Aserbaidžaani Vabariik on riik Taga-Kaukaasias Kaspia mere läänekaldal. Eurovisiooni lauluvõistlust korraldab Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU). Kuidas on need kaks omavahel seotud, vat sellest ma ei saa aru. Mul pole mitte midagi Aserbaidžaani vastu, kes liitus Eurovisiooni lauluvõistlusega 2008. aastal. Ma lihtsalt ei saa aru, miks on Eurovisiooni nimi endiselt Eurovisioon, kui seal osaleb ilmselgelt riike, kes ei kuulu Euroopasse. Nagu juba mainitud: Aserbaidžaan kuulub Taga-Kaukaasiasse (Wikipedia andmetel), Iisrael kuulub Aasia alla asudes asub Vahemere rannikul Lähis-Idas ning 1980. aastal Eurovisioonil osalenud Maroko asukoht on loode-Aafrikas. Ehk siis mis toimub? Kuhu on jäänud ainult Euroopa riigid?

Austraalias vaadatakse ka Eurovisiooni, ehk tuleks ka nemad kampa võtta. Ning kui me juba oleme Austraaliasse hüpanud võivad ka tee peale jäänud Hiina, Afagistan ja India meile oma muusikat tutvustada. Veel kord, mul ei ole mitte midagi eelnevalt nimetatud riikide ja nende muusikate vastu, aga minu meelest oleks ilus siis võistluse nimi ära muuta, sest ainult Euroopa lauludest läheb asi tasapisi aina kaugemale Aasiasse. Kui aga lauluvõistluse nimeks jääb Eurovisoon, võiks ainult Euroopaga piirduda.

Kuidas puutub siia siis veel Türgi ja Euroopa Liit? Minu meelest üsna hästi. Mingi aeg lugesin ma artiklit selle kohta, et Türgi tahaks ka Euroopa Liiduga ühineda ning laupäeval Eurovisooni vaadates tuli see artikkel meelde. Kahjuks ma enam ei mäleta kus ja millal ma seda lugesin aga kindla peale on selline mõttevälgatus ka meie meediast läbi käinud. Euroopa Liit ühendab nime järgi euroopa maid, Euroopa on maailmajagu ja looduslik-kultuuriline regioon, mis hõlmab Euraasia mandri poolsaaretaolise lääneosa. Türgi kuulub sinna... kuidas? See on sama imelik - või veelgi imelikum - nagu Aserbaidžaani tulek Eurovisioonile. 

Lauluvõistlusel võib veel täiesti erineva kultuuriga riigid üle elada, on see ju ainult meie silmaringi rikastav üritus. Aga kui Türgi liituks Euroopa liiduga, oleks asi küll metsas mis metsas. Minu vaatepunkti läbi oleks see sama hea, kui Prantsusmaa nõuaks NAFTA´ga liitumist või Norra tahaks saada OPEC´i liikmeks. Türgi kultuur on huvitav, türgi inimesed on toredad aga liitudel peaks siiski ka midagi ühist olema.

Euroopa on sarnase kultuuriruumiga riikide kogum, Türgi ei kuulu Euroopasse ja ei kuuluks Euroopasse ka siis, kui mingi ime ja "kõik on võrdsed põhimõtete" abil ta isegi kunagi tulevikus Euroopa Liitu vastu võetaks. Natuke kirtsutati nina juba siis, kui Baltimaad Euroopa Liiduga liitusid, kuigi meie kuulume nii geograafilises kui ka kultuurilises mõttes Euroopa alla. Pole ükski kolmest riigist just rikkaim ning pigem tulime abi saama, kui abi jagama. Aga kui lisaks toetuse nõudmistele tuleks uue liikmesriigiga kaasa ka totaalselt erinev ellusuhtumine, kultuur ning usk. Mis siis saab? Kuidas me tagame Euroopa püsima jäämise?

Uuendused on head, ning uuendusteta elamine on vaid tagasiminek aga ehk tuleks natuke ka traditsioone vaadata. Kui maailmajaod paika pandi, ei tõmmatud lihtsalt silmad kinni kaardi peal joonlauaga piire. Asjad mõeldi läbi ning ehk tuleks ka praegu suure "sõbralikuse" ajal mõelda. Eurovisoon võiks jääda Euroopa riikide muusikaliseks võistlustandriks, samal ajal võib aga luua ka ülemaailmse või Euroopa ja Aasia lauluvõistluse. Euroopa liit võiks jääda Euroopa riikide ühenduseks ning kui Türgi tahab Euroopaga tihedamat koostööd teha, on alati võimalik lepinguid allkirjastada ja uusi ühendusi luua. Mõned traditsioonid lihtsalt peavad jääma.