Kuna dr. Noormanni küsimustele vastamist ei saa kahjuks kommenteerida, otsustan oma tagasiside niimoodi anda. Siin leiduvas küsimuses tahetakse saada infot rasestumisvastaste vahendite kohta.

Ma oleksin muidu vastusega nõus (näiteks see osa, et enne tuleb mõelda kui tegude kallale asuda ja antud isikul oleks targem oodata ning kutt seenele saata) aga et “Suu kaudu manustatavaid rasestumisvastaseid preparaate alaealistele välja ei kirjutata ja ilma retseptita neid ei saa.” Misasja?

Teine pool on õige — retseptita neid ei saa. Aga mis ajast ei kirjutata suu kaudu manustatavaid rasestumisvastased preparaate alaealistele välja? Kui juba tükk aega, siis peaksin ma vist oma arsti teavitama, et mõned aastad tagasi tegi ta suure vea.

Ka alaealisel on õigus saada arstilt hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid. Nii suu kaudu manustatavaid (pillid) kui ka muul kujul (plaastrid, rõngas). Muide, hormonaalsete vahenditega on võimalik päevasid lühendada ja päevadeaegseid vaevusi, nagu ka krambid ja kõhuvalud, vähendada.

Lisainfoks ka seda, et vanemad ei saa sellest teada — sa ei pea neile seda ütlema ja arst ei tohi seda öelda. Soovitan küsijal saata oma küsimus Amor nõustamisrubriiki, sest sealt saab tõenäoliselt tõesema vastuse kui dr. Noormannilt.

PS: Väga hea oleks, kui saaks ka dr. Noormannilt vastuse, miks ta väidab, et alaealistele ei kirjutata välja suu kaudu manustatavaid rasestumisvastaseid preparaate. Kui ma sain vastusest valesti aru, siis minu siirad vabandused.