofeiini. Erinevad suurettevõtted tahavad need riigid nüüd Euroopa Kohtusse kaevata.
Kofeiinisõltuvust, mis areneb välja energiajookide joomisest, tuleks samastada teiste ergutitega. Energiajookide kättesaadavus peaks olema sama raskendatud kui alkoholi ja suitsude oma, inimesed peaksid kontrollima energiajookide tarbimist ning rohkem muretsema kahkude pärast, mida liigne tarbimine võib tekitada. Igasugusest sõltuvusest on raske loobuda, aga oma tervise nimel tuleb see teekond ette võtta. Algus on alati raske, aga kui seda ei teha võivad kahjustused olla pöördumatud.